8 Trikov tradicionalne kitajske medicine za razstrupljanje jeter

Vaša jetra so odgovorna za odstranjevanje toksinov iz telesa, proizvodnjo žolča in izvajanje bistvenih presnovnih funkcij. Preobremenjena jetra lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Preberite te nasvete tradicionalne kitajske medicine (TCM), da očistite jetra, razstrupite telo in se ponovno počutite bolj polni energije, a hkrati mirni v notranjosti.

Delovanje jeter v TKM

Jetra skrbijo za nadzor razprševanja vitalne energije Qi, skladiščijo kri, ki prenaša vitalno energijo po telesu ter podpirajo delovanje organov, udov in tkiv. Ko ste budni, jetra oskrbujejo mišice s krvjo. Med spanjem se kri vrača v jetra, da se očistijo.

Po TKM v jetrih biva Hun ali ‘duša jeter’, ki nam daje zavest, nam kaže namen, po smrti pa zapusti telo. Znaki pomanjkanja jetrne energije vključujejo pepelnato polt, akne, težave z očmi (kot so krvave oči ali zamegljen vid), šibkost mišic in nespečnost. Jetra pomagajo tudi pri uravnavanju čustev, zato lahko nepojasnjena razdražljivost in jeza kažeta tudi na neravnovesje jetrnega sistema.

Živila, ki razstrupljajo in krepijo jetra po TKM

Kisla hrana: po TKM kisla hrana uravnoveša delovanje jeter.Osvežujoč kozarec vode z limono deluje diuretično, kar vam lahko pomaga pri izločanju toksinov iz telesa.

Ingver: ingver je po lastnostih Yang (vroče) narave, neguje kri, izboljšuje cirkulacijo ter ima na telo razstrupljevalne učinke, saj lahko telesu pomaga očistiti toksine in se boriti proti vdorom škodljivih snovi.Nekaj rezin sveže narezanega ingverja lahko preprosto dodate čaju, kašam in juham.

Kurkuma: Ta ostra začimba razbremeni jetra, odstranjuje toploto iz telesa ter izboljša pretok vitalne energije Qi in krvi. Dodajte kanček kurkume v skledo juhe ali jedi z rižem ali jo skuhajte neposredno za pitje. Kurkuma v prahu je prisotna tudi v številnih indijskih receptih in po lepo popestrila vse slovenske jedi.

Regratova korenina: je čistilno, razstrupljevalno zelišče, ki hladi kri in neguje jetra. Pomlad je idealen čas za pitje regratovega čaja.

Artičoke: Uživanje artičok lahko pomaga odstraniti odvečno toploto iz jeter, v TKM temu pravimo jetrni ogenj, ki je precej dinamičen in hitro ustvari v glavi zmešnjavo (pretirano razmišljanje, neosredotočenost, hitenje brez prave namere, razburjenost…).

Črni fižol: Črni fižol lahko pomaga iz telesa odstraniti odvečno vlago in toploto. Prav tako naj bi deloval pomlajevalno, zato ga Kitajke redno uživajo že stoletja! Če želite pripraviti juho iz črnega fižola, zavrite malo vode in kuhajte pest črnega fižola. Če želite, lahko dodate nekaj goji jagod za malo sladkosti in s tem nahranite tudi jetrno Yin energijo. Črni fižol lahko tudi popečete in ga jeste kot dodatek jedem.

tkm kurkuma

Akupresura in jok

Poskusite z akupresuro: na stopalu je točka, imenovana taichong ali LR3, ki stimulira jetra in prebavo. Položite prst na mesto, kjer se na nogi stikata palec in drugi prst. Nato ga povlecite približno centimeter nazaj, dokler ne najdete votline tik pred stičiščem dveh prstnih kosti. Za masažo te točke s palcema pritiskajte na votlino z rahlim do zmernim pritiskom približno tri do pet minut. Točka pomaga tudi za sprostitev, zato jo imejte v mislih vedno, ko ste pod stresom.

Jok: Naše solze in znoj prenašajo toksine, kar pomeni, da lahko nekaj solz pomaga pri čiščenju telesa. Žalostni film občasno deluje tako čustveno katarzično kot fizično razstrupljevalno. Poleg tega TKM povezuje jetra s čustvi, kot sta jeza in frustracija. Ko ta čustva potlačite, namesto da bi jih izrazili, lahko to povzroči stagnacijo vitalne energije Qi, zaradi česar vaša jetra ne delujejo pravilno.

lr3 akupunkturna točka