Kaj je aurikuloterapija?

V Tradicionalni kitajski medicini je aurikuloterapija praktična, uporabna in zanimiva metoda zdravljenja. V grobem smislu pomeni aurikuloterapija stimulacijo uhlja, ki se uporablja tudi pri diagnosticiranju najrazličnejših težav. Imenujemo jo tudi ušesna oz. aurikularna akupunktura, kadar se stimulacija doseže z vstavljanjem akupunkturnih igel. Pogosto se sklicuje tudi na električno stimulacijo refleksnih točk na ušesih. Točke na ušesu je mogoče stimulirati z ročnim pritiskom, kar imenujemo ušesna refleksologija, spodbujamo jih lahko tudi z laserji, magnetki in obliži s semeni, ki jih zdravniki TKM prilepijo na določene točke uho, kjer ostanejo do nekaj dni. 

‘Uho je prostor, kjer se vsi kanali srečajo.‘

Ušesa so pomemben organ našega telesa, ki mu pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti, v TKM pa ta organ igra pomembno vlogo, saj uho predstavlja pomanjšano obliko celotnega človeka. Mapa ušesa namreč temelji na obrnjenem položaju fetusa v maternici.

Prvi zapisi o aurikuloterapiji na Kitajskem segajo daleč nazaj v čas Rumenega cesarja, kjer je v Kanonu interne medicine opisan skupek akupunkturnih postopkov, ki so se uporabljali v praksi več kot 500 let pred našim štetjem. V tem obsežnem besedilu, ki zajema različne oblike zdravljenja, se omenja posebne akupunkturne točke na zunanjem ušesu za lajšanje nekaterih zdravstvenih motenj.

aurikuloterapija

Koliko je točk na ušesu?

Akupunkturnih točk na ušesih je več kot 200, nekateri trdijo celo da več kot 300, med njimi malo več kot 100 zelo specifičnih.  Uho je namreč bogato oživčeno in s to metodo zdravljenja vplivamo na možganske refleksne centre, ki so z živčnim sistemom povezani s preostalimi deli telesa. Točke na ušesu so zelo občutljive in vsaka lahko odgovarja določenemu notranjemu organu. Po navadi se te točke zaznajo šele v primeru, ko se pojavi določena težava (imamo bolečino, bolezen, se soočamo z odvisnostjo). Lahko gre za neravnovesje znotraj telesa ali poslabšanje v delovanju določenega notranjega organa in takrat posameznik ob stimulaciji zazna bolečino, ki pa kmalu mine.

Z aurikuloterapijo lajšamo akutne in kronične težave

Z metodo aurikuloterapije lahko obravnavamo skoraj vsa bolezenska stanja, najpogosteje pa se uporablja za lajšanje akutnih in kroničnih bolečin, pri uravnavanju prebavnih procesov, obvladovanju alergij, uravnavanju hormonskega neravnovesja ter povišanega krvnega tlaka, povišanega holesterola ter pri želji po izgubi odvečnih kilogramov. Pomaga tudi pri odpravljanju globljih vzrokov bolezni kot so psihološke težave (čustvena neravnovesja, depresija, anksioznost, panični napadi, nezdravi partnerski odnosi itd), za zelo uspešno pa se je izkazala pri težavah z odvisnostjo od cigaret, alkohola in hrane.

aurikuloterapija tkm

Aurikuloterapija je sopotnica akupunkture

Aurikuloterapija se večinoma uporablja v kombinaciji z drugimi metodami TKM, kot je akupunkura, moksibustija, terapevtska tuina masaža, refleskoterapija stopal in z zeliščno terapijo, kljub temu, da se izvaja tudi kot samostojna terapija. V kombinaciji z ostalimi metodami gre za dodatno podporo, ki jo nudimo pri vzpostavljanju ravnovesja v telesu. V času alergij, ko so prisotni neprijetni simptomi jo zdravniki TKM veliko uporabljajo skupaj z akupunkturo, saj se sočasno lajšajo simptomi in zdravijo vzroki, ki povzročijo nastanek bolezni.

Najbolj popularni ušesni točki

Shenmen ali Božanska vrata

Omenjena točka velja za Master točko, saj je najbolj aktivna in povezovalna točka na ušesu. Na Kitajskem so prepričani, da stimulacija točke prinaša nebeško energijo v celotno telo. Uporablja se pri vseh vrstah težav, še posebej pri preobremenjenosti ali stresu ter pri vseh oblikah odvisnosti. Prav tako dviga nivo vitalne energije Qi in zmanjšuje v telesu vnetne procese.
Akticacija točke: Točko lahko s pritiski aktiviramo tudi sami. S palčko si očistimo uhelj ter z vatirano palčko začnemo z nežnimi pritiski točke. Dihamo globoko in umirjeno ter prisluhnemo svojemu telesu. Ko vdihnemo, pogledamo levo, pri izdihu pogledamo v desno. Že v nekaj trenutkih bomo začutili večjo sproščenost, umirjenost in lahkotnost. Točko lahko stimuliramo večkrat na dan po nekaj minut, še posebej v primeru ko se počutimo napeti, razdražljivi, utrujeni in zaspani.

Ušesna središčna točka ali točka Nič (Poin zero)

Točka velja za geometrijsko in fiziološko središče ušesa, ki se usklajuje s solarnim pleksusom. Iz tega razloga velja, da nam stimulacija omenjene točke povrne homeostatično ravnovesje. Uravnava torej naše ravnovesje notranje energije, povečuje možgansko aktivnost, delovanje notranjih organov in uravnava hormonsko stanje. Točka neposredno ni povezana s specifičnim notranjim organom temveč vpliva na telo kot celoto. Podpira in povečuje tudi aktivnost drugih ušesnih točk ter velja za točko, ki lahko telo povrne v stanje, ki je bilo prisotno v maternici. Tako se veliko uporablja pri zdravljenju motenj kot so travme povezane z rojstvom in pri boleznih, ki prizadenejo novorojenčke. Naše notranje organe točka nadzira preko  aktivnosti perifernega živčevja.

V kombinaciji s točko Shenmen se jo uporablja za skoraj vse zdravstvene težave, velikokrat tudi pri bolnikih, ki trpijo za rakom debelega črevesja.