Namesto jutranje kavice – čaj, ki ogreje in nas napolni z vitalno energijo

Septembrska jutra so že precej hladna in dobro je, da telesu priskrbimo energijo in toploto za cel dan. Yang poletja je namreč pomahal v slovo in čas je, da ga s toplimi zelišči in živili ohranjamo v telesu čim dlje časa.

Najbolj znana kitajska zelišča, ki se uporabljajo v času prehoda na jesen ter celo vso jesen in zimo so:

Cimet – odlično zelišče za poživitev krvi in za ogrevanje telesa. Uporabite ga lahko potresenega po kaši ali v topli vroči čokoladi.

Ingver – da se izognete vdoru hladu v telo, ga uporabljajte vsak dan. Še posebej koristi želodcu in prebavnemu ognju, na Kitajskem pa ga uporabijo tudi za odvajanje sluzi iz pljuč in s tem zaustavitev kašlja. Odličen je tudi v boju z napihnjenostjo, slabostjo in slabo prebavo.

Črni poper – Po lastnostih je črn poper pekoč in je zato znan kot »motor za Qi«, vitalno energijo, ki jo zlahka poganja po meridijanih. Uporablja se ga tudi za razpršitev vlage v telesu in raztapljanje sluzi.

Muškatni orešček – odličen je za prebavni sistem, ki ga lepo ogreje, da je odvajanje dobro. Muškatni orešček izžene hladno vlago iz črevesja, ki lahko povzroča drisko ali redkejše blato.

kitajski čaj

Sestavine in priprava toplega čaja

Sestavine:

Mandljevo mleko 1-2 skodelici
Črni čaj
1 čajna žlička javorjevega sirupa ali drugo sladilo
Cimet – 1/4 čajne žličke
Muškatni orešček – ¼čajne žličke
Ingver – 1/4 čajne žličke
Črni poper – samo ščepec
Nageljnove žbice – majhen ščepec

Priprava:

Vse sestavine, razen sladila, damo v ponev in med občasnim mešanjem zavremo. Nato pustimo stati 10-15 minut.

Začimbe odcedimo in tekočino nalijemo v skodelico. Po okusu dodamo izbrano sladilo.

Sedaj pa se le še sprostimo in uživajmo od toplem čaju, ki nas na narvani način ogreje in napolni z vitalno energijo za cel dan.

Če imate kakršnakoli vprašanja, imate hladne dlani in stopala, vas neprestano zebe, imate malo energije in ste ves čas utrujeni smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM