Pečena azijska hruška Nashi za zdravje dihal

V jesenskih mesecih prevladuje po tradicionalni kitajski medicini element kovina, s katerim sta povezana organa pljuč in debelega črevesa. To je obdobje, ko se v pljučnem predelu hitro naseli suhost, kar povzroča več težav respiratornega sistema, kot je kašelj, boleče grlo itd.

Z vami delimo zelo okusen recept pri bolečem grlu in kašlju, ki si ga boste z veseljem privoščili. Nashi hruške (kitajske hruške) pomagajo pri vlaženju pljuč, kar je pomembno pri gradbi dobrega imunskega sistema. Nashi hruške so okusne in hrustljave, bogate z vlakninami, vitaminom C, bakrom, kalijem, manganom. Po TKM ustavijo kašelj, očistijo pljuča, pomirijo trdovratno vneto grlo in kožo navlažijo od znotraj navzven.

hruške in tkm

Kaj potrebujemo?

2 celi azijski hruli nashi
1 žlica medu
1 ščepec cimeta
1 ščepec muškatnega oreščka
4 zvezdice janeža
1 ščepec mletega ingverja
3 – 4 naribani orehi
1 žlička mandljevih lističev
1 majhna limona

Navodilo za pripravo

Pečico najprej segrejemo na 350 stopinj. Hruške prerežemo na pol in jim nežno odstranimo sredico (peške). V vsako prazno sredico položimo zvezdasti janež ter na meso hrušk stisnemo limonin sok. Hruške položimo na pladenj (spodaj peki papir) in jih položimo v pečico na 200 stopinj za 15 do 20 minut. Nato izvlecimo pladenj in po vrhu potresimo začimbe v prahu. Postavimo nazaj v pečico za še dodatnih 15 do 20 minut oziroma dokler se hruške ne zmehčajo. Pladenj izvlečemo iz pečice in vse hruške namaženo z medom. Pustimo nekaj minut, da se hruške ohladijo.

Uživajte v slastnem zdravilnem krožniku zdravja!