Kakšne težave si lahko po TKM lajšamo z uživanjem banan?

Ko slišimo besedo banana, nam običajno pride na misel mehka, sladka banana. V resnici obstaja na stotine užitnih sort, ki spadajo v dve različni vrsti: sladka banana in čvrstejši škrobni trpotec, ki se običajno kuha kot zelenjava; trpotec ima višjo koncentracijo betakarotena kot večina sladkih banan.  

Menijo, da banane izvirajo iz Malezije, izpred približno 4000 let nazaj. Banani so dali ime arabski trgovci s sužnji. Banane, ki so rasle v Afriki in jugovzhodni Aziji, niso bile veliki sadeži, ki jih danes vidimo v supermarketih. Bili so majhni, dolgi približno kot človeški prst – od tod tudi ime banan, kar v arabščini pomeni prst. Danes jih gojijo po celem tropskem pasu.  

Kakšne so koristi banan po mnenju tradicionalne kitajske medicine? 

V tradicionalni kitajski medicini je banana znana po svoji sposobnosti tonificiranja Yin elementa (Yin vlaži, neguje in hrani). V TKM se banane uporabljajo za zdravljenje zaprtja, žeje, hemoroidov, hipertenzije in zastrupitve z alkoholom. Pomagajo tudi pri odstranjevanju prekomerne toplote v telesu in pri odstranjevanju toksinov. Starodavna kitajska medicinska besedila navajajo, da bananina esenca vstopi v energijske kanale pljuč, želodca, vranice in debelega črevesa. Po okusu pa spada banana med sladek okus s hladilnim učinkom.  

Banana prav tako: 

Maže črevesje
Vlaži pljuča, zdravi suha pljuča in pomaga pri suhem kašlju.
Hrani in krepi Yin energijo in s tem vlaži suho kožo
Odstranjuje toksine iz telesa.
Zaradi hladilne narave in drugih lastnosti so banane koristne tudi pri zdravljenju odvisnosti od drog, še posebej alkoholizma, ki ga zaznamujejo vročinski znaki, kot so rdeč jezik, rdeč obraz, občutek vročine … in pomaga tudi pri želji po sladkorju.  

Banane so odličen vir kalija, bistvenega minerala za vzdrževanje normalnega krvnega tlaka in delovanja srca. Zaradi vsebnosti kalija so še posebej koristne za športnike, saj omogočajo hitrejše obnavljanje elektrolitov. Poleg tega banane vsebujejo precejšnje količine vitamina B6 in vitamina C, pa tudi kalcija, magnezija ter nekaj železa in cinka.  

Banane varujejo tudi pred želodčnimi razjedami. Preprosta mešanica banane in mleka znatno zmanjša izločanje kisline. Prav tako lahko banane pomagajo izboljšati sposobnost telesa, da absorbira kalcij. 

Uživanje banan, skupaj z drugim sadjem in zelenjavo, zmanjša tveganje za pojav raka debelega črevesa in danke ter raka dojke.  

 

bananin smoothie tkm

Česa ne smemo dodajati smoothijem? 

Če ste ljubitelj smoothijev in drugih sadnih sokov, obstajajo 3 pravila v tradicionalni kitajski medicini: smoothijem in sokovom ne dodajajmo mleka, ledu in sladkorja.  

Še preprosti recept: 

1,5 dcl tople vode
1 zrela banana
3 predčasno namočeni kitajski datlji
10g goji jagod
ščepec cimeta 

Vse sestavine zmešamo, poljubno dodamo še toplo vodo in uživamo v pitju zdravega zajtrka. Datlji in cimet spadata med topla živila, kar ustreza elementu Zemlje, torej vranici in želodcu, medtem ko goji jagode krepijo jetra, oči in naše ledvice.