Endometrioza in TKM

Z revijo Bodi zdrava smo v mesecu novembru sodelovali na področju tematike o endometriozi

Kaj je endometrioza?

Endometrioza je stanje, pri katerem tkivo, ki običajno obdaja maternico (endometrij), raste izven maternice in se prilepi na različne medenične organe, kot so jajčniki, črevesje, danka, mehur in občutljivo tkivo, ki obdaja medenico. Občasno, vendar redko, lahko to tkivo zaide še dlje in ga lahko najdemo zunaj medeničnega predela na drugih delih telesa.

Vzroki za nastanek endometrioze

Zahodna medicina

Vzrok endometrioze ni znan, obstaja pa več teorij. Najverjetnejša razlaga je, da med menstruacijo pride do povratnega toka menstrualne krvi in da celice endometrija potujejo skozi jajcevod in v trebušno votlino. Vendar so nekateri raziskovalci razmišljali, da so koščki endometrija že ob rojstvu v trebušni votlini ali da celice, ki obdajajo trebušno in medenično votlino, izvirajo iz embrionalnih celic in imajo potencial, da se specializirajo in postanejo endometrijske celice, toda nihče ne ve, zakaj bi se celice nenadoma spremenile.

Tradicionalna kitajska medicina

Najpogostejši vzorci, ki jih opazimo v naši ordinaciji Dao TKM, se pri posameznicah skrivajo v stagnaciji krvi in vitalne energije Qi (jetra – element lesa) ter v neravnovesju ledvične energije in esence (element vode). Ledvice po TKM skrbijo za prehrano rodil in kadar je ledvična energija v primanjkljaju ali zastaja, se zastoji in nepravilnosti kažejo tudi v delovanju rodil. Velikokrat gre tudi za kombinacije presežkov in primanjkljajev, kot je presežek vlage v telesu in pomanjkanje dinamične in hitre energije Yang, ki pomaga pri pravilnem razprševanju telesnih tekočin in vitalne energije po telesu. Postavitev pravilne diagnoze je ključnega pomena, ko gre za zdravljenje endometrioze z metodami tradicionalne kitajske medicine, saj je zdravljenje in lajšanje simptomov prilagojeno posamezniku glede na vzrok nastanka težave. Zdravi se lahko pet žensk s postavljeno diagnozo endometrioze, vendar bo lahko vsaka dobila svojo diagnozo in vzroke za nastanek po sistemu TKM.

Zdravnik Wang pravi, da je endometrioza velikokrat gensko pogojena, po TKM prirojena, saj gre za splošno pomanjkanje ledvične esence jing v ledvicah, ki jo podedujemo od naših staršev. Prav tako pa se lahko pojavi kot rezultat nezdravega življenjskega sloga, da imamo recimo neustrezno prehrano in ne zaužijemo dovolj hranil, mineralov, vitaminov. Še posebej se mu zdi, da je pomemben čas pubertete, ko telo potrebuje več hrane in živil, ki krepijo organe, najstnice pa se v tem obdobju ravno začnejo obremenjevati z zunanjim videzom in kilogrami. To vodi v primanjkljaje in neravnovesja med osnovnima elementoma Yin in Yang.

Po mnenju zdravnika Wang so pojavu endometrioze prav tako lahko bolj izpostavljene ženske, katerih teža veliko niha in ki na različne načine hujšajo. Jesti bi morali predvsem glede na tip telesa, hrano za krepitev energije Yang (semena, korenine, meso s hrbta) ali Yin (listnata zelenjava, meso s trebuha) in po potrebi hrano za krepitev ledvic (morska hrana, kelp, črni fižol, črni sezam).

endometrioza tkm

Hlad v rodilih povzroča bolečine, zastajanja in težave z zanositvijo

Velikokrat je pri endometriozi vzrok za nastanek bolečine tudi vdor hladu v telo, predvsem zastajanje hladu v rodilih, še posebej maternici. Hlad je prav tako eden izmed glavnih krivcev, ko gre za težave z zanositvijo. Šele ogreta, prekrvavljena in okrepljena maternica zagotavlja dovolj zaščite in primerne razmere za ugnezditev zarodka. Zato zdravnik Wang svetuje, da si ženske s postavljeno diagnozo endometrioze in tiste, ki se srečujejo s težavami zanositve, ogrevajo predel trebuha, natančneje od popka do sramne kosti, z divjim kitajskim pelinom v obliki cigare, ki ji pravimo moksa. Moksibustija pospeši krvni obtok in vitalno energijo, da se začne pravilno razprševati po energijskih kanalih, meridijanih. Prav tako izloči iz telesa čezmerno vlago, hlad in druge patogene dejavnike, ki povzročajo zastajanja. Moksa krepi tudi imunski sistem, saj okrepi vranično in pljučno energijo. V poštev pride tudi kopel za noge iz kitajskega divjega pelina, ki se lahko izvaja vsak drugi dan, še posebej pred in med menstruacijo.

Endometrioza in težave z zanositvijo

Po TKM je povezava med endometriozo in neplodnostjo v tem, da je pri endometriozi  v telesu po večini presežek hladu in vlage, zaradi česar prihaja do stagnacije, zastajanja vitalne energije in krvi, kar povzroči neplodnost oziroma težave z zanositvijo (ob predpostavki, da so klinični izvidi ženske in moškega v mejah normale in ne gre za fizične ovire). Zato je ključnega pomena, da se najprej razreši stagnacija in se sprostijo pretoki, tako da razbijemo to ‘kepo’. To lahko dosežemo z akupunkturo, zelišči, moksibustijo ali aurikuloterapijo.

Veliko žensk ima zaradi endometrioze tudi neurejene menstrualne cikle. Spremljajo jih lahko zelo boleče menstruacije, utrujenost, izčrpanost. Zdravnik Wang svetuje, da si posameznice najprej uredijo življenjski slog. Ritem spanja, prehranjevanja, dela, počitka in športne aktivnosti so bistvene pri vzpostavitvi menstrualnega cikla. Organom v telesu ustrezata red, disciplina in doslednost. Izpuščanje obrokov zaradi preobilice dela, stres, prekratek in nekakovosten spanec vodijo do zakrčenosti jetrnega sistema, ki je povezan z živčnim sistemom in krvjo.

moksibustija tkm

Ali lahko tradicionalna kitajska medicina zdravi endometriozo? Da in ne!

Da…kitajska medicina je v veliko pomoč, ko gre za lajšanje neprijetnih simptomov, povezanih z endometriozo.

Da…kitajska medicina lahko pomaga omejiti širjenje endometrioze

Ne…kitajska medicina trenutne endometrioze ne more ‘odplakniti’ (čeprav lahko zmanjša obseg).

V naši ordinaciji posameznicam vedno svetujemo, naj upoštevajo nasvet svojega zdravnika in če ta meni, da je potrebna laparoskopska operacija, jih podpiramo pri tem procesu. Nato uporabimo kitajsko medicino, da pomagamo pri okrevanju in upočasnimo hitrost vračanja endometrioze.

Enak postopek velja za posameznice, ki želijo uspešno zanositi. Kitajska medicina je lahko v veliko pomoč ženskam, ki so v postopku umetne oploditve. Možnost uspeha se namreč zelo poveča z rednimi terapijami, kot so akupunktura, zeliščni prehranski dodatki, aurikuloterapija in izvajanje moksibustije. Predvsem pa zdravnik Wang vsem ženskam, ki se spopadajo s težavami z zanositvijo, svetuje, da ostanejo mirne in sproščene. Stres, nenehni strahovi, želje in tisoče testov za ovulacijo ovirajo telo v več pogledih, ne samo na telesni ravni ampak se to kaže tudi v duševnem počutju in splošnem imunskem sistemu. Zdravnik Wang predlaga, naj imajo ženske redne spolne odnose, ne glede na ovulacijo, v sproščenem in veselem vzdušju. Naj spolni odnos ne bo načrtovan in določen, temveč zabaven, lahko tudi v drugem okolju, kot je postelja, ali nepričakovan ob koncu tedna na kratkem dopustu ob morju… Sproščenost je namreč velik ključ do uspeha.

zdravljenje zelišča tkm