Posušen in pražen ingver – Paojiang v TKM

Paojiang je narejen iz posušenega ingverja tako, da posušen ingver pražimo toliko časa, da površina rahlo počrni in notranjost porjavi. Po predelavi so narava, okus in učinkovitost tega ingverja podobni kot pri posušenem ingverju, vendar izgubi nekaj ostrine, njegov grelni učinek pa postane še dolgotrajnejši.

Lastnosti Paojiang

Po lastnostih in okusu je rahlo grenak in ima grelni učinek. Še posebej ustreza vranici in jetrom, energijske kanale (meridijane) prijetno sprošča, poživlja, blaži razne bolečine ter zaustavi krvavitev. V telo vstopi s pomočjo meridijana vranice, kjer se prenese po ostalih meridijanih. Vranici pomaga zagotavljati potrebno energijo za telo, saj jo ogreje in okrepi.

ingver tkm

Proti bolečinam v trebuhu in pri driski

Tovrstni ingver je po naravi topel in dobro ogreje vranico in želodec, še posebej, ko je zaradi prehlada v telesu prisoten škdoljivi vpliv hladu. Hlad napade organe in kot simptom se zlahka pojavijo prebavne motnje, nastopi lahko tudi driska, krči in moten ritem odvajanja blata. Paojiang pomaga proti bolečinam, krčem in po zaužitju se dokaj hitro pokažejo pozitivne spremembe. Lahko se kombinira tudi z drugimi toplimi zelišči.

Lajšanje mentrualnih krčev in bolečin

Zaradi svojih toplih lastnostih je ingver Paojiang zelo priljubljen pri ženskah na Kitajskem, saj zelo pomaga pri menstrualnih krčih in bolečinah. Zdravniki TKM ga pogosto predpisujejo pri ginekoloških težavah, saj nima neprijetnih stranskih učinkov, je naravni blažitelj bolečin in zastojev v telesu. Ženskam pomaga tudi kadar so menstruacijske krvavitve dolge in močne, tako da jih prej zaustavi.

Kako ga uporabiti v domači kuhinji?

Paojiang je enostavno uporabiti. Najboljši učinek se doseže, ko se dolgo časa kuha skupaj z drugimi živili, zato ga enostavno dodamo mesnim ali zelenjavnim juham (tudi z govejo ali kurjo se odlično obnese), raznim mineštram ali omakam. Ko meso ali zelenjavo popražite in dolijete vodo, dodajte še korenino ingverja Paojiang. Pustite, da se z drugimi živili kuha na počasnem ognju. Dalj časa kot se bo kuhal, bolj bo juha prijetno dišala, hkrati pa bo oddajal svoj pekoč učinek. Če ga dodate preveč, bo juha precej pekoča, zato na začetku z njim ne pretiravajte.

Verjamemo, da vam bo okus zelo všeč, malce drugačen, malce bolj pekoč vendar odličen za vaše zdravje.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede prebave, ginekoloških težav ali upadom imunskega sistema, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM