Napihnjenost v TKM – razlogi in 9 top nasvetov TKM

Vsi se kdaj srečamo z napihnjenostjo.Ukvarjanje z napihnjenim trebuhom, napenjanjem in bolečinami v trebuhu je lahko zelo neprijetno.Če želite zmanjšati napihnjenost, vam bodo ti nasveti tradicionalne kitajske medicine (TKM) pomagali izboljšati prebavo, obenem pa se boste počutili 10-krat lažje.

Kaj povzroča napenjanje?

Po TKM je napihnjenost največkrat povezana z neravnovesjem organskega sistema vranice in želodca, prav tako igrajo pomembno vlogo tudi jetra. Vranica in želodec sta primarna posrednika za prebavne procese v telesu, zadolžena sta za absorpcijo hrane, ustvarjanje krvi in vitalne energije Qi iz živil ter za transport hranil do preostalih organov.

Ko sta vranica in želodec oslabljena, lahko nepravilno prebavljena hrana povzroči zastajanje oz. stagnacijo vitalne energije.

Ko se hrana in tekočina zadržujeta v vranici, se lahko hitro pojavijo napihnjenost, zmanjšan apetit ter zabuhel obraz in oči. Druga možna posledica slabe prebave je preveč Yin (hladne) energije v želodcu, kar lahko vodi do presežka vlage v trebuhu in povzroči zastajanje krvi. Takrat so lahko prisotne tudi bolečine v trebuhu, vključno z bolečinami, povezanimi z menstruacijo. Napihnjenost pa je lahko tudi posledica neravnovesja jeter. Jetra so po TKM organ, zadolžen za uravnavanje vitalne energije Qi in krvi. Ko ti elementi (kri, Qi, telesne tekočine) ne tečejo pravilno, se zastoji pokažejo v prsnem in trebušnem predelu. Drugi simptomi lahko vključujejo otrdel vrat in ramena, razdražljivost, nespečnost in glavobole.

Neravnovesja v omenjenih treh organih lahko povzroči več različnih dejavnikov, kot so prenajedanje, uživanje preveč hladnih živil in hladne pijače, uživanje prevelikih količin mlečnih izdelkov ter celo potlačena jeza in stres.

Prehranski predlogi

Če se spopadate z napihnjenostjo, je dobro, da s svojim prebavnim sistemom ravnate nežno.

Opustiti je potrebno pitje gaziranih pijač ter se izogibati velikim in težkim obrokom, saj s tem preobremenite želodec in vranico. Izogibati se je treba začinjeni in zamrznjeni hrani, pa tudi hrani z visoko vsebnostjo škroba, kot so krompir, arašidi in buče, ki so lahko težko prebavljivi.

Ključne sestavine za zmanjšanje napihnjenosti

Grenka hrana in čaj iz mandarininih lupinic: Znano je, da grenka hrana pomaga premikati vitalno energijo navzdol in s tem koristi prebavnemu sistemu. Skuhajte si čaj iz mandarinine ali pomarančne lupine s kančkom sladkorja. Najbolje je, da uporabite posušene in neoporečne lupine.

Čaj iz kitajskih datljev in kitajske vrtnice: Ta aromatični in nežni čaj ogreje želodec, odžene presežek vlage iz telesa in pomaga pri boljši cirkulaciji vitalne energije po meridijanih. V vroči vodi za 10 minut namočite pet posušenih cvetov vrtnic in dva kitajska datlja. Čaj popijete, datlje pojeste.

čaj iz vrtnic

Ječmenov slad: ječmenov slad spodbuja izločanje želodčne kisline in vsebuje tudi encime, ki pomagajo pri razgradnji škroba. V smislu TKM to pomeni, da »odmaši« želodec, pomaga pri prebavi in krepi jetrno energijo. Nekaj zrn ječmenovega sladu preprosto podušite v vroči vodi, da si pripravite čaj. Poleg tega je zaradi sladkega okusa po oreščkih izvleček ječmenovega sladu priljubljena sestavina veganskih receptov za peko.

Dodatni nasveti

Uporabite termofor: uporaba termoforja ob trebuhu, še posebej po obroku lahko pomaga pri pretoku trebušne krvi in tako prepreči zastoje tekočin, energije.

Masirajte trebuh: drgnjenje trebuha s krožnimi gibi pomaga pri pretoku energije v vranici in želodcu. Ulezite se na hrbet in z dlanjo 100-krat zakrožite okoli popka v smeri urinega kazalca.

20 minut po obroku se sprehodite: To omogoča boljši pretok krvi, vaše telo je v pokončni drži s čimer olajšate prebavnim organom proces predelave hrane, ki ste jo pravkar zaužili. Prav tako je zelo pomembno, da ste med hranjenjem umirjeni, osredotočeni na žvečenje ter sprehodu ne dodajate drugih intenzivnejših vadb, saj lahko intenzivna vadba po obroku moti prebavne procese.

Pijte tople tekočine in se izogibajte mrzli in zamrznjeni hrani: po TKM je treba želodec segreti, da se hrana razgradi. Ko znižujete notranjo temperaturo s hladno hrano in ledeno pijačo, mora vaše telo porabiti dodatno energijo, da jo predela, kar zlahka povzroči slabo prebavo, napihnjenost in bolečine.

Moksajte predel trebuha: moksa (zvitek kitajskega divjega pelina v obliki cigare) pomaga segreti organe v trebušni votlini, pospešiti cirkulacijo telesnih tekočin in vitalne energije. Z moksanjem razpršujete vitalno energijo po meridijanih in odstranjujete zastajanja, hlad in presežek vlage iz telesa. Moksajte se v popoldanskem času, vsak drugi dan od 15 do 20 minut. Rezultat je zagotovljen.