Akupunktura in mladostni videz – izbrišite nekaj let!

Z revijo Bodi zdrava smo tokrat sodelovali pri tematiki o mladostnem videzu in akupunkturi. V članku so opisani ključni vidiki, kako TKM in akupunktura pripomoreta k mladostnemu videzu.

Akupunktura je starodavna kitajska metoda zdravljenja, ki temelji na teoriji o pretoku življenjske energije, imenovane Qi (izgovori či). Ta teče skozi telesne energijske poti, ki jim pravimo meridijani. S tankimi sterilnimi iglami, ki se vstavljajo v določene točke na telesu (akupunkturne točke), se uravnava pretok vitalne energije in izboljšuje splošno zdravje, kar zmanjšuje številne telesne, čustvene in duševne težave. Poleg tega pa ima akupunktura še velik vpliv na kožo, ki ji omogoča mladosten, zdrav in sijoč videz.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM), katere del je akupunktura, ponuja celosten pristop k zdravju in mladostnemu videzu s tehnikami, kot so moksibustija, aurikuloterapija, ventuze, zelišča, tuina masaža in tehnika guasha.

Ključni vidiki, kako TKM in akupunktura prispevata k mladostnemu videzu

Ravnovesje med energijama “Yin” in “Yang“: TKM temelji na konceptu ravnotežja med nasprotnima silama “Yin” (temno, hladno, notranje) in “Yang” (svetlo, toplo, zunanje) v telesu. Neravnovesje med tema silama lahko privede do različnih težav s kožo in hitrejšim staranjem. Akupunkturo uporabljamo, da na naravni način uravnotežimo energije v telesu, kar pomaga ohranjati tudi  mladosten videz.

Meridijani ali energijske poti: V teoriji TKM so meridijani, skozi katere potuje življenjska energija, povezani s posameznimi organi in tkivi. Izvajanje akupunkture na določenih meridijanih pomaga izboljšati pretok energije in spodbujati dobro delovanje organov, kar posledično izboljša zdravje, elastičnost in čvrstost kože.

Prehrana in prehranska dopolnila: TKM poudarja pomen uravnotežene prehrane za ohranjanje zdravja in mladostnega videza. Priporoča se uživanje hrane, ki krepi življenjsko energijo in življenjsko esenco, ki se skladišči v ledvicah, imenovano jing (izgovori džing). Prehrana naj vsebuje tudi več živil, ki vsebujejo antioksidante, to so predvsem zelenjava in določena sadja. Pravilna prehrana namreč zelo pomaga ohranjati sijočo kožo in upočasniti staranje.

Zelišča: V TKM imajo zelišča velik pomen v preventivi in kurativi. Kitajska zelišča so v različnih oblikah, kot so zeliščne formule v tabletah, kapsulah, mazilih, čajih, obkladkih, ki koži dajejo vlago, zmanjšujejo vnetje in pomagajo ohranjati mladosten videz. TKM poudarja, da je koža odraz notranjega dogajanja v telesu, zato so zeliščni pripravki prav tako pomembni kot akupunktura.

Individualiziran pristop: TKM se prilagaja posamezniku. Akupunkturist najprej izvede diagnostični pregled in posvet, nato zasnuje načrt zdravljenja, ki je prilagojen specifičnim potrebam posameznika. Opazuje stanje kože, njeno prožnost, čvrstost in barvo. Pepelnata in bleda koža nakazujeta na pomanjkanje vitalne energije in krvi v telesu, zato izkušeni TKM zdravnik pozornost usmeri tudi v pravilno prehrano, ki temelji na teoriji o petih elementih.

akupunktura in koža

Kakšna je povezava med akupunkturo in mladostnim videzom?

Izboljšanje cirkulacije/krvnega obtoka: Akupunktura občutno izboljša cirkulacijo krvi in limfe, kar pripomore k boljši prekrvavitvi kože. Tako se izboljša dostop hranil in kisika do kožnih celic, izboljša se polt in videz kože. Dober pretok limfe pomaga pri razstrupljanju telesa in odstranjevanju odvečne tekočine iz telesa. Zmanjša se zabuhlost obraza in izboljša videz.

Zmanjšanje stresa: Stres je eden od dejavnikov, ki pospešuje proces staranja. Akupunktura se pogosto uporablja za zmanjšanje stresa, saj sprošča telo in duha ter uravnava delovanje živčnega sistema. Zmanjšanje stresa lahko pomaga ohranjati mladosten videz in preprečuje nastanek gubic in drugih znakov staranja.

Spodbujanje proizvodnje kolagena: Akupunktura se lahko uporablja za spodbujanje naravne proizvodnje kolagena v koži. Kolagen je beljakovina, ki daje koži obliko, čvrstost, moč in mladosten videz. S pomočjo akupunkturnih točk se ta proces spodbudi, kar pomaga zmanjšati gube in izboljšati strukturo kože.

Uravnavanje hormonov: Akupunktura se uporablja tudi za uravnavanje hormonskega ravnovesja v telesu. Hormonsko neravnovesje lahko povzroči težave s kožo, kot so akne, mastna koža ali suha koža. Z uravnavanjem hormonov se stanje kože zelo izboljša.

Posebna veja akupunkture: kozmetična akupunktura

Kozmetična akupunktura je posebna veja akupunkture, ki se posebej osredotoča na izboljšanje videza in stanja kože ter ohranjanje mladostnega videza. Ta tehnika je postala vse bolj priljubljena kot naravna in neinvazivna metoda za izboljšanje estetike obraza.

Nekaj ključnih informacij o kozmetični akupunkturi:

Postopek: Kozmetična akupunktura vključuje vstavljanje tankih igel v določene točke na obrazu, vratu, dekolteju, rokah, nogah in trebuhu. Te točke so izbrane glede na individualne potrebe posameznika in njegove težave s kožo. Igle se lahko uporabljajo za spodbujanje krvnega obtoka, izboljšanje proizvodnje kolagena, sprostitev mišic in zmanjšanje gubic.

Sprostitev mišic: S pomočjo akupunkturnih točk na obrazu je mogoče sprostiti napete mišice, kar zmanjšuje nastanek gubic in izboljšuje prekrvavitev.

Neinvazivnost: Kozmetična akupunktura je neinvazivna metoda, kar pomeni, da ne vključuje kirurških posegov ali uporabe kemikalij. To je privlačno za tiste, ki želijo naravno izboljšati videz kože, brez potrebe po operaciji ali injekcijah.

Trajnost rezultatov: Rezultati kozmetične akupunkture običajno niso takoj opazni in zahtevajo več seans. Vendar so rezultati pogosto trajnejši in predvsem naravnejši kot pri nekaterih drugih estetskih postopkih.

Acupuncture treatment

Pomembno je omeniti, da učinki akupunkture za mladosten videz niso vedno takoj opazni, in običajno zahtevajo več obiskov. Prav tako je pomembno, da se obrnete na usposobljenega akupunkturista, ki ima izkušnje in vaše telo obravnava celostno. Tako boste dosegli želene rezultate. S pravimi usmeritvami glede prehrane, nege kože, redne telesne aktivnosti in primerne zaščite kože pred soncem, boste tekli na dolge proge, rezultati pa se bodo kazali še mnogo let.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede vaših težav s kožo ali si želite le izboljšati videz kože s kozmetično akupunkturo, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM