Gnetenje kože pod prsnim košem za boljše počutje

Z obema rokama stiskamo (*ščipamo*) in gnetemo kožni obroč pod prsnim košem, vsak dan vsaj 10 minut. Tovrstna tehnika je odlična za sproščanje ujete energije v jetrih. Da lahko jetra delujejo kot celota in opravljajo vse svoje fiziološke funkcije, je pomembno, da energija ves čas neprekinjeno kroži. Več kot je energijskih zamaškov in blokad, več je lahko prisotnih bolečin in čustvenih, razpoloženjskih nihanj. Jetrna energija se širi v mišice in kite, ko je omejena in zastaja pa se začne dvigati navzgor v obliki jetrnega ognja.

Jetrni ogenj je dinamičen, hiter in intenziven. Ko je v prebitku se manifestira v obliki duševnih in čustvenih simptomov: depresija, občutek čustvene bolečine, jok, izbruhi jeze ali stiskanje v prsnem košu, tesnobnost ter poslabša sindrom PMS.

Ujetost jetrne energije vpliva tudi na delovanje vranice in želodca

Ujeta energija v jetrih ima tudi neposredne posledice za delovanje organskega para vranice in želodca, natančneje na dejanja absorpcije, preoblikovanje in prenašanja hranilnih snovi. Tipični znaki motnje jetrne energije, ki nakazujejo sesedanje sistema vranice/želodca so spahovanje, riganje, refluks želodčne kisline, bruhanje, driska. In kar je izjemno pomembno, če jetrna energija stagnira dolgo časa, bo to slej kot prej škodilo pravilnemu kroženju krvi, zato so lahko pri ljudeh s kroničnimi boleznimi, ki po sistemu TKM vključujejo jetrno stagnacijo, pogosto prisotni prisotne še bolečine v prsnem košu, tumorji in izrastki, pri ženskah pa vpliva na menstruacijski ciklus, ki se poruši in se pojavijo neredne menstruacije.

Tako malo časa je potrebno za tako hiter učinek in dobro počutje, zato naj nam pride v navado, da si vsak dan namenimo nekaj časa zase in poskrbimo za notranje organe, ki neprestano za nas opravljajo toliko čudovitih del.

samomasaža tkm