Meridijani – nevidne energijske poti

Meridijani tvorijo nevidne energijske poti, ki omogočajo telesnim strukturam, da komunicirajo med seboj.

Sistem meridianov je eden glavnih temeljev tradicionalne kitajske medicine (TKM). Predstavljajte si zemljevid: obilico točk, prepletenih v mrežo s potovalnimi linijami. Zdaj pa si predstavljajte ta sistem v 3D obliki v vašem telesu – ogromno mrežo nevidnih energijskih poti, ki se povezujejo med seboj in z vsakim atomom, celico, kito, kostjo, organom, vsakim centimetrom kože, skratka z vsem v vašem telesu. Povezujejo zgornji del telesa s spodnjim in površino z notranjostjo, tako da ni nič resnično ločeno. Povezujejo tudi vaš um, čustva in duh, vse zavedno in nezavedno v vas. Te neverjetne poti so meridijani in tvorijo vaše telo in vse nevidne vidike vašega bitja v medsebojno komunicirajočo celoto.

Poleg tega, da meridiani pomagajo povezati telo in um, povezujejo tudi posameznikovo zavest in podzavest. Medtem, ko se povezave pojavljajo na fiziološki ravni, druge kritične povezave potekajo na nevidni ali kvantni ravni, ki je današnja tehnologija še ne more izmeriti.

meridijani

Akupunktura stimulira točke na meridijanih, da postanejo pretočni

Meridijani so najmočnejši kanali pri zavednem in nezavednem komuniciranjem v telesu. Uporaba akupunkture za ponovno vzpostavitev ravnovesja na meridijanih je ena najboljših razpoložljivih terapij, ki posamezniku pomaga povezati telo, um in duha ter tako obnoviti njihovo zdravilno moč. S pravilno tehniko in stimulacijo točk na meridijanih se prične proces samozdravljenja. Le tako je mogoče odpraviti glavni vzrok težav.

Za akupunkturiste je bistveno, da razumejo in poznajo lokacijo energijskih poti, meridijanov ter organske sisteme in strukture, na katere vplivajo. To znanje jim pomaga učinkoviteje diagnosticirati fizična stanja, bolezni, neravnovesja. Vsak od glavnih dvanajstih meridijanov ima svojo funkcijo, ki se nanaša na določen organski sistem, vendar pa imajo meridijani veliko večjo moč in prožnost v primerjavi z organskimi sistemi. Če uporabimo analogijo: »če jetra predstavljajo eno hišo v skupnosti, meridijan predstavlja celotno državo. TKM močno verjame, da je meridijanski sistem nad vsemi drugimi, vključno z živčnim, imunskim in endokrinim sistemom itd., saj so ultimativna povezava med vidnim in nevidnim.«(dr. Xu)

Po meridijanih teče vitalna energija Qi

Po TKM je telo zdravo takrat, ko vitalna energija prosto teče po meridijanih, tako da organi delujejo usklajeno. Ko meridijanski sistem deluje dobro, ste zdravi. Vendar se lahko zaradi številnih vzrokov, na primer prekomernega stresa, na meridijanih ustvarijo stagnacije, blokade ali energijski zamaški. To vpliva na delovanje notranjih organov in navsezadnje na celotno telo – um – duh.

Premagajte strah pred vbodi akupunkturnih iglic, saj v resnici sploh ne bolijo! Privoščite si akupunkturo pri izkušenem zdravniku TKM ter tako vzpostavite ravnovesje v vašem telesu. Akupunktura nudi celostni pristop zdravljenja, kjer se v telesu prične proces samozdravljenja na naraven način.