Stoječa Qigong meditacija: Zmaj stoji med Nebom in Zemljo

Ta stoječa meditacija nam bo pomagala prebuditi zdravilno energijo, ki jo imamo vsi v sebi. Ko stojimo v tej formaciji, naše telo postane antena in doseže sporočila univerzuma. Naš um, duh in telo se uskladijo, vzpostavi se ravnovesje.

Kako jo pravilno izvedemo:

  • S stopali stojimo v širini kolkov, kolena rahlo upognemo.
  • Roki iztegnemo na ravni prsnega koša in sprostimo pesti, da so ohlapne.
  • Palca usmerimo drug proti drugemu, nato roki povlecimo nazaj.
  • Komolce spustimo in zapremo oči.
  • Zdaj si Zmaj, ki stoji med nebom in zemljo.

Začuti svojo moč! Drži to držo, dokler lahko. Ko misliš, da je vadba končana, vztrajaj še malo dlje. Takrat se začne pravo energijsko zdravljenje!

Kaj je Qigong?

Qigong je praksa, ki temelji na kitajski medicini, filozofiji in borilnih veščinah in pomeni ‘gojenje življenjske energije.’ Namen je gojiti in uravnotežiti Qi ali življenjsko energijo z ritmičnimi gibi telesa in držo, meditacijo in dihom.

Zakaj je Qigong zdravilen?

Qigong deluje na energijski ravni in je eno izmed velikih daril kitajske kulture v svetu. ‘Zemljevid’, kako Qi ali energija teče po telesu, je znan kot sistem meridijanov (energijskih kanalov). Tako kot se energija stimulira preko akupunkturnih točk z vstavljanjem iglic, tako se aktivira pretok tudi skozi gibanje Qigong. Qigong pomaga, da imamo jasen pretok energije po telesu, prav tako pa nam pomaga zbrati več energije.
Po tradicionalni kitajski medicini energija ni samo moč, temveč univerzalna življenjska sila, ki nosi informacije, modrost in zavest. Torej vsakič, ko vadimo svojo energijo, sprožamo tudi svojo povezanost z naravo in univerzalno zavestjo.

Kakšne koristi ima Qigong za um, telo in dušo?

Ko v telesu teče energija, lahko vsak sestavni del igra svojo naravno vlogo. V mislih se namreč preveč nagibamo k aktivnemu delovanju kot je premišljevanje, skrb, stres. Ko izvajamo vaje Qigong in sprostimo energijski sistem s tem dovolimo, da energija neovirano teče, um se naposled umiri in povrne v ravnovesje. Um postane ostrejši in bolj jasen. Lažje dosežemo jasnost sporočil, ki nam jih daje naše telo, tudi iz srca – ki je v kitajski medicini povezovalec našega telesa in duha. Ko se naša energija dviga z vadbo Qigonga, naše srce ponovno dobi svoj glas.