Herpes zoster in TKM

Izbruh herpesa zostra je vsekakor lahko zelo neprijetna in predvsem boleča izkušnja. Pojavi se lahko pri vsakem človeku, v večji meri pri ljudeh s splošnim slabim imunskim sistemom.

Vzroki za pojav herpesa zostra po TKM ter nasveti za lajšanje bolečine

Po TKM gre za več dejavnikov in kombinacij – vzrokov za izbruh. Zdravniki TKM pravijo, da gre za prenasičenost telesa z ‘vlažnimi’ toksini in zmanjšano funkcijo delovanja jeter, ki preoblikujejo jetrno kri v tako imenovani jetrni ogenj. Ker so jetra v nadzorovalnem (tekmovalnem) odnosu z vranico, posledično oslabijo tudi vranične funkcije. Tako se v telesu začne zadrževati pretirana vlaga v kombinaciji z jetrnim ognjem, vetrom in toksini. Da se simptomi omilijo, moramo najprej poskrbeti, da iz telesa izženemo notranjo vročino (ne pomeni povišane telesne temperature!) in omenjene toksine. Za to so zelo primerna tudi razna zelišča, predvsem chuan lian zi (chinaberry), ki je po lastnostih hladno zelišče, enako kot meta in cvetovi krizanteme. Odlična je tudi zeliščna formula Eight form (Zhibai dihuang) za izločanje nakopičene vlage in vročine iz telesa. Omenjena formula je priporočljiva tudi, ko nas napade prehlad tipa veter/vročina ali, ko se pojavi vnetje sečil.

herpes zoster

Herpes zoster in akupunktura

Poleg zeliščne podpore vam bo v največjo pomoč akupunktura. Z akupunkturo (vstavljanje drobnih iglic po telesu) se izboljša in poveča pretok telesnih tekočin in vitalne energije Qi, zaradi česar se toksini lažje izločijo iz telesa. Prav tako akupunktura zelo pomaga v boju proti bolečini, ki je lahko pri herpesu zostru precej moteča, zbadajoča in neprijetna. Z rednim izvajanjem akupunkture si telo lahko opomore precej hitreje, kot če samo čakamo, da se stanje samo umiri.

Svetuje se, da se v času pojava herpesa zostra uživa jedi, ki so grenkega in kislega okusa. Pripravite si sok iz svežega korenja in hrušk. Zelo primerna je tudi kumina ter tekočina, v kateri se je kuhal fižol mung. Čez dan popijte dve skodelici metinega čaja ali čaja iz kitajskih krizantem ter poskrbite, da boste čaj uživali, ko je topel.

Včasih se zgodi, da se simptomi herpesa zostra čutijo še mesece pozneje, lahko celo do enega leta. Vztrajajte pri terapijah, zeliščih in si krepite organe, saj telesu tako priskrbite optimalno in celovito podporo. Akupunktura vsekakor spada med prve metode lajšanje bolečin in je varna ter zanesljiva oblika zdravljenja, ki jo od leta 1979 priporoča in priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Če vam le dopušč čas si privoščite sklop terapij, saj boste poleg hitrejšga okrevanja  poskrbeli tudi za boljši imunski sistem.