Poškodbe in TKM

Akupunktura pospeši regeneracijo tkiva!

Tradicionalna kitajska medicina telo obravnava celostno. Ne pozabimo, da TKM govori o ravnovesju. Ko je telo v ravnovesju, bo imunski sistem seveda bolje opremljen za zdravljenje poškodb in bolezni. Medtem, ko večina zahodne medicine zdravi samo poškodovano mišico, se kitajska medicina osredotoča na zdravljenje celotnega telesa, uma in duha. Ko so vsi trije usklajeni, se telesna sposobnost samozdravljenja močno izboljša.

Zdravnik TKM Wang Zili: Akupunktura se je začela razvijati ravno za lajšanje in zdravljenje bolečin. To sega že vsaj dva tisoč let v preteklost. Takrat je bilo poškodb več zaradi drugačnega načina življenja (lov, nabiralništvo, boji itd). Najprej so poškodovana mesta stimulirali s kamenčki, pozneje pa so se iz tega načina razvile akupunkturne iglice. Primarni namen akupunkture je bil zdravljenje, lajšanje, okrevanje organizma zaradi poškodbe.

Ključno pri zdravljenju mišične poškodbe je vnetje

Vnetje je prvi simptom, ki ga opazimo, seveda po začetni bolečini, ko poškodujemo mišico. Čeprav se morda zdi vnetje nekaj, kar želimo preprečiti, je za proces celjenja v resnici potrebno. Ko nekaj ogroža telo, pa naj bo to poškodba, rana, bakterija ali draženje, telo pošlje bele krvne celice na to območje, da poskusi preprečiti ali zdraviti težavo. Da bi bele krvne celice prišle do prizadetega mesta, se krvne žile razširijo in zato postane območje vroče in rdeče. Uporaba ledu vsekakor zagotavlja začasno olajšanje in zmanjšanje vnetja, vendar pa vnetje pomeni tudi, da se telo samo zdravi, česar ne želimo ovirati. Zato naj bo uporaba ledu, če je potrebna, kratkotrajen ukrep, do 24 ur po poškodbi.

Zdravnik TKM Wang Zili: Pri poškodbi, ki ne zajema kirurškega posega ali ravnanja kosti oz stabilizacije (npr zlom kosti) priporočam ćim prejšnjo akupunkturo, saj pomaga pri hitrejši regeneraciji poškodovanega tkiva. Z akupunkturo naravno omilimo vnetni proces, iglice se vstavljajo na mesta bolečine in vnetja. Seveda je lahko predel neposredno po mišični poškodbi zelo občutljiv (npr. pri zvinu). V tem primeru se lahko iglice vstavijo na predel pod ali nad poškodbo, ali pa v »zrcalna« področja (ista mišica na nasprotni strani telesa). Vstavljanje iglic v določeno območje namreč ustvari imunski odziv na tem istem območju, s čimer se začne proces samozdravljenja.

akupunktura in poškodbe

Uporaba moksibustije po poškodbi

Moksa je vrsta divjega pelina, zvitega v cigaro. Po lastnostih je kitajski divji pelin vroč, yang element, ki pospeši krvni obtok in pretok vitalne energije qi po meridijanih (energijski kanali v telesu). Z izvajanjem moksibustije dosežemo hitrejše okrevanje po poškodbi, saj toplota pospeši celično in presnovno aktivnost, kar vodi do bolj optimiziranega vnosa kisika v celice, s tem pa se pospeši faza celjenja. Moksibustijo začnemo izvajati drugi ali tretji dan po poškodbi (odvisno od vrste poškodbe) na poškodovanem predelu, približno 10 minut, enkrat na dan.
Prav tako je dobrodošla zeliščna podpora, ki telo zdravi od znotraj navzven. Zelišča so lahko v obliki čajnih mešanic ali že ustvarjene formule, kot je na primer Syno form (juan bi pian), ki krepi mišice, tkiva, kosti.

Iskreno mnenje stranke Tanje, ki je obiskala Dao TKM zaradi zvina zapestja

Zaradi precej nerodnega in ‘smešnega’ giba sem si pridelala zvin zapestja, mezinčeva stran. Najprej sem bolečino ignorirala, ker nisem niti pomislila, da sem si lahko s takšnim gibom sploh kaj poškodovala. Bolečina se je stopnjevala, prikazalo se je vnetje, v naslednjih 24 urah pa sem lahko zapestje premikala le še 10 odstotno. Slika je pokazala zvin. Opornica za 7 dni, nato postopno razgibavanje. Res si nisem želela ‘preveč’ počasnega okrevanja in sem tretji dan obiskala zdravnika Wanga v Dao TKM. Pokazala sem sliko, pokazala zapestje in sva se pogovorila. Vnetja je bilo še malo, tako da je svetoval akupunkturo in jo je tudi izvedel. Iglice je vstavil v točno tista mesta, kjer me je najbolj bolelo. Samo sedem iglic. Ne sliši se veliko, a verjemite, že ena se je slišala preveč, da bi jo vstavil v boleče mesto. A sem privolila. In zdržala 30 minut. Priznam, je bolelo. Bolelo je tudi še cel popoldan, vendar drugače. Bolečina se je pojavljala v valovih, malo trganja, špikanja, celo malo srbenja. Opornico sem seveda nosila. Dr. Wang mi je priporočil dan kasneje že nežno razgibavanje, do bolečine. To se mi je zdelo kar malo optimistično. Naslednji dan sem se zbudila, opornico snela zaradi tuširanja in na veliko presenečenje ugotovila, da je bolečina skorajda izzvenela, prav tako vnetje! Gibljivost je bila za 40 odstotkov boljša. Če ne doživiš, težko verjameš. Verjetno moj zvin ni bil dosti hud in kompliciran, prepričana pa sem, da mi je ena sama akupunktura tako pospešila proces zdravljenja, da sem sedmi dan (ko naj bi šele snela opornico) že  90 odstotno gibala zapestje, brez bolečine seveda. Sočasno sem jemala tudi zeliščne formule in si vsak dan z mokso segrela zapestje za dobrih pet minut. Rezultat je neverjeten. Še enkrat iskrena hvala zdravniku Wangu in izjemni ekipi.

protibolečinska akupunktura