Kako s TKM premagati glavobol povzročen zaradi stresa in/ali utrujenosti?

Skoraj vsak se je kdaj že srečal z glavobolom ali migreno, ki zlahka spremenita čudovit dan v pravo malo nočno moro. Zdravljenje glavobolov in migren je moč tradicionalne kitajske medicine, saj s svojim diagnostičnim pristopom ugotovi vzrok za pojav glavobola in se nato celostno loti zdravljenja.

Največkrat se pojavi glavobol zaradi utrujenosti, izčrpanosti ter zaradi stresa. Ostali vzroki so še slaba telesna drža, kot je nagnjenost naprej, uživanje mrzle hrane in pijač z ledom, tudi naravno sušenje dolgih las zaradi česar se v telesu začneta kopičiti vlaga in hlad.

Danes se bomo posvetili stresu in utrujenosti, ki povzročata glavobole, nekaterim migrene.

Glavobol zaradi stresa: akupunkturna točka GB40 ali Qiuxu v prevodu “Hrib ruševin”

Točka GB40 je primerna pri akutnem glavobolu ali migreni in olajša bolečine že v nekaj sekundah, morali pa jo boste stimulirati večkrat na dan. Točka leži na zunanji strani stopala, pri gležnju.

Če točko stimulirate s pritiski na levem stopalu potem zmanjša in ustavi glavobol na desni strani glave in obratno. Točko pritiskajte globoko z enim prstom vsaj 3 do 5 minut. Če imate na razpolago palčko mokse si jo lahko tudi pomoksate, ogrevajte jo 5 minut.

akupunktura Gb40 Qiuxu točka

Glavobol zaradi utrujenosti – čaj iz ingverja in rdečih kitajskih datljev

Glavobol povzročen zaradi utrujenosti je pogost pri ženskah, ki bijejo bitko s časom, ko usklajujejo delo, družino in vsa gospodinjska opravila. Poleg glavobola je prisoten občutek omotice in utrujenosti. Tovsrtni glavobol se po mnenju TKM pojavi, ko organom primanjkuje splošne vitalne energije, še posebej vranici in želodcu. Vranica je organ, ki skrbi za prenos hranilnih snovi v telesu ter iz hrane ustvarja energijo za celo telo. Izčrpana vranica nas na svoj manjko energijo pogosto opomni z glavobolom ali težavami z želodcem, ko se pojavita slabost ali celo bruhanje. Pogosto se spremembe v telesu dogajajo 1 teden pred nastopom menstruacije.

Kako si pripraviti čaj, ki bo telesu povrnil izgubljeno energijo?

Potrebujete sveži ingver, posušene rdeče kitajske datlje, rjav sladkor in cimet.

Korenino ingverja naribajte, približno eno jušno žlico ter dodajte 2 do 3 dcl mlačne vode. Pristavite na ogenj in dodajte preostale sestavine. Ko čaj zavre, pustite na majhnem ognju še 5 minut, nato odstavite in počakajte, da se ohladi do primerne temperature za uživanje. Popijte še toplega, se za tistih 10 minut ustavite, usedite in sprotite. Vse sestavine imajo na telo topel učinek in spodbujajo kroženje vitalne energije Qi in krvi. Toplota iz zelišče se prenese na najpomembnejši del telesa, v ledvice, ki skrbijo za ravnovesje vseh ostalih notranjih organov.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski cesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM