2 top nasveta za jesen in zimo

Ingver in druga vroča zelišča da ali ne?

Energijo Yang krepimo z vročimi zelišči. Med te spada tudi ingver, po svojih lastnostih zelo vroče zelišče. Najbolje je, da ga uživamo poleti, saj tako ustvarimo zalogo energije yang za mrzle zimske dni. Takrat nas bo manj zeblo in telo bo dobro prekrvavljeno. Zdaj, v jesenskem času, in pozimi pa je pomembno, da ingverja ne uživamo v tolikšni meri (v splošnem, za nekatere posameznike to ne velja), saj s tem povzročimo preveč notranje vročine in ognja. To se lahko občuti kot boleče in suho grlo. Čeprav se pozimi najraje grejemo s toplimi zelišči, moramo upoštevati, da je za zimo značilno povečanje energije yin. Zato v zimskem času za telo bolje poskrbimo z zelišči in čaji za dvig energije yin, poleti pa s pripravki za energijo jang. To seveda ne pomeni, da pozimi ne uživamo po lastnostih toplih in vročih zelišč, pomembno je le, da z njimi ne pretiravamo, kar zaradi mrzlih zimskih dni hitro in nevede naredimo.

V vsakem obdobju moramo poskrbeti za ravnovesje yina in yanga in tako uživati hladno tudi v zimskem času in toplo v poletnem.

ingver tkm

Zdravilo proti kašlju, za krepitev pljuč in pljučne energije

Sok iz hrušk: Jesen je v polnem zamahu, že so se začeli prehladi in nadležni kašelj. Če kašljate, obstaja zelo naravna in preprosta rešitev. Vsak dan si sami naredite hruškov sok. Potrebujete le 2 ali 3 hruške in sokovnik, da pripravite čisti sok. Spijte ga po požirkih, vendar v razmaku 10 do 15 minut. Iztiskajte si ga vsak dan, dokler se stanje ne izboljša oziroma do popolnega okrevanja.

Čaj iz hrušk nashi: Najučinkovitejše zdravilo za razdraženo grlo in suh kašelj je, da si naredite čaj iz snežnih hrušk oziroma našijev. Pripravite ga tako, kot bi kuhali kompot. Naši z olupkom narežete na koščke. Zavrete toliko vode, da bo pokrila narezano hruško, ter kuhate 15 minut. Čaj popijte, ko se malo ohladi, torej mlačen, lahko se posladkate tudi s koščki zmehčanega našija.

Zelišče mai men dong: Poleg omenjenih hrušk se priporoča tudi uživanje zelišča mai men dong ali Ophiopogon japonicus, ki blaži kašelj in je primerno, kadar telesu primanjkuje energije yin (ali je yang v porastu). Mai men dong si pripravimo kot prevretek. Zavremo 2 dl vode ter ga kuhamo 10 minut. Če ga zmeljemo, pa samo 5 minut. Ko se čaj malce ohladi, ga popijemo po požirkih. Zelišče ima sladkast okus, zato tudi krepi vranico. Vranični či se začne dvigovati navzgor, do pljuč, ki se zaradi dodatne podpore hitreje pozdravijo.

kašelj in tkm

Če imate kakršnakoli vprašanja, se spopadate s putiko ali ostalimi bolečinami, akutnimi ali kroničnimi, smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski vesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM