Prehrana in akupresurne točke TKM v primeru kašlja

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) se kašelj obravnava kot simptom, ki lahko kaže na različne vzroke, vključno z neustrezno prebavo ali invazijo patogenih dejavnikov v telo, kot sta vročina in hlad. Pristop TKM pri kašlju je celostni, osredotoča se na vzrok težave in uravnoteža telo na vseh področjih, tudi čustvenem in psihičnem.

Tokrat bomo pozornost namenili pravilni prehrani v času kašlja ter opisali nekatere akupresurne točke, s katerimi si lahko na preprost način lajšate težave. Po načelih tradicionalne kitajske medicine igra prehrana pomembno vlogo pri zdravljenju kašlja. Uživati je potrebno živila, ki vlažijo dihalne poti in lajšajo vnetne procese.

Topla in vlažilna hrana: Uživajte hrano, ki je topla in vlažilna, da pomagate vlažiti dihalne poti in olajšate izkašljevanje sluzi. To vključuje juhe, enolončnice, kuhano zelenjavo, žitarice, ribe in perutnino.

Zelišča in začimbe: Dodajte zelišča in začimbe v svoje obroke, ki pomagajo pri lajšanju kašlja. To so predvsem ingver, cimet, klinčki, koriander, sladki koren in vijolica. Omenjena zelišča se pogosto uporabljajo v TKM za zdravljenje in lajšanje simptomov, kot je kašelj.

Topli napitki: Pijte toplo tekočino, kot so zeliščni čaji, juhe, vroče limonade ali ingverjev čaj, da razredčite sluz, navlažite grlo in si olajšate kašelj.

Izogibajte se hladni hrani: Izogibajte se hladnim in suhim živilom, ki lahko poslabšajo kašelj. To vključuje surove solate, hladne pijače, sladoled in zelo hladne jedi.

Uravnotežena prehrana: Poskrbite za uravnoteženo prehrano, bogato s hranili, vključno s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi živili, beljakovinami in zdravimi maščobami. Pravilna hrana bo okrepila vaš imunski sistem in podprla telo pri boju proti okužbam.

Imejte pogoste in manjše obroke: Namesto treh obilnih obrokov jejte več manjših obrokov čez dan kar pomaga ohranjati pravo raven energije v telesu, stabilnost sladkorja v krvi ter olajša tudi prebavni proces.

Hidracija: Poskrbite, da boste dovolj hidrirani, saj lahko zadostno pitje tekočin pomaga redčiti sluz in olajšati kašelj. Pijte dovolj vode, zeliščnih čajev ali juh čez dan.

Pomembno je, da se pri izbiri prehrane po TKM za kašelj posvetujete s strokovnjakom za TKM, še posebej, če imate kakršne koli pridružene zdravstvene težave ali jemljete zdravila. Individualne potrebe se lahko razlikujejo, zato je pomembno, da najdete prehranske strategije, ki ustrezajo vašemu telesu in stanju.

diagnostika tkm

Akupresura za lajšanje kašlja

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) se uporabljajo različne akupunkturne točke za lajšanje kašlja in splošno podporo zdravju dihal. Pri zdravljenju kašlja se pogosto uporabljajo točke, ki spodbujajo pretok energije v pljučih, odpravljajo stagnacijo energije na energijskih kanalih in vlažijo dihalne poti.

Predstavljamo vam nekaj zelo uporabnih akupresurnih točk za lajšanje kašlja po TKM:

LU1 (Zhongfu): Ta točka se nahaja na sredini prsnice, približno tri prste pod ključnico. Stimulacija te točke pomaga pri odprtju dihalnih poti, olajša kašelj in uravnoteža pretok energije v pljučih.

LU5 (Chize): Nahaja se na notranjem delu podlakti, približno dva prsta pod komolcem. Stimulacija te točke pomaga pri odstranjevanju sluzi iz pljuč in lajšanju kašlja.

LU7 (Lieque): Ta točka se nahaja na zapestju, nad palcem v vdolbini med dvema kostema. Stimulacija te točke pomaga pri lajšanju suhega kašlja in spodbuja vlaženje dihalnih poti.

LI4 (Hegu): Nahaja se na hrbtišču roke, med palcem in kazalcem, na mestu, kjer se srečata kosti. Stimulacija te točke pomaga pri splošnem lajšanju simptomov kašlja in krepi imunski sistem. Prav tako je odlična, če prehlad in kašelj spremlja tudi glavobol. Točko v slovenščini imenujemo Tigrov gobec.

CV22 (Tiantu): Ta točka se nahaja na sredini vratu, na liniji med grlom in prsnico. Stimulacija te točke lahko pomaga pri lajšanju kašlja, ki je posledica vnetja grla in spodbuja pretok energije v dihalnih poteh.

ST40 (Fenglong): Nahaja se na zunanji strani golenice, tri prste pod kolenom. Stimulacija te točke pomaga pri odstranjevanju sluzi iz pljuč in lajša kašelj.

Pomembno je omeniti, da je uporaba akupunkturnih točk individualna in se lahko prilagodi glede na vzrok in naravo kašlja. Pred uporabo akupresure se posvetujte s strokovnjakom za tradicionalno kitajsko medicino, da se prilagodi terapija vašim individualnim potrebam in zdravstvenemu stanju.

akupresura

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja po sistemu tradicionalne kitajske medicine ali vas že dalj časa muči kašelj, ki se ga nikakor ne morete znebiti, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM