Pomladno sončenje – Povečajte Yang energijo v telesu

Vsi imamo radi sonce. Sonce je največji naravni vir Yang energije. Yang energija je gonilna sila notranjih funkcij našega telesa. Ko je energije Yang dovolj, imamo tudi boljši imunski sistem, poleg tega pa nam sončna svetloba pomaga tudi pri sproščanju stresa in pomirja duha, kar se odraža tudi na čustvenem področju – smo bolj umirjeni in uravnoteženi. 

Koliko časa naj namenimo pomladnemu sončenju?

Vsakdo ima različno toleranco na sončno svetlobo. Za ljudi srednjih let in mlajše je priporočljivo, da se soncu nastavijo vsak dan od 1 do 2 ure, starejši pa med 30 do 60 minut dnevno. Ko je sončna svetloba močna, ne smemo pozabiti zaščititi oči z očali, zlasti ljudje, ki imajo sivo mreno ali druge težave z očmi. Steklo oziroma okna filtrirajo ultravijolično svetlobo, ki ni dobra za sintezo vitamina D, zato je ključno, da se na sončenje odpravimo v naravo, med zelenje in na sveži zrak. 

Sončite gležnje, da preženete mraz – med 6.00 in 10.00 uro

“Hlad prihaja izpod nog,” pravi stari kitajski pregovor. Tisti, ki imajo mrzle dlani in stopala, imajo po sistemu tradicionalne kitajske medicine (TKM) pogosto telesno konstitucijo ‘pomanjkanje Yanga’.
Med 6. in 10. uro je temperatura blaga z močno infrardečo svetlobo in šibkejšo ultravijolično svetlobo in je odličen čas za sončenje nog.  

Po prespani noči se krvni obtok, zlasti pri starejših, upočasni in vitalna energija v celoti ne doseže nog. Če le dopušča vreme, si ko vstanete iz postelje, izpostavite gležnje in stopala sončni svetlobi in medtem naredite nekaj rotacij gležnjev. To zelo izboljša cirkulacijo telesnih tekočin in vitalne energije Qi.
Na stopalih in okoli gležnja leži veliko akupunkturnih točk, zato pustite, da sončna svetloba neposredno sije na te pomembne točke, ki obenem pospešijo vaš metabolizem in pomagajo izboljšati splošno vitalnost notranjih organov.  

sončenje_gležnjev

Posončite točko DU20 na vrhu glave – med 10.00 in 16.00 uro 

Akupunkturna točka DU20 ali Baihui je najvišja točka na glavi. Pravijo ji tudi točka stoterih poti, saj se pri njej združuje več pomembnih meridijanov (energijskih kanalov) in kolateral. Stimulacija točke Baihui pomaga pri rasti in razvoju možganov, krepi lasišče in lase, pomaga pri vrtoglavici in koncentraciji, proti sivenju las in še mnogo več. Ko točko nastavite soncu se energija Yang preko nje razprši po meridijanih, ki vodijo do notranjih organov. S tem organom zagotovite moč in vitalnost. 

Za starejše je priporočljivo, da se po kosilu odpravijo na 30 minutni sprehod in nastavijo glavo spomladanskemu soncu. Tako bodo poskrbeli za dober pretok vitalne energije Qi po vseh meridijanih.  

Soncu nastavite hrbet – med 16.00 in 17.00 uro

V tej popoldanski uri sonce počasi že zahaja, temperatura je prijetna in zmerna, α-žarki ultravijolične svetlobe so močnejši in to je tudi najboljši čas za skladiščenje vitamina D ter absorpcije kalcija in fosforja v tankem črevesu. 
Po hrbtu poteka kar nekaj meridijanov in sončenje hrbta pomaga uravnavati vitalno energijo Qi in kri.  

Sončite dlani – kadarkoli  

Na dlani le redko sije sonce, zato razprite dlani in pustite, da sončna svetloba zapleše v vaših dlaneh. Tako boste pregnali utrujenost in izboljšali svoj spanec.

sončenje_hrbta