Element Ogenj – srce in TKM

Rumeni cesar pravi:«Srce je najbolj suveren od notranjih organov in predstavlja zavest o lastnem bitju. Odgovoren je za inteligenco, modrost in naše duhovne preobrazbe.«

Ogenj je element, ki zaznamuje poletje. Ima moč, da daje svetlobo našemu zunanjemu svetu kot tudi, da osvetli naše notranje bitje. Dodatne ure sončne svetlobe v poletju lahko uporabimo za razvijanje svoje kreativne energije in hkrati biti del obilja, ki nas obdaja. Toplina poletja nam daje tudi moč, da praznujemo svoje življenje v svoji radodarnosti, saj je to sezona rasti, zorenja in najmočnejšega Yanga. Vrtovi so polni cvetlic in zelenjave. Naš notranji ogenj nam tudi pomaga, da negujemo odnose, zato si uredimo aktivnosti na prostem s prijatelji in družino. Poletje je tudi čas, da se osredotočimo na obnovo porabljene energije v zimskih in pomladnih mesecih, zato prisluhnimo notranjemu glasu, ko se želi sprostiti z meditacijo v viseči mreži ali pa prepustimo Zemlji, da nas sama neguje in napolni naše porabljene baterije. Pomembno je, da poiščemo ravnovesje med družabnimi dogodki, ki kar vsak dan kličejo na zabavno druženje in našim časom, ki je namenjen le nam za tiho sedenje in regeneracijo.

Pomen elementa Ogenj v tradicionalni kitajski medicini

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je Ogenj iskra, iz katere izhaja življenje. Čustvo povezano z Ognjem je radost ki, ko je v harmoniji predstavlja navdušenje nad življenjem. Barva povezana z Ognjem je rdeča, podnebje Ognja je vročina in zvok povezan z Ognjem je smeh. Presežek Ognja lahko ustvari stanje prekomerne vzdražljivosti in nemir, medtem ko pomanjkanje Ognja pripomore k pomanjkanju veselja in daje občutek otopelosti.

ogenj tkm

Povezave elementa Ogenj z ostalimi organi

Vsak od petih elementov v TKM ima ustrezno korespondenco z Yin ali Yang aspektom, Srce pa je najvišji Monarh, ki je povezan še s tremi drugimi organi preko elementa Ogenj. To so Osrčnik, Tanko črevo in Trojni grelec.

OSRČNIK: V zahodni medicini je osrčnik vrečka, ki obdaja in varuje srce. V TKM pa Osrčniku dodajajo vrednost in že v starih besedilih pišejo, da Osrčnik omogoča Kralju (Srce) smeh, ki obrodi veselje. Osrčnik, ki služi kot membrana, ki maže in ščiti Srce, je mogoče razumeti tudi kot Vrata do Srca, ki omogoča vstop pozitivne energije, medtem ko preprečuje vnos negativnih energij in patogenov v svetišče notranjega Srca.

TANKO ČREVO: s Srcem tvori organski par (Yang narave). V zahodni medicini je tanko črevo organ, ki podpira prebavo/razkrajanje, asimilacijo in izločanje. V TKM dodajajo, da Tanko črevo ‘ločuje čisto od nečistega’ na dveh ravneh. Fizično namreč ločuje hranila iz hrane in pijače ter učinkovito odpravlja odpadke. Metaforično pa loči ‘prehranske’ (pozitivna energija) dele naših dnevnih interakcij z drugimi ljudmi in izloča iz naše zavesti ‘neprebavljive’ dele (negativna energija), ki nas utesnjujejo, diskriminirajo in povzročajo nelagodnost v naših odnosih z drugimi.

TROJNI GRELEC: Zahodna medicina Trojnega grelca ne definira. V TKM pa je to edini organ, ki nima strukture ali fizične oblike temveč ima izjemne funkcionalne naloge, ki so bistvenega pomena za naše zdravje in dobro počutje. Odgovoren je namreč za ogrevanje in hlajenje celotnega sistema, za termo-regulacijo telesa. Trojni grelec se deli na 3 dele, spodnji, srednji in zgornji grelec, v katera spadajo tudi vsi naši notranji organi.

Ostanimo srečni in zdravi v poletju

Bodimo pozorni, da vsak dan namenimo čas sproščanju. Za uporabo te vaje lahko porabimo le nekaj minut:

Popolnoma izdihnimo zrak in zaprimo usta. Nato vdihnimo skozi nos in štejmo do 5. Medtem ko vdihujemo si predstavljajmo kako čista energija prihaja v naša Pljuča. Nato dih zadržimo in štejemo do 20. Predstavljajmo si kako vsaka naša celica izkoristi priložnost, da v tem času izprazni svoje odpadne produkte v krvni obtok. Z izdihavanjem štejemo do 10 in vizualizirajmo kako vse odpadne snovi zapuščajo naše telo.

Pritegnimo svoje čute

Poletje prinaša s seboj nešteto intenzivnih barv, vonjev in zvokov. Odenimo se v obilje čutov tako, da:

hodimo bosi po travi in zaznavajmo njeno strukturo

pojdimo na vrt in pozorno poslušajmo zvoke ptic in čričkov ali otrok pri igri

vonjajmo rože in vonj poletja ter pustimo, da napolni našo notranjost

okušajmo sveže sadje in zelenjavo ter pustimo, da nas okus preplavi in seže do Srca

zaupajmo svoji intuiciji: ko nekaj začutimo v našem Srcu postanemo povezani z našim globokim notranjim bitjem.

poskusimo se predati temu občutku in si vzemimo čas, da prisluhnemo notranjemu glasu

Akupunktura za zdravje srca, ožilja in dobrega počutja

Akupunktura je odlična metoda, ko želimo  telesu in umu povrniti harmonijo in ravnovesje. V času poletja je učinek akupunkture še hitrejši, saj vlada energija Yang, ki je dinamična in aktivna, kar spodbuja k delovanju tudi naše notranje organe. Prebavni in metabolni sistem sta poleti bolj aktivna, pretok vitalne energije Qi po meridijanih je hitrejši in blokade se hitreje odstranijo iz energijskih kanalov. Poleg dobrega fizičnega počutja pa akupunktura zelo blagodejno vpliva tudi na naš um. Na telo deluje protistresno, boljše spimo, imamo več energije ter smo bolj motivirani za delo, druženje in športne aktivnosti.

Vabljeni v našo ordinacijo na celostni pregled pri kitajskem zdravniku TKM, ki poleg terapij poda tudi nasvete glede prehrane in ostalih metod, ki jih lahko preprosto izvajate tudi sami doma.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski cesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM