Nasveti za krepitev ledvic po TKM

Voda je en od petih osnovnih elementov v tradicionalni kitajski medicini (TKM), ki jo imenujejo tudi Wu Xing ali Pet faz. V TKM so ti elementi les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Vsak element predstavlja določene lastnosti, energije in povezave v naravi ter v telesu. V zimskem času se moramo posvetiti predvsem elementu vode, ki je povezan z organoma ledvic in mehurja.

Krepitev ledvic je ključnega pomena v tradicionalni kitajski medicini (TKM), saj se ledvice v tej medicinski tradiciji štejejo za vitalni organ, odgovoren za shranjevanje življenjske esence (jing) ter uravnavanje vode v telesu. Z vami delimo nekaj nasvetov TKM za krepitev ledvic, ki so še posebej primerni za mrzlo zimsko obdobje.

Uravnotežena prehrana
Uživajte hrano, ki je termično topla, kot so juhe, kuhane jedi in zelenjava.
Vključite beljakovinsko bogato hrano, kot so jajca, ribe, perutnina, tofu in oreščki.
Omejite uživanje hladnih in surovih živil, kot so hladne solate, saj lahko po TKM škodujejo ledvicam.

Spodbujanje toplote v telesu z začimbami
Uživajte začimbe in živila, ki po TKM povečujejo notranjo toploto, kot so ingver, cimet, čili, klinčki, črni poper. Te sestavine pomagajo uravnavati energijo ledvic, saj na naravni način spodbujajo njihovo delovanje.

Izogibajte se pretiranemu uživanju hladnih pijač
Po TKM prekomerno uživanje hladnih pijač, zlasti ledu ali mrzle vode, oslabi energijo ledvic. Raje izbirajte tople ali sobne temperature pijač.

Omejite vnos stimulansov
Omejite uživanje stimulansov, kot so kofein in nikotin, saj lahko po TKM prekomerno uživanje teh snovi negativno vpliva na ledvice. Kofein in nikotin sta snovi, ki lahko pretirano povečata yang energijo v telesu. Po TKM naj bi bil presežek yang energije povezan z neuravnoteženostjo in lahko negativno vpliva na ledvice, ki predstavljajo organ s prevladujočo yin energijo. Kofein je diuretik, kar pomeni, da spodbuja izločanje vode iz telesa. Po TKM lahko prekomerno odvajanje vode škodi ravnotežju tekočin v telesu in vpliva na delovanje ledvic, ki so ključne za uravnavanje telesnih tekočin. Kofein in nikotin tudi povečata raven stresa v telesu, kar po TKM negativno vpliva na energijo ledvic. Ledvice so namreč organ, ki je zelo občutljiv na stres in neugodje.

Ledveni predel naj bo na toplem
Ohranjajte ledveni predel telesa topel, še posebej v hladnih mesecih. Uporabite lahko grelne blazine, še boljše moksibustijo. Občasno si privoščite toplo kopel, ki bo sprostila mišice v ledvenem predelu in pripomogla k ohranjanju toplote.

Vaje za ledveni del
Izvajajte nežne vaje za ledveni del, ki krepijo mišice okoli ledvic. Taijiquan vaje, posebne vaje za ledveni del in jogijske poze, kot je “pasji položaj” (Upavistha Konasana), lahko pomagajo ohranjati moč in prožnost v tem predelu.

Zmanjšajte stres
Vzdržujte ravnotežje med delom in počitkom. Stres in prekomerno delo naj bi po TKM oslabilo energijo ledvic, zato je pomembno, da si vzamete čas za sprostitev. Prakse sproščanja, kot so meditacija in dihalne vaje, lahko zmanjšajo stres ter spodbujajo ravnovesje in harmonijo v telesu, kar koristi tudi ledvicam.

Redno izločanje toksinov
Poskrbite za redno izločanje toksinov iz telesa. Pijte dovolj vode, uživajte vlaknine in upoštevajte zdrav način življenja, ki podpira naravne procese čiščenja. V TKM se uporabljajo različna zelišča, ki naj bi pomagala pri čiščenju ledvic, te so kopriva, peteršilj, koromač, rehmanija, brinove jagode, preslica. Topla voda z dodatkom limoninega soka deluje kot naravno sredstvo za čiščenje.

Akupunktura
Akupunktura deluje na telo celostno. S pravilno vstavljenimi tankimi sterilnimi iglicami se v telesu odprejo energijski kanali – meridijani, po katerih teče vitalna energija. Telo se na tak način samo zdravi, saj energijo dodaja v predele, kjer jo primanjkuje ter odvzame, kjer vlada višek. Akupunktura krepi ledvice in zvišuje raven ledvične esence jing, ki je bistvena za ohranjanje zdravja, vitalnosti in tudi mladostnega videza.

Akupresura na točki KI1
Točka Yingquan ali KI1 je prva točka na meridijanu ledvic. Je neverjetno močna točka, ki prinaša ogromno življenjske energije. Masiramo jo nežno, z globokimi pritiski. Nahaja se na podplatu. Točka pomaga pri omotici, bolečinami v križu, pri nemiru, tesnobi. Krepi spomin in koncentracijo, pomaga pri nespečnosti. Povrne optimizem in upanje.

ki1 akupunkturna točka

Če imate kakršnakoli vprašanja glede bolečin v križu, šumenjem v ušesih, hladnimi stopali, nespečnostjo, pomanjkanjem vitalne energije, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM