3 akupresurne točke, ki jih je dobro poznati – za revijo Bodi zdrava

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima poleg diagnosticiranja in zdravljenja še dodaten namen – posameznika spoznati s sistemom TKM, ga poučiti o osnovnih pojmih ter mu nuditi preproste nasvete glede lajšanja nekaterih težav ob samoopazovanju. V starodavnih časih so na Kitajskem zdravnike plačali le takrat, ko so bile njihove ‘ambulante’ prazne, saj je to pomenilo, da so paciente naučili prepoznavati določene znake in metode samozdravljenja po sistemu TKM, s katerimi so si lahko lajšali prenekatere težave. Tokrat želimo z vami deliti nekaj osnovnih akupunkturnih oziroma akupresurnih točk, ki ležijo na rokah, ki je dobro, da si jih zapomnite in uporabite, če vas doletije nekatere težave. Za pozitiven učinek si je potrebno vzeti čas, bodite potrpežljivi in vztrajni, naravne metode zdravljenja nas učijo tudi samoopazovanja in nežnosti do sebe.

Kaj je akupresura in kako jo pravilno izvajati

Akupresura je terapevtska tehnika, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine in temelji na pritisku določene točke na telesu. Ta pritisk se lahko izvaja s prstom, palcem, dlanjo ali s pripomočki, ki so namenjeni akupresuri. Namen in cilj akupresure je spodbuditi pretok vitalne energije po telesu in tako uravnati funkcije organov ter lajšati različne težave. Pri akupresuri gre za iste energijske kanale, meridijane, na katerih se izvaja tudi akupunktura, kjer se v točke vstavljajo tanke sterilne igle.

Po teoriji TKM je stalen pretok vitalne energije skozi kanale bistvenega pomena za človekovo zdravje. Ko je pretok oviran, telo ne more več vzdrževati ravnovesja, ki je potrebno za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Med zdravljenjem ali samozdravljenjem se ob pritisku na ustrezno akupunkturno točko občuti rahla bolečina, kar je normalen in pričakovan pojav, sploh v primeru, ko lajšamo akutne težave, kot so glavobol, slabost, nespečnost, utrujenost…

Akupresura se lahko izvaja 2 do 3 krat na dan. Pritisk na točko naj bo globok, hkrati nežen in ne preveč hiter. Vsako točko je dobro stimulirati približno 3 minute, lahko tudi več. Velikokrat zdravniki TKM svetujejo akupresuro v kombinaciji več točk, ki jim doma sledimo po naročenem vrstnem redu. Akupresura je prav tako celostna metoda, naravna in varna in se jo lahko izvaja tudi pri otrocih.

3 akupresurne točke tkm

Točka HT7 ali Shenmen – v prevodu Vrata duše

Točka HT7 leži na meridijanu srca in se nahaja na notranji strani zapestja, vzdolžna linija palčeve tetive, tik pod zapestnim zglobom. Točno mesto je približno en prst stran od zapestja. Točka je znana po svojih pomirjevalnih lastnostih in jo lahko masiramo, če imamo naslednje težave:

Pomirjanje duha: lajšanje stresa, depresije in otožnosti, tesnobe, nespečnosti.

Lajšanje srčnih težav: uravnava pretok energije srca, lajša palpitacije, nepravilen srčni utrip, nelagodje v predelu prsnega koša.

Spodbujanje cirkulacije: izboljša krvni obtok v rokah, kar je koristno pri težavah hladnih rok in prstov ter pri mravljinčenju.

Podpora koži: lajša srbečico, ki je prisotna ob izpuščajih.

ht7 akupunktura

Točka LI4 ali Hegu – v prevodu tigrov gobec

Točka LI4 leži na meridijanu debelega črevesa in je ena izmed najbolj znanih in uporabljenih točk v akupresuri in akupunkturi. Nahaja se na hrbtni strani dlani, v vdolbini med palcem in kazalcem, kjer se srečata njuni kosti. Ta posebna točka ima zelo širok spekter uporabe in se uporablja za lajšanje različnih težav, kot so:

Lajšanje bolečin: glavobol, zobobol, beline v vratu, ramenih in hrbtu. Točka se uporablja v primeru akutnih in kroničnih bolečin.

Spodbujanje prebave: lajšanje napihnjenosti in napenjanja, zaprtja, pri vetrovih in drugih prebavnih motnjah.

Lajšanje menstrualnih bolečin in krčev: točka se lahko masira že dan pred pričakovano menstruacijo ter prvi in drugi dan, večkrat na dan po tri minute. Odlična je tudi kombinacija z moksibustijo.

*Spodbujanje poroda v aktivni fazi: točka se lahko masira dalj časa v času aktivnega poroda, saj lajša bolečine in spodbuja sam potek poroda. Odlična je v kombinacijo s točko ST36 ali zusanli, ki leži pod kolenom. Omenjeni točki sta del prakse ob porodu na Kitajskem še danes.

li4 akupresura

Točka SJ5 ali Waiguan – v prevodu zunanja vrata

Točka SJ5 leži na meridijanu trojnega grelca in se nahaja na zunanji strani podlakti, hrbtna stran zapestja, približno 2 širini prsta od zapestne gube. Trojni grelec uravnoteža energijo zgornjega, srednjega in spodnjega grelca, ki krepijo zgoraj in spodaj ležeče organe, vse od prsnega koša do mehurja.

Lajšanje bolečin v rokah in zapestju: točka lajša bolečine povezane z artritisom, poškodbami ali utrujenosti roke zaradi prekomerne uporabe rok.

Lajšanje tenzijskih glavobolov: trojni grelec uravnava energijo v glavi in vratu, zato je odlična pri lajšanju tenzijskih glavobolov.

Lajšanje simptomov prehlada: znižuje povišano telesno temperaturo, iz telesa pomaga izločati prekomerno sluz, vlago, hlad in mraz, ki so prisotni pri prehladu.

Pomirjanje duha: lajša napetosti zaradi stresa, tesnobo, žalost in depresijo.

akupresura

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski cesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM