Higiena spanja

Osnova za dober nočni spanec se začne z dobro higieno spanja. Higiena spanja se nanaša na fizične lastnosti vaše spalnice (kot so temperatura, svetloba v okolju, vrsta vzmetnice in vzglavnika) ter na vaše vedenje pred spanjem (kot je uživanje alkohola ali kofeina, čas pred zaslonom in rutina pred spanjem). Če je za vas nenehen izziv, da zlahka zaspite, je dobro, da se naučite več o higieni spanja in uvedete določene spremembe za izboljšanje kakovosti spanja. 

higiena spanja tkm

Recimo, da je že ena ura čez vaš čas za spanje, vi pa se še vedno premetavate in ne morete zaspati. Kaj lahko storite, da se sprostite in končno zaspite? 

Higiena spanja po korakih

Raztezne vaje: Najprej, če začutite nemirno energijo v telesu, poskusite z nekaj nežnimi raztegi, ki vam bodo pomagali umiriti telo.
Masaža ušes: Nato približno pet minut masirajte ušesa (to lahko počnete sede ali leže). Vaša ušesa so mikrokozmos vašega telesa, ki vsebuje točke, ki ustrezajo vašim mišicam, sklepom, živcem in notranjim organom. Masaža ušes pomaga očistiti odvečno jang (aktivno) energijo, razbremeniti stres in umiriti vaš um.
Masaža lasišča: Nato si privoščite masažo lasišča ali si skrtačite lase. Odvečna energija se pogosto ‘zaklene’ v vaši glavi; Skozi lasišče teče veliko meridijanov (energijskih kanalov), in spodbujanje z masažo ali krtačenjem pomaga obnoviti pretok vitalne energije Qi. Ko sedite ali ležite, se pokrtačite 100-krat ali več ali masirajte približno 5 minut.
Roki na spodnji dantian: Na koncu se ulezite v posteljo in položite roke na spodnji del trebuha pod popkom. Osredotočite se na globoko trebušno dihanje in občutite kako se vaše telo uleže v posteljo, medtem ko tonete v prijetni spanec.  

Če ste še vedno nemirni, lahko zgornje korake po potrebi ponavljate, dokler ne zaspite. 

masaža lasišča tkm