Čas, ko se prebuja tudi telo – Kako na pomlad gleda tkm in kako ohraniti notranjo stabilnost v času bujnih sprememb

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) ima pomlad pomembno vlogo, saj je to čas, ko se narava prebuja, energija začne krožiti in se spremembe dogajajo tako v okolju kot v človeškem telesu. Pomladni prehod je povezan z rastjo, obnovo in prehodom iz zimskega miru in dremeža v aktivno obdobje. V TKM so pomladni meseci povezani s specifičnimi organi, energijskimi kanali ter z zelišči, ki se uporabljajo za harmonijo telesa in ohranjanje zdravja v tem čudovitem času.

Energijsko ravnovesje v času pomladi je zelo pomembno

Pomlad je čas, ko se moramo predvsem osredotočiti na energijo v jetrih in ledvicah ter na spodbujanje pretoka vitalne energije. V času zime so vsi procesi v telesu delovali počasneje, vodila jih je energija Yin, ki je počasna, globlja in hkrati zelo potrpežljiva. Somladi pa se začne aktivno prebujati energija Yang, ki je močna, hitra, divja kot orkan, in takšna so lahko tudi naša čustva, predivja in preveč razigrana. Ključno za pomlad je, da ohranimo svoje notranje ravnovesje in stabilnost, saj drugače nad razumom prevladajo močna čustva, ki zlahka tudi koga priazdanejo.

Zaradi hitrejše presnove in hitrega porasta energije Yang se lahko v pomladnih mesecih pojavijo težave, kot so prebavne motnje, alergije, glavoboli, razdražljivost, utrujenost, nihanja v razpoloženju in jeza. Tokrat z vami delimo nasvete TKM, kako ohraniti notranjo stabilnost v času bujnih sprememb.

Čustva je dobro imeti ‘pod nadzorom’

V TKM se vsako čustvo povezuje z določenim organom ali organskim sistemom. Jetra so denimo povezana z jezo, frustracijo in stresom,  ledvice pa s strahom in tesnobo. Ko so čustva uravnotežena, organi normalno delujejo in energija prosto kroži po telesu. Pomlad lahko prinese pozitivne spremembe v čustveno stanje ljudi, saj je to čas obnove, rasti in optimizma. Vendar se lahko hkrati pojavijo tudi izzivi, kot so povečana razdražljivost, nemir ali občutek nemoči, saj se telo prilagaja na spremembe v okolju.

Če čustva niso uravnotežena ali se zadržujejo, lahko to vodi v blokado energije v nekaterih organih ali energijskih kanalih, ki sprožijo različne zdravstvene težave ali motnje. Dolgotrajna jeza ali frustracija denimo lahko povzroči stagnacijo vitalne energije qi v jetrih, simptomatika pa se kaže v prebavnih težavah, glavobolih ali s težavami povezanih s spanjem.

Po tradicionalni kitajski medicini  so jetra glavni dejavnik; povezana so z delovanjem žolčnika in v telesu nadzorujejo kite, živčni sistem in naša čustva. Ko jetra postanejo zakrčena, postanemo razdražljivi, hitro se lahko znesemo nad osebo, ki nam nič kriva stoji naproti. Zato je pomembno, da vsak dan sproščamo jetra in preprečimo neljubo situacijo tako, da smo sami pomirjeni in zadovolnji. Spomladi se moramo dobro naučiti primerno izražati čustva ter vzpostavljati zdrave in dobre odnose z drugimi in s samim seboj.

jetra tkm

Da sprostimo jetra, oponašajmo gibanje drevesa

Po TKM jetra pripradajo elementu lesa. Najlažje si jih je predstavljati kot veliko, mogočno drevo z bogato in lepo krošnjo. Drevo stoji ponosno in pokončno, je stabilno, močno in ukoreninjeno in takšna bi morala biti tudi naša drža. Zavestno se opomnite, da se vzravnate, bodite pozorni na držo med sedenjem, ležanjem in tudi hojo in gibanjem. Izvajajte počasne gibe z mehkobo in nežnostjo.
Predstavljajte si kako se giblje krošnja dreves, ko jo boža veter. Vse veje plešejo v zraku, njihovo gibanje je usklajeno. Posnemajte gibanje dreves z vašim telesom, z rokami, gibi naj bodo sproščeni in ne togi, počasni in zavestni. S to vajo lahko sprostite jetra, njihovo zakrčenost spremenite v gibanje in jezo v veselje.

Telesno aktivnost iz notranjih prostorov preselite v naravo

Pomlad je čas, ko je priporočljivo več gibanja na svežem zraku, kar pomaga spodbuditi pretok energije, razstrupiti telo in ohranjati fizično in čustveno ravnovesje. Tai chi, qigong in druge oblike nežnih vaj so še posebej priljubljene v TKM za krepitev telesa in uma. Za pomladne mesece svetuje TKM več razteznih vaj, več sprehodov v gozdu med drevesi in v parkih, tam, kjer je čim več zelenja. Zelena barva pripada jetrom in jih pomiri. Hitri, borbeni in dinamični športi so bolj primerni v poletnih mesecih, ko vlada element ognja.

Prehrana po TKM v času pomladi

Pravilna prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Po TKM se hrana deli glede na pet okusov, lastnosti in pet barv. Jetrom ustreza zelena barva živil ter hrana, ki je po lastnih ali okusu kisla. Še posebej je primerna sveža zelena listnata zelenjava in vse kar raste nad zemljo. Uživajte več svežega sadja in zelenjave, polnozrnatih žit, rib in perutnine, rukolo, zeleni radič, špinačo, regrat, artičoko, ohrovt, stebelno zeleno, limeto… Omenjena živila spodbujajo rast in razvoj jeter.

Naravna in učinkovita metoda za razbremenitev jeter in stabilno čustveno stanje je akupunktura

Akupunktura je metoda zdravljenja tradicionalne kitajske medicine, ki s pomočjo vstavljanja tankih sterilnih igel v akupunkturne točke, spodbudi telo k samozdravljenju. Je naravna metoda, ki človeka zajema celostno – na njegovi telesni, čustveni in psihični ravni. Ker jetra nadzorujejo pretok vitalne energije qi po meridijanih je akupunktura odlična rešitev, saj spodbuja pravilno kroženje energije po energijskih kanalih. Kjer je preveč nakopičene stare energije, jo s pomočjo akupunkture nadomesti čista in sveža energija. Opogumite se in preizkusite to starodavno metodo zdravljenja, ki bo v vaše telo prinesla mir in harmonijo.

taijiquan tkm

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM