Preveč seska za moške je slabo, za ženske ne – libido in TKM

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima kar nekaj za povedati o seksu: preveč seksa je slabo za moške, ženske pa lahko seksajo toliko, kolikor hočejo. Premalo seksa je spet slabo za moške medtem, ko za ženske velja, da je bolje, da ne seksajo, če ne čutijo potrebe po spolnem odnosu.

Koliko naj bi seksali moški?

Kitajski medicinski klasiki so že v starih časih preučevali kako seks vpliva na moško in žensko telo, še posebej pri moških, ki z izlivom izgubijo veliko količino ledvične esence. Tako so pripravili splošna priporočila za moške glede na starost in število spolnih odnosov, ki naj bi jih imeli pri različni starosti:

20 let: enkrat ali dvakrat na dan
30 let: enkrat na dan ali enkrat na 2 dni
40 let: enkrat na 3-4 dni
50 let: enkrat na 5-10 dni
60 let: enkrat na 10 – 20 dni
70 let: enkrat na mesec ali manj

Če ste moški in se po seksu počutite zelo utrujene, se ponoči potite, imate kronične bolečine v spodnjem delu hrbta in šibka kolena in/ali pogosto urinirate, je priporočljivo, da seks za zdaj zmanjšate na minimalno število. Zgoraj omenjeni znaki nakazujejo na pomanjkanje splošne vitalne energije v telesu ter pomanjkanje ledvične esence, ki je bistvena za zdravje in dolgoživost.

libido tkm

Kaj pa, če ste moški in ne marate toliko seksa?

Libido določa kar nekaj različnih dejavnikov in vaše telo vam zna zelo dobro povedati, kdaj morate varčevati s spolno energijo, porabljene med seksom. Nekateri moški se rodijo z več takšne energije, drugi z manj. Naravni ritem, stresi in napori življenja vplivajo tudi na osebo in tok te energije, ki z leti naravno upada. Torej kljub temu, kar včasih družba pravi, je popolnoma normalno in morda celo zdravo, da moški občasno izgubijo zanimanje za seks. Med abstinenco si telo spet pridobi izgubljeno energijo, zato moški pogosto v tem času uživajo več hrane, več počivajo in spijo. Živila, ki po TKM dvigujejo ledvično esenco, povezano z libidom, so živila črne, temne barve in morske jedi. Enako velja tudi za ženske.

Kaj pa libido pri ženskah?

Ženske smo čudovito raznovrstna skupina in ženski libido ni izjema. Nekatere se rodijo z višjim libidom, druge pa z nižjim, zato je tisto, kar današnja družba imenuje “nizek libido” (ali “visok”), je za mnoge popolnoma normalno in zdravo. Zdrav libido niha tudi zaradi naravnih mesečnimi in sezonskih ritmov ter življenjskimi obdobji, kot so nosečnost, rojstvo otroka in menopavza. Treba je zaupati svojemu telesu, ki vam bo natančno povedalo, koliko spolnih odnosov bi morali imeti, da zadovoljite svoje fizične in čustvene potrebe. S številkami pa se raje ne ukvarjajte.

ljubezen tkm in libido

Veliko srečnih parov ne seksa ali seksa zelo malo

Obstaja veliko srečnih, ljubečih in zvestih parov vseh starosti, ki sploh ne seksajo ali pa seksajo zelo poredko. Glede na to, kako naravno spremenljiva stvar je libido, bi bilo čudno, da bi imeli vsi pari redne spolne odnose. Bolj realno se zdi, da prilagodimo svoja pričakovanja in slavimo svoje odnose s seksom in brez njega.

Kaj pa, če želite spremeniti svoj libido?

Ker na libido vpliva toliko dejavnikov, je nemogoče dati enoznačen nasvet o njegovem povečanju ali zmanjšanju. S pomočjo diagnostike tradicionalne kitajske medicine se lahko ugotovi kaj se dogaja z vami ter ali je vaš libido mogoče prilagoditi in katere spremembe življenjskega sloga bi nanj lahko vplivale. Odvisno od vaše diagnoze lahko akupunktura, vaje taiji, qigong in zelišča povečajo ali zmanjšajo vaš spolni nagon, zato je individualna obravnava izjemnega pomena.

Pri ženskah se zmanjšan libido velikokrat pojavi zaradi nepretočnosti meridijanov in zakrčenosti jetrnega sistema, medtem ko je pri moških prisotna nizka energija ledvic in srca. Akupunktura na naraven način usmerja energijo, da teče tja, kjer vlada primanjkljaj in jo odvaja iz kanalov, kjer se preveč nabira in stagnira. V naši ordinaciji veliko žensk poroča o tem, kako se jim je izboljšal apetit po spolnosti, od kar redno prihajajo na akupunkturo, čeprav tega ‘problema’ na diagnostičnem pregledu niso niti omenile. Telo je zelo pametno in s pravo stimulacijo akupunkturnih točk se lahko zdravi na različnih področjih, tako čustvenih, psihičnih kot telesnih.

Če opažate, da je vaš libido že nekaj časa na nižji točki, kot si želite, in bi radi to spremenili, vas vabimo v Dao TKM na pregled in posvet, saj verjamemo, da vam lahko na tem področju uspešno pomagamo.

diagnostika tkm

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM