Česen v TKM – zanimiv recept z medom

Težko si je predstavljati živilo, ki je bolj razširjeno po vsem svetu kot česen. Česen je v tradicionalni kitajski medicini znan pod imenom »da suan«. Doma je v srednji Aziji, Kitajska pa je še vedno največja proizvajalka česna. Česen se uporablja kot začimba in hrana, dandanes pa je postal tudi že pravo zdravilo, kar nam je sporočil že Hipokrat, ko je rekel, da je hrana zdravilo in zdravilo je hrana. Česen vsekakor sodi v to kategorijo.

Prednosti česna

TKM zdravniki svojim pacientom zelo pogosto svetujejo uživanje česna, saj česen uničuje parazite, lajša prebavne in črevesne težave, drisko in tudi kašelj. Uporablja se lahko tudi v preventivne namene za preprečevanje gripe in prehlada, saj po TKM deluje na telo toplo in razpršilno. Ti dve lastnosti telesu pomagata pri razprševanju vitalne energije po meridijanih (energijskih poteh) ter pri boljšem krvnem obtoku. Hkrati s tem zmanjša potek strjevanja krvi in čisti kri.
Česen je tudi odličen pri zdravljenju in lajšanju zastrupitve s hrano, sploh v primeru zaužitja školjk. Spodbuja laktacijo in je tako čudovito naravno zdravilo za mlade mamice.

Uživanje česna spodbuja naš imunski in prebavni sistem, znižuje holesterol, lajša in zbija vročino in tudi kašelj. Že od antičnih časov so ga uporabljali kot protistrup pri ugrizih živalih, za izganjanje črevesnih parazitov ter za zdravljenje bakterijskih, glivičnih in tudi virusnih okužb.

česen in tkm

Česen v TKM

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je česen živilo, ki najbolj krepi in uravnava delovanje elementa Kovine, ki je najbolj izpostavljen v času jeseni. Elementu Kovine pripadajo pljuča in debelo črevo. Ustreza mu bela barva in pikanten, oster okus. Česen ustreza obema kriterijema. Česnov oster in pikanten okus pomaga pljučem, da lažje razpršujejo vitalno energijo po meridijanih, hkrati pljuča krepi in lajša težave kot je kašelj. Ker so v TKM pljuča povezana z debelim črevesom tako lajša tudi vse težave s črevesjem, kot so vetrovi, bolečine, krči, driska. Ker jesen že trka na vrata, zdravnik Wang iz naše ordinacije svetuje, da vsi malce več posežemo po uživanju česna. Lahko v raznih pečenih in kuhanih jedeh, najboljši učinek ima surov česen.

Ker pospešuje krvni obtok, čisti kri in jo redči, zdravniki TKM svetujejo, da se česnu izogibate 10 dni po operaciji ali če jemljete zdravila za redčenje krvi. Česnu so v večjih količinah naj izogibajo tudi nosečnice v prvem tromesečju.

Način in recept kako vključiti česen v vsakdan – fermentiran česnov med

Ker je česen odličen skoraj v vseh jedeh, kot so enolončnice, juhe, pečeni zelenjavi, rižotah itd. lahko danes poskusite še z novim načinom, to je fermentiran česnov med!

Sestavine

12 strokov česna
1 ½ skodelice medu

Priprava

Olupljene stroke česna položite v kozarec in jih prelijte z medom ter premešajte, da bodo stroki dobro prekriti z medom. Kozarec zaprite in ga pustite stati na kuhinjskem pultu 3 dni. V tem času boste videli drobne mehurčke, kar pomeni, da se je začel proces fermentacije. Kozarec odvijte, da se plini sprostijo in ponovno dobro premešajte. Kozarec spet zaprite in vsaki drugi dan nadaljujte z odpiranjem in mešanjem. Česnov med bo za uživanje pripravljen v enem tednu.

Tovrstni fermentirani česen lahko uporabite tako, da ga dodate zelenjavnim jedem ali med dodate k čaju, ko si želite okrepiti imunski sistem. Medu ne kuhajte z zelenjavo, temveč ga dodajte, ko je mesna ali zelenjavna jed že pripravljena, da s pregrevanjem ne izgubi svojih zdravilnih lastnosti.

Če imate kakršnakoli vprašanja, se spopadate s slabšim imunskim sistemom, imate pogosto prebavne in črevesne težave smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM