Napotki zdravnika Wang za mesec maj – mesec smeha in radosti

Zdravnik Wang pravi, da se v mesecu maju že nakazuje prehod iz elementa les v element ogenj. Elementu ognja pripadata po kitajski medicini dva organa – srce in tanko črevo, medtem, ko je čustvo, ki organa zaznamujeta, VESELJE. Zdravnik Wang nam zato svetuje, da se v mesecu maju čim več smejimo, gledamo komedije ter družimo z ljudmi, ki v naše srce prinašajo veselje, radost, dobro voljo in tudi spontanost. Močna čustva, ki v nas sprožajo občutke nelagodja in stres, čimprej izrazimo in se odprimo ljudem, ki jim zaupamo, tako kot se odpirajo cvetovi rožic na travniku.  

Prehrana v mesecu maju – rdeča in zelena barva 

Ker se že izmenjujeta elementa les in ogenj, je dobro, da začnemo v prehrano vnašati več rdečih živil ter živila grenkega okusa, kot je rdeča pesa, paradižnik, jabolka, korenje, rdeča paprika, jagode, maline. Posušene jagode gloga in goji jagode še posebej koristijo srcu in tako preprečujejo bolezni srca. Jagode gloga za 5 minut prevremo v vodi ter ga pijemo kot čaj, slavne goji jagode pa si lahko privoščimo zmešane v jogurt, proseno kašo ali v sveže stisnjene sokove.
Še vedno v prehrano vključujemo zelene stvari ter kisel okus, ki stimulirajo jetra za čim boljše delovanj in razstrupljanje telesa.  

Športne aktivnosti v mesecu maju – intenzivne aktivnosti 

Iz počasnih in razteznih vaj začnemo v mesecu maju pozornost usmerjati v bolj intenzivne športe, predvsem v vaje za moč, kot je dvigovanje uteži, nogomet, košarka, skakanje s kolebnico. Če v zimskih in pomladnih mesecih temeljijo vadbe na razteznih, meditativnih in sprostitvenih tehnikah, je poletje vsekakor čas, da dodamo intenziteto in dobro poženemo kri po žilah. Zdravnik Wang svetuje, da smo med športno aktivnostjo pozorni na dihanje – ritem dihanja prilagodimo ritmu aktivnosti.  

tkm_šport

Dihalna vaja za mesec maj – trebušno dihanje 

Pri trebušnem dihanju se trebuh od vdihu napne, ob izdihu pa spet usloči. Pri novorojenčkih je dihanje s trebušno prepono nekaj najbolj naravnega, večina nas pa z leti pozabi, kako pravilno in globoko dihati. Skušajmo zavestno dihati s trebušno prepono vsaj 10 minut na dan. Pozitivni učinki, kot so umirjenost, večja koncentracija in fokus, kakovostni spanec, boljši imunski sitem in splošno dobro počutje je le nekaj izmed koristnih učinkov. Ko globoko trebušno dihamo, naše telo dobi več kisika, dihanje se umiri in upočasni, mi pa takoj občutimo več vitalne energije. Na nek način s tem masiramo naše notranje organe, zaradi česar lažje odstranjujejo strupene snovi iz telesa.  

Ritem spanja v mesecu maju 

Dnevi postajajo vedno daljši, zato prilagodimo ritem spanja glede na naravni ciklus. Spat lahko hodimo kasneje kot v zimskih mesecih, vstajamo bolj zgodaj. V mesecih, ko imamo veliko sončne svetlobe, telo ne potrebuje več toliko spanja in počitka, zato smo bolj aktivni in v gibanju.
Sedaj se tudi že uresničujejo cilji, ki smo planirali v zimskem in spomladanskem času. Smo samozavestnejši, odločnejši in osredotočeni. 

Akupresura v mesecu maju 

Akupresura je v tradicionalni kitajski medicini (TKM) metoda, s katero aktiviramo točno določene točke na telesu. Akupresuro izvajamo s prsti, pritiski so nežni, a globoki. Vsaki točki namenimo minuto časa in akupresuro ponovimo 3 krat v dnevu.  

Zdravnik Wang svetuje, da v mesecu maju posvetimo čas točki HT7 ali Shenmen (Vrata duha), ki nas zaradi porasta energije Yang pomiri, sprosti in hkrati zagotavlja kakovostnejši spanec. Je odlična točka za pomiritev nemirnega uma, tesnobe, paničnih napadov ter tudi pri odvajanju od nikotina, alkohola itd.  

ht7_shenmen

In ne pozabimo: vsak dan se prepustimo sončnim žarkom, da nas pobožajo vsaj za 30 minut. 

Želimo vam prečudovite dni!