Meditacija v tradicionalni kitajski medicini je kot zdravilo

Kaj je meditacija?  

Preprosta definicija meditacije je, da je to način, kako pripeljati svoje zavedanje v sedanji trenutek. Morda boste opazili, da pogosto razmišljate o stvareh, ki so se že zgodile ali se lahko zgodijo pozneje. Ko meditirate, vse to namenoma postavite na stran, da se osredotočite na tukaj in zdaj: na svoje telo, dih, svet okoli vas. Obstaja na tisoče različnih meditacijskih praks in ni “pravilnega” ali “napačnega” načina za to. Obstaja samo način ali načini, ki delujejo za vas. Iskanje, kaj deluje, lahko zahteva nekaj eksperimentiranja, zato sta potrpežljivost in sočutje v tem procesu bistvena. 

Meditacija v tradicionalni kitajski medicini  

Meditacija je ena izmed ključnih sestavin tradicionalne kitajske medicine (TKM). Je tako pomembna kot dobra prehrana in zdrav način življenja, saj brez močne podlage meditacije, um ni spočit, ni miren. TKM poveličuje vrline meditacije kot način za zdravljenja bolečine, telesnih in duševnih bolezni itd. Toda glavna korist meditacije je, da pripravi um in telo na vse ostalo – da ohranja vse stabilno in v ravnovesju. Ta stabilnost in ravnovesje sta bistvenega pomena za dobro počutje v TKM, saj omogočata prost pretok vitalne energije Qi, ki hrani organe in um.  

Meditacija se lahko uporablja tudi kot sredstvo za refleksijo in razumevanje. Navsezadnje je osnova meditacije čuječnost in ta sposobnost razumevanja in zavedanja sebe in okolice lahko zelo pomagata v obdobju stresa, pritiska in težav. 

meditacija ravnovesje tkm

Meditacija kot zdravilo 

Po načelih TKM lahko meditacija pomaga pri številnih boleznih, hkrati pa ohranja uravnoteženo stanje. Najneposrednejše koristi, ki jih prinaša meditacija, so mirno in sproščeno stanje duha. Več kot boste sedeli v tišini, bolj sproščeni in zadovoljni se boste počutili ter bolje boste obvladovali stresne situacije.
Meditacija takoj pozitivno vpliva na krvni tlak, srčni utrip, anksioznost in druge telesne težave. Lahko celo pomaga pri odpravljanju odvisnosti in slabih navad ter pri odpravljanju nespečnosti.  

Meditacija je način osredotočanja uma 

Meditacijo ne uporabljamo samo za sprostitev: Med športniki je meditacija priljubljena kot način osredotočanja uma. Ko sprinter stoji na blokih in se osredotoča na dirko pred sabo, pri tem pa ignorira kričeče navijače, kamere in vse druge dejavnosti, dejansko izvaja obliko meditacije. Tako hitro se lahko izklopijo in vključijo, ker redno izvajajo meditacijo.  

meditacija tkm

Kako naj meditiram?  

Ne obstaja “pravilen” način meditacije. To lahko storite z odprtimi ali zaprtimi očmi, lahko sedite z rokami ob strani ali v naročju. Trik je v tem, da najdete položaj, ki vam je udoben, kajti če se dlje časa zaklenete v položaj, ki je neudoben, lahko naredite več škode kot koristi. Lahko prižgete nekaj kadila in prižgete svečo, da se boste na nekaj osredotočili, ali pa zaprete oči (in pazite, da ne zaspite). 

Preprost način meditacije je, da se osredotočite na svoj dih. Zaprite oči, da čim bolj zmanjšate motnje iz okolice, nato pa skušajte začutiti svoj dih, kako vstopi v vaše nosnice, napolni vaša pljuča in nato kako izdih zapusti vaše telo. Opazujte fizične občutke dihanja.
Ljudem, ki jim mirno sedenje predstavlja izziv, lahko med meditacijo izvajajo tudi akupresuro. Izvajanje nežne akupresure lahko pomaga nadzorovati odvečno energijo Yang in služi kot most od vašega vsakdanjega življenja do bolj sedeče meditativne prakse. Podobno lahko akupresura pomaga pri sprostitvi zastale ali blokirane energije po telesu in tako olajša sedenje.