Članek: Podpora pri postopku IVF – izvenmaternične umetne oploditve

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 35 let in s partnerjem se dogovarjava za postopek umetne oploditve, IVF. Na postopku še nisva bila, se pa trudiva pri zanositvi že več kot leto in pol. Preiskave niso pokazale nobenih posebnosti pri meni, prav tako ne pri njem. Oba živiva dokaj zdravo, res pa je, da sva oba pod velikim stresom, saj odplačujeva dolgoročni kredit za stanovanje in nama je precej težko. Prehranjujeva se redno in bi rekla dokaj zdravo. Res pa je, da sva oba premalo športno aktivna že skoraj dve leti, pred tem sva redno zahajala v fitnes ali druge skupinske vadbe. Težav s prekomerno težo nimava. Velikokrat delava tudi pozno v noč, predvsem jaz, saj mi paše tišina. Tako sem večkrat utrujena zaradi premalo spanja, ki ga skušam nadoknaditi preko vikenda. Kaj nama priporočate?
Tina

Ga ali gdč. Tina, lepo pozdravljeni.

Vesela sem bila vašega vprašanja, saj se srečujem s čedalje več podobnih primerov. Imam kar nekaj nasvetov za samopomoč in metod za zdravljenje. Predvsem pa pravimo zdravniki TKM, da se moramo najprej umiriti v našem srcu in osvoboditi okov našega duha pretiranega razmišljanja. Parom vedno priporočam, da pridejo na svetovanje in zdravljenje vsaj 3 mesece pred želenim postopkom. Tako imamo nekaj časa, da vzpostavimo ravnovesje znotraj telesa kot tudi okrepimo notranje organe, predvsem reproduktivne organe. To počnemo skupaj, saj je kar nekaj metod, ki jih izvajate sami doma, medtem ko je priporočljiva akupunktura 6 krat na mesec, predvsem 3 krat v času ovulacije in 3 krat med menstruacijo, ko krvavitev ni najmočnejša. Doma sami izvajate moksibustijo, v poletnih mesecih vsak dan 10 minut na področju od popka do sramne kosti, kjer si ogrevate točke na meridijanu Ren. Preko teh točk se ogrejejo notranji organi, znotraj katerih se pospeši cirkulacija in tako pridobijo moč, da opravljajo svoje fiziološke funkcije. Prav tako si doma vsak dan stimulirate točko KI7 na meridijanu ledvic, ki se imenuje tudi točka za izboljšanje pretoka. Tudi na tej točki lahko izvajate moksibustijo, 5 minut na vsaki nogi. S prsti jo stimulirate tako, da jo nežno pritiskate in ne krožite. Doma se lahko tudi tapkate po celotnem meridijanu ledvic, ki poteka od stopala po notranji strani nog navzgor preko trebuha do predela ključnice. Za lažje izvajanje ga lahko stimulirate le po nogi. Pozornost usmerite tudi na točko KI1, prvo točko na meridijanu ledvic, ki leži na podplatu, kjer se srečata belo in rdeče meso, v jamici. Pomembno je tudi gibanje. Vsak dan pojdite na sprehod, sami ali s partnerjem, preživite čim več časa v naravi, ob morju, jezerih, na splošno vodah. V TKM so predvsem trije organi, na katere moramo pri pripravah na postopek dati poudarek. To so ledvice, jetra in vranica. Preko ledvic se hranijo in krepijo reproduktivni organi. Prav tako ledvice skrbijo za telesne tekočine v telesu. Vranica skrbi za pravilen položaj notranjih organov, kot tudi proizvaja energijo za njih in razpršuje telesne tekočine in hranilne snovi po telesu. Jetra skrbijo za proizvajanje jetrne krvi, ki prekrvavi notranje in reproduktivne organe, prav tako nadzirajo pretok telesnih tekočin in energije qi po telesu. Uravnavajo tudi naše čustveno stanje in doživljanje stresa. Kadar so zakrčena, je tudi naše razpoloženje podobno drevesu, ki mu primanjkuje vode in so se veje in krošnje upognile in stisnile vase. Predvsem pri ženskah so jetra zelo pomembna, moški morajo dati poudarek na vranico. Priporočam uživanje Palace zeliščne formule (nuan gong yun zi), prav tako lepljivo rehmanijo in epimedium. Kombinacij je ogromno. Svetujem tudi zdravljenje v pasjih dnevih, članek je bil objavljen v svet24 in je dostopen tudi na naši spletni strani. Vabljeni vi in vaš partner na posvet v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani. Verjamem, da nam s skupnimi močmi lahko uspe!

Želim vama vse dobro!

Če imate tudi vi kakšno konkretnejše vprašanje, se lahko obrnete na nas preko telefona 031 766 888 ali preko e-maila info@daotkm.si. Z veseljem bomo odgovorili in pomagali na poti do boljšega zdravja.