Prehranske smernice pri porastu srčnega ognja

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je srce odgovorno tudi za vse vidike duševne in čustvene dejavnosti. Prekomerna toplota ali ogenj, ki se kopiči v telesu vpliva na delovanje srca, zaradi česar lahko postanemo hitreje razdražljivi, naš um je nemiren in namesto veselja in smeha, ki sta čustvi srca, se v naš um naseli nemirnost, kar se odraža tudi na kvaliteti spanja. Da zmanjšamo vpliv prekomernega ognja v telesu je dobro, da si pomagamo s prehrano, ki je po lastnostih hladna, grenka in po možnosti tudi rdeče barve.  

Kako umiriti srčni ogenj? 

Uživati je potrebno rahlo kuhano hrano, skupaj z manjšo količino surove hrane. Pri porastu srčnega ognja je priporočljivo razmerje skupin živil: 

40 – 60% zelenjave in sadja
30% kompleksnih ogljikovih hidratov (npr. Cela zrna, korenasta zelenjava)
10% beljakovin 

Živila, ki prav tako umirijo srčni ogenj so: 

Zelena, špinača, blitva, kumare, solata, regrat, redkev, šparglji, jajčevci, zelje, paradižnik, brokoli, cvetača, bučke, koruza, pesa, repa, korenje, peteršilj, kalčki, vodna kreša, bambusovi poganjki, kostanj, morske alge, spirulina, jabolka, hruške, lubenica, kaki, proso, ječmen, rž, tofu, sojini izdelki, jogurt, mungo fižol, adzuki fižol, ostrige, školjke. 

hrana srce tkm

Živila, ki jih je treba omejiti ali sem jim izogniti

Pražena in ocvrta hrana, čili, cimet, ingver, črni poper, česen, gorčica, hren, kava, čokolada, alkohol, kis, pretirani uporabi soli, rdeče meso, kozice, sir, jajca, arašidi.  

Potrebno je vedeti, da z živili, ki so Yin ali hladna po naravi vseeno ni dobro pretiravati, da si ne vnesemo v telo preveč hladu. Zmernost je vodilo tradicionalne kitajske medicine, pa naj gre za prehrano, šport, počitek ali delo.  

Če vas zanima kateri elementi so v vašem telesu v neravnovesju, ste vabljeni na zanimivo in malce drugačno diagnostiko po sistemu TKM, kjer zdravnik poleg pogovora izvede tudi jezik in pulz diagnostiko. Na podlagi tega vam lahko svetuje tudi glede prehrane, športne aktivnosti in akupresure, s katerimi lahko ohranjate ravnovesje in stabilnost delovanja notranjih organov.  

srčni ogenj tkm