Celulit? TKM lahko pomaga!

Celulit nastane zaradi zastoja limfe in kopičenja maščobe. Ko je kopičenje maščobe prisotno skupaj s čustvenimi neravnovesji, kot sta stres in zaskrbljenost, pride do zastajanja (stagnacije) in sčasoma do nastanka celulita.

Zdravnik tradicionalne kitajske medicine najprej oceni in določi vzrok, ki celulit povzroča, pripravi načrt zdravljenja ter svetuje glede metod, ki jih posameznik lahko varno izvaja tudi doma. Zdravljenje je po sistemu tradicionalne kitajske medicine celostno, zato zdravniki TKM iščejo neravnovesja ter jih z metodami TKM skušajo odpraviti na naraven in neagresiven način.

Najpogostejši vzroki za nastanek celulita so po TKM

Stagnacija, zastajanje vitalne energije Qi: Po kitajski medicini je celulit povezan s presnovo vode. Ko je prisotna stagnacija vitalne energije po meridijanih, ne more priti do ustreznega upravljanja s tekočino, kar povzroča celulit. Vitalna energija daje telesnim tekočinam moč, da se lažje premikajo po krvnih žilah.

Primanjkljaj vranične energije: Vranica je po TKM odgovorna za transport in pretvorbo hranil in vode. Ko pride do upada vranične energije, se zlahka začne v telesu kopičiti vlaga, ki nase veže toksine, kar povzroči nastajanje celulita.

Primanjkljaj ledvične energije: Ledvice pripadajo elementu vode, zato igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju tekočin in izločanju odpadnih snovi iz telesa. Ko ledvična energija upade, se v telesu začne zastajanje in nastajanje celulita.

Metode zdravljenja celulita po TKM

Akupunktura: odpravlja zastajanja v telesu. Z vstavljanjem iglic po telesu se aktivira vitalna energija, ki odpira energijske kanale, meridijane, da postanejo pretočni. S tem se krepijo tudi notranji organi ter spodbuja pretok telesnih tekočin. Akupunktura deluje na telo celostno in mnogo žensk, ki so prišle na akupunkturo zaradi čisto drugih težav, so hitro opazile kako se jih je izboljšala koža in zmanjšal celulit. Poleg tega pa akupunktura telo in sprošča ter pomirja, zato se počutimo kot bi lebdeli.

Ventuze: vakuumski kozarci se polagajo na različne dele telesa, v primeru celulita tudi po nogah in zadnjici. Terapija ni boleča, občutek sesanja je sicer lahko intenziven, vendar ni težko zdržati na terapiji tudi 30 minut. Ventuze se polagajo na različne načine, najbolj znana sta suhi in mokri način. Pri mokrem načinu se predel telesa namaže z oljem, nato se z ventuzo premika po predelu – drseča ventuza. Občutek je prijeten, kot globinska masaža.

Zeliščno zdravljenje: zelišča igrajo pomembno vlogo v kitajski medicini in so enakovredna akupunkturi. Z zelišči se krepijo notranji organi, iz telesa izganjajo nakopičene škodljive vplive, kot so hlad, vročina, veter, vlaga ter povrnejo telesu izgubljeno energijo.

ventuze celulit

Nasveti za doma

Spremembe življenjskega sloga in prehrana: vedno imejte v mislih, da skrbimo za svojo notranjost – zunanjost poskrbi sama zase, ko je vzpostavljeno notranje ravnovesje. Dober začetek je, da zmanjšate obremenitev limfnega sistema z zmanjšanjem vnosa toksičnih snovi, kot je na primer uživanje preveč živil, ki kopičijo vlago (alkohol, mlečni izdelki, sladkor, pšenica, mastna in predelana hrana, ocvrta hrana).

Preveč razmišljanja in skrbi: po TKM to dvoje obremenjuje delovanje vranice, zato se na njenem meridijanu pojavijo zastoji, hkrati se nabira vlaga.
Potlačena čustva in pomanjkanje spanja: obremenjuje ledvično in srčno energijo
Premalo športne aktivnosti: povzroči zastajanje energije in kopičenje negativnih čustev. Kaj hitro se to odraža na jetrih, ki postanejo zakrčena, neprožna in nezmožna opravljati svoje funkcije.

Če boste vzdrževali dobro in uravnoteženo prehrano, redno telovadili in si privoščili dovolj počitka boste postopoma zmanjšali maščobne obloge, ki povzročajo nastanek celulita. Več kot se gibljete, bolje je. Poskusite z jogo ali taiji quanom, saj obe praksi izboljšata pretok limfe in lažje razstrupljanje telesa.

Pilig za telo: doma narejen piling iz morskih alg je fantastična domača nega za zmanjšanje celulita. Morske alge so bogate z minerali in povečujejo krvni obtok. Zmešajte jih z morsko soljo ali sladkorjem v kristalčkih, mandljevim oljem in 1 kapljico olja geranije. Nanesite na prizadeto območje vsak dan pred prhanjem.

Prav tako lahko poskusite s suhim krtačenjem ter pri tuširanju izmenjavo tople in hladne vode.

 

tkm celulit