Nevralgija trigeminusa? Akupunktura je lahko v veliko pomoč!

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) pravi, da lahko ljudje trpijo za isto vrsto bolečinskega stanja ali bolezni, vendar imajo različne osnovne težave, ki pa so temeljni vzrok bolečine. Pri zdravljenju posameznika zdravnik TKM najprej pozorno posluša in opazuje vse simptome osebe, da ugotovi, kateri notranji patogeni ali neravnovesja prispevajo k pojavu bolečine. V primeru trigeminalne nevralgije je vzrok lahko povezan z blokado želodčnega meridijana, ki se razteza v iste predele obraza kot trigeminalni živec. Tako kot pri drugih nevroloških stanjih (kot sta Bellova paraliza in Parkinsonova bolezen) je lahko ta blokada povezana z vdorom vetra, vročine ali hladu, ki vplivajo na pretok vitalne energije Qi skozi obraz in glave. 

Kakšna je značilna bolečina pri nevralgiji trigeminusa in kaj jo lahko izzove? 

Za nevralgijo trigeminusa je značilna nenadna, ostra, huda bolečina, ki spominja na električni udar. Je zelo intenzivna in lahko traja od nekaj sekund do nekaj minut, nato pa izgine in se v valovih ponavlja. Traja lahko od nekaj dni do nekaj tednov.
Živec trigeminus se razveja po obrazu vzdolž oči, lica ter zgornje in spodnje čeljusti. Posreduje signale od obraza v možgane ter sodeluje tudi pri motoričnem delovanju žvečenja. Bolečino lahko izzove dotik obraza okrog nosu in ust, žvečenje hrane, umivanje zob, govor, ličenje, britje obraznih dlačic, smeh, vroča, pekoča in mrzla hrana ali dejavniki kot je izpostavljanje vetru, mrazu ali vročini.  

 

trigeminus tkm

Akupunktura deluje kot analgetik 

Akupunktura zagotavlja varno in učinkovito zdravljenje nevralgije trigeminusa, saj deluje kot naravni analgetik za lajšanje bolečin, ki aktivira opoidne receptorje v možganih. Stranskih učinkov skorajda ni, po terapiji se lahko občuti utrujenost in zaspanost, vsekakor pa sproščenost in občutno izboljšanje stanja bolečine.  

Zdravniki TKM pogosto poleg akupunkture priporočajo tudi uživanje zeliščnih pripravkov, ki pomagajo telesu izločiti patogene, okrepiti vitalno energijo Qi in pomagajo pri pomlajevanju oziroma regeneraciji živčnih celic. 

Terapije se izvajajo 1 do 2 krat na teden, ciklus lahko zajema med 6 do 10 terapij, odvisno od stanja in občutljivosti posameznika.  

Čemu se izogibati in kaj je dobro, če se pojavi nevralgija trigeminusa? 

Pazite, da ne jeste preveč pekočih, vročih ali mrzlih jedi, obraz imejte na toplem, glejte tudi, da se ne jezite preveč, pa tudi drugim močnim čustvom se izogibajte (jok, pretirano veselje itn.). Jejte nekoliko sladke in grenke stvari za krepitev vranice in zmanjšanje jetrnega ognja. 

Vsak dan se gibajte, vendar se ne utrujajte preveč. Ko imate čas, s pritiskanjem stimulirajte točki He gu (LI 4) in Xia guan (ST 7) ter obiščite akupunkturista, ki vam bo z akupunkturo, zelišči in nasveti pomagal do čim prejšnjega okrevanja. 

akupunktura