Povečajte libido na TKM način

Opredelitev spolne disfunkcije je težavna, saj imamo vsi različne občutke in pričakovanja glede tega, kaj je za nas »normalno«, od tega, da smo zelo spolno aktivni, do manjšega zanimanja za spolnost. Vendar se lahko pojavijo težave, ko se vaša raven spolnega zanimanja in funkcije spremeni ali ni usklajena s stopnjo vašega partnerja. Deloma je normalno, da spolna želja narašča in upada, toda nizek spolni nagon je pogosto posledica večjih življenjskih sprememb, kot so bolezen, rojstvo otroka, menopavza in tudi stres.

Namesto viagre ali hormonske terapije je pred vami naravnejši pristop tradicionalne kitajske medicine (TKM), ki bo sicer zahteval več časa, vendar vas bo nagradil z dobrimi in dolgotrajnimi rezultati.

Vzroki za pomanjkanje libida po TKM

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) se nizek libido in slaba spolna funkcija pogosto vidita kot neravnovesje med Yinom (ženske energije) in Yangom (moške energije), še posebno med Yinom in Yangom ledvic in meridijana ledvic. Po TKM namreč ledvice nadzirajo, hranijo in krepijo tudi spolne organe in hormone, zato je pretočnost ledvičnega kanala, meridijana in ravnovesje ledvic ključnega pomena za zdrav apetit po spolnosti. Ko je delovanje ledvičnih energij Yina in Yanga v ravnovesju, sta močni tudi spolna vitalnost in zmogljivost.
Pomanjkanje ledvičnega Yanga lahko zmanjša spolni nagon, nizke ravni ledvičnega Yina pa lahko zmanjšajo vzdržljivost in učinkovitost, tudi če želja po spolnosti ostaja. Ledvični Yin in ledvični Yang vseskozi vplivata drug na drugega in sta v nenehni interakciji, plesu vodenja in prilagajanja.

Tradicionalna kitajska medicina ponuja številne rešitve in metode za naravno povečanje libida pri moških in ženskah, da se znova uravnovesi vitalna energija Qi z uporabo različnih terapevtskih orodij, kot so zelišča, akupunktura, akupresura, moksibustija, qigong in tajiquan. Poleg tega TKM človeka obravnava celostno in preučuje posameznikovo fizično, čustveno in energijsko telo. Potlačeno čustvo negativno vpliva na vse ostale ravni človeka, zato TKM poudarja usklajenost in harmonijo na vseh področjih: fizičnem in energijskem, čustvenem in umskem.

8 sijajnih nasvetov za povečanje libida po TKM

Gibanje in Qigong

Ženske lahko pogosto zadržujejo napetost in potlačena čustva v medeničnem predelu, kar lahko povzroči stagnacijo spolne želje. Potlačena čustva sama od sebe ne izginejo, ampak se kopičijo, nezdravo razkrijejo in porušijo harmonijo v telesu. V kitajski medicini se verjame, da imajo jetra glavno vlogo pri uravnavanju in nadziranju pretoka vitalne energije Qi, krvi in telesnih tekočin. Jetrni meridijan uravnava menstrualni cikel ter spodbuja kroženje krvi in hormonov v maternico, jajčnike in spolne organe in iz njih.
Qi Gong je čudovito gibanje, ki ga lahko vključite v svoj vsakdan, saj obstaja veliko slogov qi gonga, ki so posebej namenjeni spodbujanju in kroženju vitalne energije v medeničnem predelu. Ta slog qi gonga je edinstven v tem, da se spolna energija hitreje napolni in obnovi že med izvajanjem vaj, ki vključujejo tresenje in vibriranje spolnih organov. Če je vaš nizek libido posledica pomanjkanja in ne stagnacije, obstajajo številne rutine in zaporedja, s katerimi boste počasi začeli skladiščiti svojo energijo in s tem obnovili svojo željo po spolnosti. Z vadbami pa nikakor ne pretiravajte. Telo potrebuje čas, da se privadi spremembam.

Prava prehrana – hrana ljubezni

Zdrava spolnost je odvisna od zdrave energije, to pa dobimo tudi s pravilno in zadostno prehrano. Pregovor pravi: »Ne morete (na)točiti iz prazne skodelice.« Ko v kitajski medicini obravnavamo zdravljenje nizkega libida, gledamo na prehrano, ki bo okrepila ledvično energijo. Tu pridejo v poštev živila, ki krepijo ledvični Yin, kot so rdeči datlji, črna sezamova semena, morske alge, žita, kot sta ječmen in proso, orehi, črni fižol, fižol v zrnju in zelenjava, kot so stročji fižol, sladki krompir, paradižnik, kostanj, jam, bučke. Med naravne afrodiziake spadajo tudi avokado, žafran, pistacija in drugi oreščki ter banane in fige.

Praviloma jejte “hrano ljubezni”, to je živahna, energijsko uravnotežena prehrana, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju apetita po spolnosti, saj vsi vemo, da hrana vpliva na vaše razpoloženje, vedenje in –  kar je najpomembneje – na vaš odnos in spolni nagon.

Akupunkura

Akupunktura je postala priljubljeno naravno zdravljenje za izboljšanje libida brez stranskih učinkov. Akupunkturisti s svojim s celostnim pristopom k težavam razumejo, da so lahko izzivi z libidom znak globlje, osnovne težave.
Akupunktura deluje tako, da povrne optimalno zdravje in spodbuja vaše telo, da opravlja svoje delo, namesto da zatre ali prikrije neki simptom.
Akupunktura poveča vaš spolni nagon:
– tako, da izboljša cirkulacijo krvi, telesnih tekočin in vitalne energije Qi:  akupunktura spodbuja pretok krvi po poteh, ki obdajajo reproduktivne in druge organe, ki vplivajo na spolno željo.
– tako, da uravnoveša hormone: akupunktura pomaga stimulirati hormonske žleze
– tako, da lajša stres: akupunktura vzpostavi čustveno ravnovesje in vam pomaga pri sprostitvi in za dobro razpoloženje duha.

tkm zelišča

Zelišča TKM

Zeliščni dodatki so lahko čudovit način za podporo telesu, saj lahko vaš zdravnik TKM med seboj kombinira zelišča, ki ustrezajo vašim individualnim potrebam. Ustvari lahko zeliščne formule za izboljšanje cirkulacije (ki je ključnega pomena za zdravo hormonsko sliko in spolno željo). Zelišča, ki pomagajo uravnavati menstrualni cikel in podpirajo zdravo reproduktivno funkcijo žensk, vključujejo korenino bele potonike. Peach formula, Tao Hong Si Wu, je priljubljena formula za nego krvi in se pogosto kombinira tudi z lepljivo rehmanijo, kitajskim sladkim korenom in ingverjem. Vsa omenjena zelišča spodbujajo pretok vitalne energije Qi in krvi v jajčnikih, maternici in medenici, prav tako kot tudi korenina kitajske angelike.

Akupresura za izboljšanje libida: mrzla stopala pomenijo slabo cirkulacijo, slaba cirkulacija pa oteži orgazem

KI1 ali prva točka ledvičnega meridijana, ki leži na stopalu
SP4 ali Gongsun (v prevodu Rumeni cesar), ki leži na notranji strani stopala

Obe točki uravnovešata subtilne energije v telesu, hkrati pa spodbujata povečanje pretoka krvi v samo jedro telesa. Sta neposredno in tesno povezani z moškimi in ženskimi reproduktivnimi organi.
Masaža stopal bo tudi hitro pospešila cirkulacijo in ogrela stopala, saj kitajska medicina trdi, da mrzla stopala pomenijo slabo cirkulacijo, slaba cirkulacija pa oteži orgazem.

Združitev moči – moški in ženska

V starodavni kitajski filozofiji sta Yin in Yang (noč/dan, vroče/hladno) koncept dualizma, ki opisuje, kako so lahko na videz nasprotne ali nasprotujoče si sile dejansko komplementarne, medsebojno povezane in soodvisne v naravnem svetu. Te interakcije zahtevajo medsebojno soodvisnost in povezanost. Nizek libido ima lahko pogosto korenine v pomanjkanju povezanosti s partnerjem. To se lahko zgodi zaradi različnih razlogov, kot je pomanjkanja časa, preveč stresa, natrpanih urnikov z otroki itd.
Vzemite si čas za zmenek in si omogočite prostor, kjer se lahko prebudita intimnost in povezanost. Z vidika kitajske medicine je spolnost v kontekstu podpornega odnosa pomembna. Daoistični modreci bi rekli, da nas spolni odnos energijsko poveže s partnerjem. To je znano kot He Qi, kar dobesedno pomeni »združevanje energije«. Nanaša se na način, kako v dobrem spolnem odnosu oba partnerja prispevata energijo drug drugemu. Ob tem so daoisti verjeli, da je mogoče s seksom podaljšati življenjsko dobo in tudi zdraviti telo.

Obvladovanje stresa – povezava s samim seboj

Ne glede na to, kako zdravi ste, lahko stres vpliva na vaš spolni nagon in zmanjša, izčrpa vašo ledvično energijo. Po podatkih iz raziskav so ženske še posebej dovzetne za učinke, ki jih lahko ima stres na spolno življenje. Poskusite obvladati stres v svojem življenju z rituali in praksami, ki so z vami v sozvočju, kot so zavestno gibanje (joga, Qi Gong), meditacija, čas zase. To omogoča tudi čas za povezavo s samim seboj, saj če je ta izgubljena, je izgubljena in težja tudi povezava z drugimi, še posebno partnerjem.

Spanje in določanje prioritet

Mnogi imajo hiter in hektični življenjski slog, ki povzroči pomanjkanje spanja in motnje spanja. Zaradi prezaposlenosti si tudi težko vzamejo čas za spolnost in intimnost. Ljudje, ki usklajujejo delo s skrbjo za ostarele starše ali majhne otroke, so pogosto izčrpani, kar vodi do zmanjšanja spolnega apetita. Določanje prioritet, ritem spanja in počitka morajo biti usklajeni z ostalimi obveznostmi. Šele tako lahko telo deluje kot celota. Namesto večernega gledanja v televizijo, si s partnerjem privoščita čas v dvoje. Prižgita svečko in se v tišini in objemu napolnita z energijo ljubezni, s čimer bosta ogrela celotno telo in okrepila spanec.

ljubezen in tkm