Diareja in črevesne težave v poletju

Črevesne težave in driska so v poletnih mesecih precej pogoste. Z manjšimi težavami se sreča skoraj vsak. Kako torej v poletnih mesecih poskrbeti za prebavni sistem, da se izognemo težavam in preprečimo nastanek kroničnih bolezni?

Kaj vse so lahko vzroki za pojav črevesnih težav po TKM?

Zaradi poslabšanega delovanja prebave se lahko pojavi driska. V tem primeru ima blato močan in kisel vonj. Kadar blato nima vonja in je svetlejše barve je po tradicionalni kitajski medicini (TKM) to povezano z vdorom patogenega, škodljivega vpliva v telo, hladu ali mraza. V poletnih mesecih so tudi pogostejša bakterijska vnetja, na primer s šigelo ali e. coli, pri katerih se lahko v blatu pojavi tudi kri. Po odvajanju se počutimo slabo, boli trebuh in v njem je prisoten občutek teže, kot da nekaj pritiska navzdol. Če takega vnetja ne zdravimo pravilno ali če ga ne pozdravimo povsem, lahko postane kronično in se vsako leto ob podobnem času ponavlja.
Drugi vzrok za pojav driske in črevesnih težav je po kitajski medicini tudi v zakrčenosti jeter zaradi prekomernega stresa ali jeze, v tem primeru govorimo o vlagi in vročini v blatu, ki ima tedaj zelo močan in neprijeten vonj.

Vsi omenjeni vzroki so po tradicionalni kitajski medicini (TKM) povezani z oslabljenim delovanjem vranice (element zemlja), posledično slabšo presnovo in slabšim upravljanjem vode v telesu. Zato je oslabljena sposobnost črevesa, da snovi ločuje na neuporabne in uporabne. Poleg tega voda, ki bi morala iti v mehur, ostane v črevesu, zato je blato bolj tekoče.

moksa

Zdravljenje z akupunkturo in moksibustijo  – dolgotrajni učinek

Ne glede na vzrok moramo za uspešno rešitev težave okrepiti oziroma uravnati delovanje vranice. Akupunktura je v tem primeru odlična metoda. Prav tako pomaga izvajanje moksibustije in uživanje določenih zeliščnih formul, ki na naraven način okrepijo oslabljen organ in pomagajo iz telesa pregnati škodljive vplive, kot so mraz, vročina, vlaga, sluz.

Akupunkturo izvaja za to usposobljen zdravnik, ko najprej opravi diagnostični del in pogovor s posameznikom. Akupunktura se mora izvajati redno, vsaj 1 do 2 krat na teden, da lahko težavo pozdravimo in preprečimo ponovni izbruh. Sterilne igle, ki se uporabljajo pri akupunkturi se vstavljajo na različna mesta po telesu, ki se imenujejo akupunkturne točke. Terapija traja 30 minut, vendar ni boleča in veliko ljudi med terapijo tudi zadrema.

Moksibustija je enostavna metoda, ki se lahko izvaja kar doma. Gre za vrsto divjega pelina, ki je zvita v cigaro, s katero si ogrevamo določena mesta. Pri črevesnih težavah je najboljše, da si ogrevamo (moksamo) predel od ‘žličke’ (želodec) do sramne kosti, vsaj 15 do 20 minut vsak drugi dan, približno en mesec. Dodatno si lahko ogrejemo še točko ST36, ki leži 4 prste pod kolenom na zunanji strani noge.

Nasveti za domačo uporabo

Izogibajte se klimi: v vročih dneh je prijetno, ko lahko delamo ali počivamo s prižgano klimatsko napravo, vendar je klima precej škodljiva, saj v telo prenese hlad in vlago. Vlaga povzroča zastajanja in nastanek več neprijetnih težav, zato je veliko bolje, da se ohladimo na naravni način, kot to počnejo v Aziji – s pahljačo.

Izogibajte se mrzlim pijačam in sladoledu: Pitje mrzlega piva, pijač z dodanim ledom, uživanje hrane neposredno iz hladilnika, sladoled, ledene kave itd. v telesu ustvarijo presežek hladu in vlage. Organi imajo stalno temperaturo, okoli 37 stopinj, mrzla pijača in hrana organe zato zlahka spravijo v stres, še posebej v poletnih mesecih, ko je presnovni in prebavni sistem ojačan zaradi hitrejšega obtoka telesnih tekočin. Izogibajte se zgoraj omenjenim živilom in raje telo ohladite z metinim čajem, zelenim čajem, lubenico.

Pazite na prehrano in se ne prenajedajte: bodite pozorni, da se nikoli preveč ne najeste, saj je v poletnih mesecih delovanje vranice že tako oslabljeno. Prav tako ne jejte mastnih stvari in uživajte predvsem lahko prebavljivo hrano. V primeru driske in črevesnih težav jejte več kuhane hrane kot surove. Okusi naj ne bodo premočni, raje nevtralni, kar organom zagotavlja lažje opravljanje fizioloških funkcij.

Izvajajte akupresuro: masirajte si točko ST36 (zusanli). Če vam je slabo in imate vrtoglavice pa si masirajte točko PC6 (neiguan). Obe točki lahko tudi ogrevate z mokso. Pijte tudi ingverjev čaj, ki mu dodate rjavi sladkor, za zajtrk pa si privoščite proseno kašo z datlji, mandlji in medom.

ALI STE VEDELI: Akupunkturna točka PC 6 se v prevodu imenuje Notranja vrata. Je izjemno priljubljena in uporabna točka, ki je zelo koristna pri zdravljenju nespečnosti in pomirjanju Shen (Duha). Prav tako jo je smiselno stimulirati v primeru slabosti in bruhanju, zato jo zdravniki TKM vedno priporočajo nosečnicam, ki imajo na začetku težave s slabostjo!

Če imate težave s prebavo, črevesjem, napihnjenostjo, vetrovi, drisko, krči v trebušni votlini smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM