Kako se znebiti vlage v telesu?

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je vlaga eden izmed šestih škodljivih dejavnikov, ki povzroča številna neravnovesja in bolezni. Vlaga je lahko zunanja ali notranja. Zunanja vlaga lahko prodre v telo zaradi izpostavljenosti vlažnemu vremenu ali nošenja mokrih oblačil ter zaradi bivanja v vlažnih prostorih. Notranja vlaga pa nastaja v telesu zaradi vnosa hladnih, mrzlih živil, preveč uživanja sveže zelenjave in sadja ter zaradi splošne oslabljenosti vranične energije v telesu.

Vlaga povzroča bolezni Yin narave

Vlaga je v TKM dejavnik, ki povzroča težave in bolezni Yin narave. Yin oslabi delovanje Yanga kar zlahka povzroči zastajanje telesnih tekočin in vitalne energije Qi. Kadar imamo v sebi premalo Yanga so vsa gibanja v telesu upočasnjena, cirkulacija je ovirana in zato nastajajo blokade in ovire, ki sčasoma preidejo v bolezensko stanje.

Vlažnost je torej v prvi vrsti neravnovesje, ki nastane zaradi prevelike količine vlage/vode, ujete v telesu, vendar to ni le zadrževanje vode, kot ga imenuje zahodna medicina – vlaga v TKM je veliko bolj specifična in se lahko preoblikuje v sluz (gostejša vrsta vlage), ki lahko nastane tudi zaradi neprebavljene hrane, zato ta koncept vlage ni le preprosta transformacija iz vode.

Simptomi, ko je telesu preveč vlage?

 • Počutimo se težke, letargične, brez energije in motivacije
  Obraz in okončine lahko zatečejo
  Podočnjaki
  Izguba apetita
  Povečanje telesne mase: veliko ljudi pridobiva odvečne kilograme zaradi kopičenja vlage medtem, ko pojedo na dan minimalne, zdrave obroke!
  Izcedki iz nožnice ter pojav kandide
  Napihnjenost in napetost v trebuhu
  Mazljivo blato, ki je gosto in lepljivo
  Tiščanje v prsih
  Jezik ima gosto in mastno oblogo
napihnjenost tkm

Kako odstraniti odvečno vlago iz telesa?

Ker vlaga večinoma nastaja v notranjosti telesa in oslabijo delovanje vranice, želodca in prebavnega trakta je pravilna prehrana ena izmed glavnih rešitev za reševanje zdravstvenih težav, ki jih povzroča vlaga. To lahko človek naredi sam – z zavedanjem in znanjem.

Izogibajte se težki, bogati, sladki hrani in mlečnim izdelkom
V to kategorijo spadajo: jajca, mleko, slaščice, čokolada, sadje z veliko vsebnostjo sladkorja, alkohol, pivo, gazirane pijače.

Izogibajte se hladni in sveži hrani v prevelikih količinah
Hrana, ki jo užijemo neposredno iz hladilnika ustvari za telo velik šok in pretirano vlago. Prav tako se odsvetuje uživanje preveč sveže zelenjave in sadja na prazen želodec, še posebej v dopoldanskem času. Čas vranice je med 9 in 11 uro dopoldan in takrat je najbolj aktivna pri pretvarjanju in prenašanju hranilnih snovi za organe, ki jih zaužijemo med 7 in 9 uro zjutraj, to je po TKM čas želodca.

Jejte več hrane, ki čisti vlago: rdeč fižol, kitajski jam (svetlobni koren), sladki krompir, čaj iz mandarinine lupinice, pečene mandarine.

Zmanjšajte vpliv vlage iz zunanjega okolja
Razvlažilec zraka: če živite v bližini morja, kjer je precejšnja vlažnost, poskrbite za razvlaževalec zraka v vašem domu.

Hitro preoblecite mokra oblačila: Ne pustite, da se vaša oblačila sama posušijo na vašem telesu. Mokre kopalke v vročem dnevu in nežnem pihljanju dreves so najbolj škodljive za nastajanje vlage v telesu.

Zaščitite stopala: Podplati so zelo občutljiva področja našega telesa, ki lahko absorbirajo in zadržijo vsako energijo, s katero pridejo v stik. Nosite sobne copate doma, še posebej, če imate doma položene ploščice ali tla iz marmorja.

moksa

Moksibustija in akupunktura

Moksibustija

Moksa je vrsta kitajskega divjega pelina, zvitega v cigaro, s katero si ogrevamo določena področja na telesu. V primeru nakopičene vlage se priporoča redno izvajanje moksibustije na področju trebuha, natančneje od popka do sramne kosti, kjer poteka najpomembnejši Yin meridijan telesa. Moksibustijo izvajajte vsak drugi dan, najbolj idealno popoldan, med 15 in 17 uro.

Akupunktura

Akupunktura na naraven način v telesu vzpostavlja ravnovesje. Stimulacija akupunkturnih točka pomaga šibkim organom, da pridobijo energijo za opravljanje svojih fizioloških funkcij. Akupunkturne točke se med seboj povezujejo in sodelujejo, zato je izjemno pomembno, da akupunkturo izvaja za to usposobljeni terapevt tradicionalne kitajske medicine.

Rezervirajte svoj termin!

Vas zanima zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine (TKM)?