Kitajsko novo leto 2023 – leto vodnega zajca

Zajec je potrpežljiv, a hiter

Lunarno novo leto se bo začelo 22. januarja 2023. To je leto zajca!

Premik v energiji bo pomemben, ko se bomo iz leta 2022, leta vodnega tigra, preselili v bolj potrpežljivo in nežno zajčje leto 2023. Kitajski zodiak, tako kot zahodni zodiak, sestavlja dvanajst znamenj, od katerih vsako predstavlja žival ali čarobno bitje. V zahodni astrologiji znamenja krožijo skozi dvanajst mesecev vsako leto, v kitajski astrologiji pa ima vsako znamenje celo leto zase, cikel pa traja dvanajst let.

Kitajska astrologija vključuje tudi pet elementov: vodo, kovino, les, zemljo in ogenj. Zodiak se vsako leto premika skozi drug element. Leto 2023 bo leto vodnega zajca. Ker je vodni element Yin povezan s črno barvo, nekateri temu pravijo »leto črnega zajca«.

vodni zajec astrologija

Yin vodni element v 2023

Vodni element Yin predstavlja občutljivost, intuicijo in, v svoji najbolj pozitivni obliki, pot do notranjega miru. Leto vodnega zajca obljublja obdobje počitka in razmišljanja po dinamičnem letu tigra.

V kitajski kulturi je zajec povezan z luno. Po stari kitajski legendi se je žadasti cesar preoblekel v starega berača, da bi našel zaupanja vrednega pomočnika. Zajec se je sestradanemu beraču ponudil kot obrok tako, da je skočil v ogenj. Cesar je razkril svoj pravi jaz in velikodušnega zajca odpeljal na luno, kjer sta skupaj ustvarila Eliksir življenja. Obris žadastega zajca je mogoče videti na luni, kako z možnarjem in pestilom meša zelišča v močan napitek zdravljenja in dolgoživosti.

Zajec je simbol sreče, prav tako v kitajski filozofiji velja tudi za simbol potrpežljivosti. Torej, dokler čakate na pravi trenutek za ukrepanje v letu 2023, vas b ob potrpežljivosti spremljala tudi sreča!

Vsi v Dao TKM vam želimo 岁岁平安 – Mir skozi vse leto!

Srečno zajčje leto 2023!