Kako vedeti ali imate dovolj vitalne energije

Z revijo Bodi zdrava smo v mesecu oktobru sodelovali na področju tematike o vitalni energiji Qi

Večina večjih kulturnih tradicij prepoznava “vitalno energijo” kot energijo, ki usmerja posameznikove telesne in duševne procese. V indijski kulturi se imenuje prana, v grški pneuma, v kitajski kulturi pa  qi (izgovori či). Kaj je torej qi in kako lahko ugotovite, ali je imate dovolj?

Kitajska filozofija vitalno energijo opisuje kot prirojeno inteligenco telesa – neotipljiv, a merljiv način, s katerim vzdržujemo tisto, kar je znano kot homeostaza, sposobnost telesa, da uravnava svoje notranje okolje za ustvarjanje dobrega zdravja. Qi je tudi sestavni del tradicionalne kitajske medicine. »Vse temelji na qiju. Blokade qi-ja, pomanjkanje qi-ja in tudi preveč qi-ja povzročajo bolezen. Kar počnemo z akupunkturo, zelišči in vso kitajsko medicino je, da poskušamo uskladiti či v telesu.«

Kako lahko ugotovite ali imate dovolj energije qi?

Nekdo, ki ima v svojem telesu dovolj qija, je običajno videti navzven zdrav in energičen. Ljudje z uravnoteženo energijo se lahko hitro ubranijo virusa in hitreje opomorejo po poškodbi. Ponavadi so tudi dovolj vzdržljivi ter imajo dobro prebavo, pa tudi jasno stanje duha. Ljudje z zdravo količino qija se počutijo, kot da imajo dovolj energije, da zadovoljijo potrebe svojega telesa. Dobro spijo, se zbudijo spočiti in so sposobni opraviti svoje dnevne naloge.

Znaki za pomanjkanje energije qi
Ljudje, ki nimajo dovolj qi-ja, bodo verjetno utrujeni in se lahko počutijo, kot da nekateri telesni sistemi ne delujejo pravilno. To lahko pomeni kar koli, od težav s prebavo hrane, pomanjkanje apetita, slab imunski sistem, pojav alergije, anemije in tudi depresije.

Tudi čustva igrajo vlogo pri pomanjkanju energije
Strah lahko energijo preveč razprši, jeza pa lahko ustvari stagnacijo qija. Možen je tudi presežek energije qi in takšni ljudje so lahko videti razdražljivi, pod stresom ali napeti. Kadar koli občutite bolečino, imate verjetno “zataknjen” qi. Tu pride v poštev akupunktura, saj je cilj igel premakniti vašo zataknjeno energijo. Skratka, kadar koli imate opravka z zdravstvenim problemom, vaš qi verjetno ni v ravnovesju.

 

Kako uravnovesiti in kultivirati svojo energijo?

Ker je qi vključen v vse telesne procese, ga lahko uravnavate na veliko različnih načinov. Če dobro dihate, dobro jeste in dobro spite, pomagate energiji, da nemoteno teče po energijskih kanalih. Če teh treh stvari ni v vašem v vsakdanu, potem qi ne bo mogel učinkovito teči in verjetno se boste še naprej borili s katero zdravstveno težavo, ki vas pesti.
Če menite, da vam primanjkuje energije, jo lahko začnete uravnavati in kultivirati tako, da poskrbite za dovolj spanja, redno telovadbo – vključno z vadbo, ki se osredotoča na vaš dih, kot je joga, za ohranjanje zdravih prehranjevalnih navad in svoje duševno zdravje.

Pozor: Toksični odnosi

Izogibanje toksičnim odnosom je ključnega pomena, ko gre za uravnavanje vaše energije. Vsi imamo v življenju ljudi, za katere pravimo, da črpajo našo energijo. Po pogovoru z njimi se počutimo fizično izčrpane, ker so nam posrkali naš qi. In imamo tiste prijatelje, ki nas resnično okrepijo in nam dajo energijo, ko se pogovarjamo z njimi. To je dobra, zdrava izmenjava qija.

Kako lahko še poskrbimo za svojo dobro vitalno energijo?

Zagotovite si dovolj spanca
Utrujenost je tipičen znak pomanjkanja energije qi. Zadosten, sproščen in miren spanec, kar pomeni sedem do devet ur na noč, je ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite, da uravnovesite in okrepite svojo energijo.

Čez dan se večkrat ustavite in se sprostite
Če ste nenehno zaposleni in vedno hitite, se ne ustavite in hkrati počnete več stvari sočasno (večopravilnost), lahko hitro poškodujete svojo energijo. Poskusite se izogniti preveč opravkom in se po potrebi ustavite, zadihajte in razmislite o prioritetah tega dne.

Izvajajte dihalne vaje
Eden od načinov za krepitev energije je ‘namensko’ ali ‘zavestno’dihanje. Če težko globoko dihate, morda doživljate tesnobo, kar lahko pripomore k pomanjkanju qi-ja. Obstaja več različnih dihalnih vaj, ki jih lahko izvajate, da uravnovesite svojo energijo. Ena od metod je trebušno dihanje, imenovano tudi diafragmatično dihanje. Lahko se izvaja stoje ali leže. Poskusite takole: Počasi, globoko vdihnite skozi nos. Ko vdihnete, pomislite na širitev trebuha. Naj ta dih vstopi v vaš želodec, da bo vaš želodec ‘poln’. Sprostite trebušne mišice. (Če naslonite roko na trebuh, bi morali čutiti, kako se širi.) Izdihnite skozi usta. Vajo ponovite šestkrat, nato sledi minutni premor. Ponovite šestkrat in tehniko dihanja uporabite večkrat na dan.

Preizkusite akupunkturo
Cilj akupunkture je spodbuditi in premakniti staro energijo, da jo nadomesti sveža, nova, preoblikovana energija, ki ustvari harmonijo v celotnem telesu. Če imate fizične bolečine zaradi zastajanja ali pomanjkanja energije, kot so migrenski glavoboli, bolečine v križu ali osteoartritis, bi bilo vredno poskusiti akupunkturo. Poleg tega so nekatere raziskave pokazale, da lahko akupunktura pozitivno vpliva tudi na libido.

Uravnotežite svojo prehrano
Uživanje zdrave hrane in hranljivih živil sta ključni sestavini uravnotežene energije. Večina telesnega qija prihaja iz hrane, zato je hranjenje telesa z zdravo hrano, ki spodbuja dobro prebavo, ključnega pomena. Prehranske terapije za uravnovešanje lastnega qi-ja običajno vključujejo izogibanje hladni hrani, surovi hrani, ocvrti hrani, mlečnim izdelkom in nezdravi hrani. Priporočljivo je kuhanje hrane na pari, žaru in praženju, prav tako uživanje dolgo kuhanih jedi, ki vsebujejo piščančje meso, ingver, bambus in gobe.

Poskrbite za svoje duševno zdravje
Povezava duha in telesa je ključna sestavina qija. Če vaše duševno zdravje ni v ravnovesju, bo takšno tudi vaše fizično telo. Skrb za duševno zdravje je enako pomembna kot skrb za fizično zdravje. Razmislite o posvetovanju s strokovnjakom za duševno zdravje, če imate – ali mislite, da bi lahko imeli – anksioznost ali depresijo. Poleg tega vam lahko nekatere zgoraj omenjene strategije, kot so akupunktura, telesna vadba in zadosten spanec, pomagajo pri obvladovanju duševnega zdravja. Poskrbite tudi, da boste vzdrževali močne, pozitivne socialne povezave, saj lahko osamljenost povzroči vrsto negativnih telesnih simptomov, kot so povečano vnetje in višje ravni stresnih hormonov.

vitalna energija v tkm