Bodite pozorni na vaginalni mikrobiom

Nemalokrat slišimo in beremo o črevesnem neravnovesju (črevesnem mikrobiomu ali disbiozi), nevidnemu svetu bilijonov bakterij, ki prebivajo v debelem črevesu. Obstaja pa še en anatomski mikrobiom, katerega zdravje bi moralo biti izjemnega pomena za vse ženske: vaginalni mikrobiom.

Uravnotežen vaginalni mikrobiom, tako kot črevesni, vsebuje veliko večino prijaznih bakterij. Toda zaradi različnih dejavnikov, vključno z izbiro načina življenja, se lahko število neprijaznih bakterij v vaginalnem traktu hitro razmnoži. Tako postane vaginalni kanal glavno naselje mikroorganizmov.
Ko se v vaginalnem kanalu razmnožujejo patogeni mikroorganizmi, se lahko pojavi srbenje, pekoč občutek in obarvan izcedek. V zahodni medicini je vzrok za tovrstne težave najpogosteje Candida albicans, zato ima ta gliva negativen pomen. Toda resnica je, da je ta kvasovka del normalnega mikrobioma tako v črevesju kot tudi v vaginalnem kanalu. Težava nastane, ko je telo pod stresom – takrat se lahko kandida namnoži brez nadzora.

V zahodni medicini so prva izbira in možnost zdravljenja najpogosteje antibiotiki. Seveda so včasih res nujno potrebni, vendar uničijo mikrobiom vaginalnega trakta, saj se veliko dobrih bakterij uniči skupaj s slabimi. Prav tako mikroorganizmi hitro postanejo odporni proti antibiotikom.

vaginalni mikrobiom

Kako ravna tradicionalna kitajska medicina (TKM)?

Po TKM obstajata dva diagnostična vzorca, ki povzročata vaginalno disbiozo: pomanjkanje vranične vitalne energije (spleen deficiency) in vlažna vročina (damp-heat).

Zanimiva raziskava, objavljena v »Evidence-based complementary and alternative medicine«, je preučevala vaginalne izločke, ki so bili zbrani pri bolnicah z izcedkom in tudi pri ženskah brez nenormalnega izcedka. Namen študije, ki je bila izvedena z metodami sekvenciranja RNA, je bilo razlikovati med izcedkom, ki ga povzroča pomanjkanje vranične vitalne energije in prebitkom vlažne vročine. Ugotovili so, da je bila pri bolnicah s pomanjkanjem vranične energije prevladujoča mikrobiota streptokok, pri tistih, ki so nagnjene k vlažni vročini, pa je večja verjetnost, da bodo imele čezmerno količino bakterije Prevotelle.

Kateri vzrok po TKM povzroča katere težave – diagnostika TKM

Po TKM se diagnostični pristop precej razlikuje od zahodnega medicinskega sistema. Zdravniki TKM poleg temeljitega izpraševanja pacientke in pogovora izvedejo tudi diagnostika pulza in jezika. Jezik je namreč zrcalo naše notranjosti in določen del jezika je po TKM povezan z določenim delom telesa oziroma notranjim organom. Pri diagnostiki pulza pa zdravniki TKM tipajo pulze na zapestjih obeh rok, ki prav tako pokažejo stanje naših notranjih organov in vitalne energije qi.

Pomanjkanje vranične energije Qi: jezik je po navadi bel in bled, ob straneh so vidni odtisi zob, obloga jezika je bele barve.
Prekomerna vlažna vročina: obloga jezika je bolj živo rdeče barve z mastnim rumenim premazom.

Izcedek iz nožnice je sicer normalna fiziološka funkcija, njegov izvor po TKM pa izvira iz ledvic, v katerih se skladišči esenca jing. Vse telesne tekočine, tudi izcedek iz nožnice, nadzira ledvična esenca, medtem ko je organski sistem vranice tisti, ki je odgovoren za normalno ali nenormalno odvajanje. To je zato, ker je vranični meridijan (energijski kanal) odgovoren za preoblikovanje izcedka iz nožnice.

vaginalni mikrobiom tkm

Kako si pomagati?

Akupunktura: s stimulacijo akupunkturnih točk se v telesu sproži proces samozdravljenja. Okrepijo se energijsko šibki organi in patogeni vplivi se lažje izločijo iz telesa. Akupunktura je varna metoda zdravljenja, ki vzpostavlja ravnovesje celotnega telesa.

Zeliščna medicina: zelišča se v kitajski medicini uporabljajo že od samega začetka in razvoja TKM. Kitajsko zeliščarstvo je zelo razvito in se nenehno posodablja in raziskuje. Zanj je značilno, da je usmerjeno v posameznika – zdravljenje glede na izvor in vzrok težave, zato je velikokrat za enako bolezensko stanje pri TKM zdravnikih predpisana čisto drugačna zeliščna formula.

Moksibustija: segrevanje področja med popkom in sramno kostjo z zvitkom kitajskega divjega pelina je odlična pomoč, da dvignemo vranično energijo, ki ji ustreza toplota. S tem se aktivira sprednji yin meridijan, ki spodbuja nastajanje telesnih tekočin, s čimer telo zaradi pospešene cirkulacije, lažje odvaja toksine iz telesa. Z rednim izvajanjem moksibustije, trikrat na teden po 20 minut, se okrepita tudi tudi imunski sistem in pljučna energija.

Prehrana: po sistemu TKM je znan moto:«vsega po malem in v zadostni meri«. Hrana je prvo zdravilo, in če razumemo koncept teorije o petih elementih, lahko sami veliko naredimo. Vranici ustreza po lastnostih sladka hrana, toda to ne pomeni sladkarij, temveč hrana, ki ima sladke lastnosti. K njej spadajo med, banana, proso, sladki krompir, navadni krompir, koruza, tudi cimet.
Kadar je v telesu preveč vlage si lahko pripravite pečene mandarine. 3 mandarine dobro operite s sodo bikarbono in jih cele postavite v segreto pečico na 180 stopinj. Pecite jih 15minut, nato z žličko pojejte toplo sredico. Postopek ponovite trikrat na teden, lahko več tednov zapored.
Za dvig ledvične energije, ki skladišči esenco jing, je dobro uživati temno modra in črna živila, kot so črni fižol, črni sezam, borovnice, slive ter kostne juhe, morsko hrano, alge kelp.

Za določeno obdobje se izogibajte sladkorju, glutenu, alkoholu, nikotinu.

Kontracepcijske tabletke: po TKM obstaja povezava med kontracepcijskimi tabletkami in nenormalnim izcedkom iz nožnice. Kontracepcijska sredstva lahko povzročijo višje ravni estrogena v telesu, kar lahko privede do prekomerne razmnožitve kvasovk v nožnici. Če opažate težave, je dobro razmisliti o drugi zaščiti pred zanositvijo.

Stres – tihi ubijalec: Vsakršni stres, naj bo čustveni ali fizični, za telo pomeni obremenitev in začetek neravnovesja, ki se pri ljudeh kaže na različne načine in na različnih ravneh. Poskusite si urediti ritem življenja, ki naj temelji na ritmu prehrane (ne izpuščajte obrokov!), ritmu spanja (zaspate in se vstanite ob določenih urah, tudi ob koncu tedna), ritmu dela (ne delajte pozno v noč in več, kot je potrebno), ritmu gibanja (za športne aktivnosti si vzemite čas in jih prilagodite vašemu telesnemu tipu).

Za kakršnokoli vprašanje smo vam na voljo v ordinaciji Dao TKM v Ljubljani!