Posebni (ekstra) Fu organi v TKM

Poleg običajnih organov Yin (Zang) in Yang (Fu) obstaja tudi šest posebnih (ekstra) organov Fu, ki dopolnjujejo teorijo kitajske fiziologije v TKM. To ime so dobili, ker delujejo kot Yin organ, saj hranijo Yin esenco, imajo pa obliko Yang organa, kar pomeni, da so votli.

 Posebni Fu organi so: Maternica, možgani, kostni mozeg, kosti, krvne žile in žolčnik.

Vsak od šestih posebnih organov Fu hrani neko obliko esence Yin, bodisi iz ledvic, kostnega mozga ali krvi.Funkcionalno so vsi neposredno ali posredno povezani z ledvicami.

Maternica

Je najpomembnejša od vseh posebnih organov. Ima funkcijo uravnavanja menstruacije, zanositve in nosečnosti. Tesno je povezana z ledvicami ter meridijanoma Ren in Chong. Zdravstveno stanje maternice je navsezadnje povezano s fiziološkim ravnovesjem ledvic. Če sta ledvična energija ali esenca šibki ali če primanjkuje krvi, bosta meridijana Ren in Chong »prazna«, zato bo dovod vitalne energije Qi krvi v maternico pomanjkljiv, kar bo povzročilo disharmonijo in bolezen.
Intimna povezava med maternico in krvjo sega tudi do srca, vranice in jeter, zato lahko vsako patološko stanje, ki prizadene te organe, negativno vpliva na samo maternico. To lahko povzroči neredne ali boleče menstruacije, neplodnost, izzove lahko celo spontani splav.

Možgani

Možgani so odgovorni za nadzor duševnih dejavnosti. Teorija TKM navaja, da ledvična esenca proizvaja kostni mozeg, ki se »premika«, da napolni hrbtenjačo in možgane. V kitajski medicini so možgani znani tudi kot “morje kostnega mozga”. Zaradi tega so funkcionalno povezani z ledvicami. Možgani so prav tako odvisni od srca, zlasti od srčne krvi, da se lahko prekrvavijo in nahranijo.
Ko sta ledvična esenca in srčna kri v izobilju, se to odraža na zdravju: smo vitalni, jasno razmišljamo, govor je tekoč in skladen ter imamo dober in močan spomin. Po drugi strani pa bo pomanjkanje omenjenih dveh elementov povzročilo slabši spomin, zmedeno razmišljanje, omotico, pomanjkanje koncentracije, zamegljen vid ali v hujših primerih celo duševno motnjo.

posebni organi tkm

Mozeg

Mozeg proizvaja ledvična esenca. Mozeg hrani možgane in hrbtenjačo, kostni mozeg hrani in proizvaja kosti. Kitajski koncept kostnega mozga se ne sme zamenjevati s kostnim mozgom, kot ga definira zahodna medicina. V TKM je funkcija kostnega mozga drugačna in v TKM kostni mozeg ne proizvaja krvi, kot je mišljeno v zahodni medicini.

Kosti

Kadar sta kostni mozeg in ledvična esenca v primanjkljaju, to povzroča oslabitev kosti, saj se krepijo in hranijo preko njiju. Če želimo okrepiti kosti ali pospešiti celjenje kosti zaradi poškodb, se po tradicionalni kitajski medicini zdravljenje najprej usmeri v krepitev ledvic.

Krvne žile

Podobno kot kosti veljajo krvne žile za poseben organ Fu, ker so votle, vendar vsebujejo kri in esenco Yin. Posredno so žile povezane z ledvicami, saj ledvična esenca proizvaja kostni mozeg, ki sodeluje pri proizvodnji krvi.

Žolčnik

Ta organ je edinstven v teoriji Zang-Fu (prazni/votli organi v TKM), saj hkrati pripada šestim organom Fu in šestim posebnim organom Fu. To je zato, ker je žolčnik votel, vendar hrani žolč, ki spodbuja prebavo. Žolč je v TKM »čista« snov, ki je del najpomembnejše esence. Ima torej dvojno funkcijo.