Nasveti za jesenske mesece

Po Tradicionalni kitajski medicini (TKM) se makrokozmos (narava) odseva v naš mikrokozmos (telo). Sprejemanje in prilagajanje sezonskim spremembam je za človeka pomembno, da ohranja notranje ravnovesje in zdravje. V TKM obstajajo organi, barve, čustva, smeri, okusi in celo razvojne stopnje, ki ustrezajo vsakemu letnemu času znotraj tako imenovanega okvira 5 elementov. 5 elementov so les, ogenj, zemlja, kovina in voda, ki ustrezajo pomladi, poletju, poznemu poletju (ja, obstaja dodatna sezona), jeseni in zimi.

Organa, povezana z jesensko sezono (kovinski element), so pljuča in debelo črevo. Osredotočite se na zdravje dihal. Bodite pozorni na svež zrak. Pijte aromatične čaje, kot so poparki evkaliptusa, timijana in žajblja. Redno izpirajte nosno votlino in v prehrano dodajte probiotike – kefir, kislo zelje, vložena pesa.

Bela barva in element kovine

Po teoriji 5 elementov je kovinski element povezan z belo barvo. Bela barva daje zraku svež, jasen, čist in svež občutek. V stanovanju naredite čistko, tako da se znebite odvečnih in nepotrebnih stvari, da lahko prostor zasije. Minimalizem je bistven za element kovine.

 Akcijski elementi v jesenskih mesecih

Organizacija: v vaš vsakdan vpeljite ritem in organizacijo na področju prehrane, gibanja, počitka, spanja in dela.
Postavite meje in zaščitite svojo energijo: elementu kovine vlada čustvo žalosti, zato brez občutka krivde postavite meje toksičnim odnosom in zaščitite svojo energijo.
Bodite odprti za nove ideje: to je pravi čas, da svoje nove ideje zapisujete v dnevnik in ste odprti za nove načrte in cilje, ki jih želite realizirati v spomladanskem času.
Sprejmite pozitivno samopodobo: da se izognete negativnim čustvom gojite pozitivno samopodobo z afirmacijami, ki vas bodo napolnile s toplino, pozitivizmom in veseljem.
Opustite negativnost v svojem življenju:  Nihče nima časa za to!
Čiščenje: čiščenje prostora in skrb za osebno nego sta pomembni za dobro počutje. Privoščite si kopeli, skrbite za vlažnost kože, saj je element kovine povezan s suhostjo, ki se lahko zlahka naseli v telesu.
Več hodite: poskrbite za redne sprehode po gozdu, travniku, ob vodi. Vmes se ustavite in naredite daoistično vajo za pljuča z zdravilnim zvokom (opisano v nadaljevanju).

pljuča tkm

Kovinske stvari v domu

Dovolite, da ima vaš dom nekaj ključnih kovinskih kosov, ki so okrasni, a služijo namenu. Primeri so jeklena posoda ali kovinska vaza z belimi rožami. Po teoriji feng shui kovinski element prinaša čistost, učinkovitost, produktivnost, natančnost, svežino in disciplino. Okolju doda ostrino in jasnost. Če s kovinskimi stvarmi pretiravate, pa lahko odvzame živahnost s preveč sterilnosti v prostoru. Čeprav je ravnotežje ključnega pomena, preprosto uživajte v malo več kovine v tem času.

Daoistični zdravilni zvok pljuč

V tradicionalni kitajski medicini obstaja antični daoistični koncept Šestih zvokov. Trojni grelec je šesti zvok in združuje drugih pet zvokov. Ton za element Kovino je D in zdravilni zvok SSSSSSSS. Obstaja daoistična Qigong vadba, kjer se nagnemo na levo z rokami in dlanmi navzgor, vdihnemo globoko, nato izdihajoče nežno izgovarjamo zvok SSSSSS. Izvedba vaje z zvokom pretvori staro energijo, ki se kopiči v organih in meridijanih v zdravo vitalno življenjsko silo. Pri izvajanju vaje za Pljuča si predstavljajmo osebo ali situacijo, ki nas je užalostila. Nato ločimo osebo ali situacijo od tega občutka žalosti. Predstavljamo si, da se vsako oko pomakne navzdol, eno v vsako pljučno krilo. Medtem, ko se osredotočamo na žalost, premikamo oči naprej in nazaj ter si predstavljamo oči v Pljučih, ki se prav tako gibljejo naprej in nazaj ter odpravljajo žalost. To vajo lahko izvajamo za vsak organ posebej, s svojim zdravilnim zvokom in gibom. Dodatno si lahko za Pljuča predstavljamo živahno belo ali srebrno svetlobo, ki prodira v Pljuča in Debelo črevo med temi kratkimi meditacijami z zdravilnimi zvoki.

Želimo vam čudovite jesenske mesece s toplino v srčku in mavrico v očeh.

element kovina tkm