Energijski centri v tradicionalni kitajski medicini – Dantian

Če ste kdaj vadili tai ji quan, qi gong ali obiskali zdravnika tradicionalne kitajske medicine (TKM), ste morda že slišali za dantian. Dantian v prevodu iz kitajščine pomeni »polje eliksirja«. Opisuje tisto, za kar nekateri verjamejo, da je sedež življenjske energije v telesu.  

Koncept dantiana ima korenine v taoistični in budistični tradiciji in naj bi bil povezan z višjimi stanji zavesti.  

Kaj je dantian?  

V TKM dantian velja za energetska središča, podobna indijskemu jogijskemu konceptu čaker. Verjamejo, da hranijo “tri zaklade” telesa, znane kot: jing (đing), qi (či) in shen (šen). 

To naj bi bile subtilne energije, ki podpirajo in vzdržujejo kri, telesne tekočine in tkiva. V skladu s tradicijo zdravniki TKM negujejo in ščitijo pravilno tvorbo in kroženje energij dantian za obnovitev in spodbujanje zdravja in dobrega počutja. To vključuje gojenje qija ali življenjske sile v bolj redke oblike. Nekateri menijo, da je dantian bistvenega pomena za negovanje zdravja in dobrega počutja na subtilni ravni. Menijo, da podpira razvoj fizičnega telesa ter razvoj uma in duše na poti zavesti. 

V tradicionalnih borilnih veščinah sta pravilna drža in gibanje usklajena z dihom za negovanje energije v centrih dantian. Pomembno je omeniti, da ni znanstvenih dokazov, ki bi podpirali energijske sile, povezane z dantianom. Kljub temu nekatere študije omenjajo možne koristne učinke dihanja dantian, prakse, ki je podobna diafragmalnemu dihanju. 

tkm dantian energije

Trije energijski centri dantian 

V telesu so trije glavni dantiani: spodnji dantian, srednji dantian in zgornji dantian. 

Zgornji dantian (shen) 
Zgornji dantian je najbolj povezan s tretjim očesom ali Ajna. Domneva se, da se nahaja znotraj epifize. Velja za posodo za shen, energijo, za katero verjamejo, da je subtilnejša od qi-ja. Shen je duh in inteligentna zavest ter je rezultat kultiviranja vašega jinga/esence – navzgor skozi srce v qi in nato končno v shen. Podobno, če vaš jing ali fizično bistvo in qi/življenjska sila nista zdrava, bo trpelo tudi vaše duševno stanje. 

Zgornji dantian: 
sedež energije shen
povezana s čakro tretjega očesa ustreza duhu in inteligentni zavesti
menijo, da se nahaja znotraj epifize
najbolj subtilna od treh energij srednji dantian (qi) 

 Srednji dantian  

Srednji dantian se nahaja na sredini prsnega koša in je najbolj povezan s srčno čakro ali Anahato. Povezan je s timusno žlezo in velja za sedež vitalne enegije Qi. Qi je bolj subtilna in manj gosta energija kot jing (esenca). Qi ali življenjska energija je vseprisotna v telesu kot v naravi. Je osnova oblike in delovanja za univerzalno energijo.  

Srednji dantian je iskra vseh živih bitij. Energija v tem dantianu velja za edinstveno v primerjavi z drugima dvema. “Energija tukaj nastaja iz hrane in tekočin, ki jih zaužijemo, ter zraka, ki ga dihamo, in je ustrezno nameščena okoli zgornjega dela trebuha, kjer porabljamo, prebavljamo in razporejamo energijo po telesu,” pojasnjuje Ali Vander Baan, licencirani akupunkturist. Po Sofferju, ko je človekovo bistvo (jing) pravilno kultivirano, se njegova življenjska sila dvigne, da podpre srednji dantian in odpre srce. »To je pojav na poti razsvetljenja, da postaneš odkritosrčen, ljubeč, sočuten in vir dobrega za svet okoli sebe,« pojasnjuje Soffer.  

Srednji dantian: 
sedež energije qi, ki se nahaja na sredini prsnega koša
povezan s srčno čakro
je univerzalna energija kot oblika in funkcija
manj gosta kot energija jing 

dantian tkm

Spodnji dantian (jing)  

Spodnji dantian, znan kot posoda jinga, velja za enega od treh zakladov ali esenc, bistvenega pomena za človekovo zdravje. Jing “je najbolj bistvena energija, sestavljena iz genetskega materiala, in je vir energije, iz katere je ustvarjeno fizično telo,” pravi Vander Baan. Verjame se, da je jing človekovo bistvo. Povezano naj bi bilo z modrostjo naše genetske kode, razmnoževanjem in darovi, ki so nam jih prenesli starši. 

Po Sofferju je jing tesno povezan z ledvicami in nadledvičnimi žlezami ter je povezan tudi z odzivom preživetja. »Jing daje človeku fizično življenjsko moč in voljo do preživetja,« pravi Soffer. “Jing je podoben Kundalini … v tem, da je sedež moči ter fizične in spolne moči, telesne zavesti osebe in občutka mesta.”  

Nekateri verjamejo, da je spodnji dantian kombinacija korenske in sakralne čakre. Po Sofferju se nahaja dve širini prsta pod popkom in vzporedno s presredkom. Jing naj bi bil kot energija Kundalini. Po besedah Sofferja se lahko zaradi svojih transformativnih lastnosti počuti kot vročina v telesu. Imenuje se kot notranji duhovni ogenj, ki ga je mogoče gojiti, da prebudi zgornje energetske centre. Ta »koren moči« se nahaja med ledvicami in pomaga pri kroženju vode in krvi po telesu, pravi Soffer.  

Spodnji dantian:  
sedež esence jing
najsubstilnejša energija, iz katere je ustvarjeno fizično telo
povezava z genetiko, spolnostjo, reprodukcijo in odzivom na preživetje
nahaja se za širino dveh prstov pod popkom in nad presredkom
povezana s sakralno in korensko čakro ter energijo Kundalini