Kaj nam sporočajo barve obraza v TKM

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine (TKM) je pet elementov povezanih s petimi Yang in petimi Yin organi. Vsakemu organu pripada tudi določena barva, s katero lahko diagnosticiramo in tudi krepimo, zdravimo oslabljen organ.
Tokrat smo za vas pripravili zanimiv pogled o barvah obraza po TKM. Opis je seveda izobraževalne narave, zato si ne postavljajte diagnoze sami ampak preverite stanje vaših notranjih organov in pretok telesnih tekočin pri izkušenem TKM zdravniku.

Črna barva ledvice tkm

Temna in črnkasta barva na koži osebe lahko pomeni neravnovesje ledvičnega sistema po TKM. Pogosto lahko opazimo tudi temnejšo barvo okoli oči, kar nakazuje na zastoje telesnih tekočin, predvsem krvi, pomanjkanje vitalne energije Yin in Yang ali razne poškodbe. Ko opazite temnejši odtenek barve kot običajno, si lahko ledvični sistem okrepite tudi s prehrano. Uživajte živila črne in temne barve, kot so: črni sezam in fižol, borovnice, temno grozdje, morsko hrano, alge kelp. Masirate si lahko tudi prvo točko na merdijanu ledvic, KI1 ali Yongquan.

Bela barva pljuča tkm

Belkasta in bleda barva na koži obraza odraža zdravstveno in energijsko stanje pljuč po TKM. Velikokrat gre za primanjkljaj celostne energije telesa. Na primer, nekdo z astmo, ima v večini primerov bolj bled obraz. Sivkasto barvo obraza večkrat opazimo tudi pri starejših in eden od razlogov je, da je oslabljen pljučni sistem, ki po TKM skrbi za prenos vitalne energije po vseh meridijanih v telesu. Če je pljučni sistem oslabljen imajo pljuča težave z vzdrževanjem ustreznega pretoka kisika in ogljikovega dioksida v telesu. Po TKM bela barva nakazuje tudi na pomanjkanje krvi v telesu in pomanjkanje energije Yang.

Rumena barva vranica tkm

Rumena barva je po TKM povezana z elementom zemlje, ki mu pripadata organ vranica in želodec. Rumenkasti odtenek kože nakazuje na pomanjkanje vranične energije, zaradi česar se lahko počutimo utrujeni, še posebej v popoldanskem času. Pomeni tudi pomanjkanje celostne energije in krvi v telesu ali pa prebitek vlage, zaradi česar se pojavljajo na meridijanih zastoji (energijski zamaški).

Zelena barva jetra tkm

Zelena barva oziroma zelenkast odtenek na obrazu pomeni po TKM neravnovesje na področju jeter in žolčnika, ki pripadata elementu lesa.  Ljudje, ki imajo stagnacijo vitalne energije in krvi, se bo zelenkast odtenek pokazal na obrazu. Takrat so možna tudi nihanja v razpoloženju, nagla jeza in na splošno občutek zakrčenosti mišic, tetiv, kit. Kadar je pretok vitalne energije oviran, se to odraža tudi na krvi, ki lahko preide v primanjkljaj. Ko opazite zelen odtenek na obrazu, začnite redno izvajati raztezne vaje ali vaje, ki oponašajo gibanje drevesa.

Rdeča barva srce tkm

Rdeča barva je po TKM povezana s srcem in tankim črevesom, ki pripadata elementu ognja. Ko je človek vznemirjen, vesel, ima vročino ali pije alkoholne pijače, lahko obraz postane rdečkast, ker je takrat živahno tudi delovanje srca. Močno rdeča barva lahko nakazuje na povečan srčni ogenj v telesu, preveliko aktivnost srca, zato je dobro, da umirimo delovanje srca z akupresuro na točki PC6 ali Neiguan (Notranja vrata), ki leži na notranji strani zapestja.