Alergije in astma pri otrocih

Vse več otrok se spopada s težavami zaradi alergij in tudi z njimi povezano astmo. Velikokrat do 10. leta starosti težave izzvenijo ali se občutno izboljšajo, kar je povezano z razvojem notranjih organov in hormonskimi spremembami.

Vzroki po TKM

Po načelih tradicionalne kitajske medicine (TKM) je vzrok za nastanek teh težav pogosto v fizioloških funkcijah treh pomembnih organov: jeter, pljuč in vranice. Šibkejše delovanje vranične in pljučne vitalne energije či oslabi delovanje osrednjega či (zong qi) telesa. Tako se telo ne more dobro braniti pred vstopom patogenih dejavnikov v telo.
Če je vranica, ki razpršuje telesne tekočine in hranilne snovi po telesu, šibka, se to odrazi v delovanju pljuč in celotnega respiratornega trakta.

Poudariti moramo, da v TKM ne gre za pojmovanje organov kot v zahodni medicini, z omenjanjem organov zdravniki TKM mislijo predvsem na njihove fiziološke funkcije.

Posledica pljučnega in vraničnega primanjkljaja se velikokrat odraža tudi v delovanju jeter, ki proizvajajo kri in skrbijo za normalen pretok krvi in či po telesu. Ko je kateri izmed organov »prizadet«, skušajo po TKM jetra prevzeti njegove funkcije, kar jih dodatno oslabi in izčrpa, zato začnejo proizvajati ogenj (vročino). Največkrat se to lahko pokaže pri otrocih kot hiperaktivnost, nemir ali srbeča oziroma občutljiva koža. Ko se spet vzpostavi ravnotežje oslabljenih organov, je telo pripravljeno na obrambo in težave postopoma izzvenijo.

alergije pri otrocih in tkm

Nasveti TKM pri alergijah in astmi pri otrocih

Vranica in želodec: Priporoča se, da otrok večkrat na teden pije rižev napitek (mleko) in uživa proseno kašo. Tudi vse vrste sezama in dateljni (še posebej rdeči kitajski dateljni) so odlična podpora za vranico in želodec, prav tako liči (longan) ali posebej predelan liči, imenovan longyanrou, in banane.
Pljuča: Hruške in sveže stisnjen hruškov sok dajeta podporo pljučnemu či. S tem malim korakom se začne dvigovanje že omenjenega osrednjega či.

Jetra: Za razbremenitev jeter je priporočljivo uživanje kislega jabolka, soka ali čaja iz limone, sliv, lotosovih korenin, zelenega grozdja, grenivke, avokada … Dvakrat tedensko naj otrok pije tudi tekočino, v kateri se je kuhal fižol mung (lahko ga uživa tudi kot prilogo).

Kitajska zelišča in alergije ter astma pri otrocih

Kitajska zeliščna formula, ki je odlična za izboljšanje osrednjega či, je middle form (bu zhong yi qi), kot prevretek lahko pripravite tudi zelišče baihe ali lilly bulb. Trikrat na teden naj otrok pije čaj iz kitajskih krizantem, te so še posebej znane po tem, da izženejo iz telesa umetno nastali jetrni ogenj oziroma vročino, kar pomirjujoče vpliva tudi na delovanje vranice. Vendar s čajem ne smemo pretiravati, saj spadajo krizanteme med hladna zelišča in lahko ob pretiravanju povzročijo težave z želodcem.

Otroku vsak dan masirajte področje meridijana ren, še posebej predel od popka do sramne kosti. S pritiski stimulirajte tudi prvo točko ledvičnega meridijana KI1 in točko GB31 na meridijanu žolčnika.

Moksibustija pri otrocih

V pomoč je lahko tudi moksa (tleča cigara iz divjega pelina), ki ima lahko izredno dober učinek pri vzpostavljanju ravnotežja organov, vendar običajno lahko šele po diagnostičnem pregledu natančno svetujemo, katere akupunkturne točke so primerne za ogrevanje in koliko časa jih je treba ogrevati.

Za natančnejša navodila in nasvete se vedno obrnite na izkušenega zdravnika TKM, ki bo izvedel diagnostični pregled po sistemu TKM, ki je ključnega pomena pri lajšanju in zdravljenju težav v primeru alergij in astme pri otroku.

moksibustija

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja otrok s pomočjo tradicionalne kitajske medicine (TKM), smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM