Srbeči izpuščaji

Dr. Cheng Ping, lepo pozdravljeni!

Imam vprašanje v zvezi z mojim sinom, ki je star 23 let. Pred približno tremi meseci so se mu začeli pojavljati drobni, srbeči izpuščaji, najprej po zadnji plati, med stegni in okrog popka. Srbenje je bilo zelo močno predvsem ponoči. Najprej smo domnevali, da je morda krivo potenje, vendar je po treh tednih, ko se stanje ni umirilo, odšel k zdravniku. Napotil ga je k dermatologinji, ki je predpisala močne antibiotike (ki naj bi pozdravil tudi akne, ki jih ima na prsnem košu in hrbtu, včasih pa tudi na obrazu (v času pubertete jih je imel samo na obrazu), vendar se je stanje samo še poslabšalo. Izpuščaji so se razširili po celem telesu. Izpuščaji so nekje drobni redko posejani npr. po nogah, po rokah še redkeje, več jih je okrog pasu, na obeh straneh, na zadnji plati, zdaj so tudi že na dlaneh in med prsti. Nekateri postanejo večji in pokriti s krastico. Globoko verjamem, da ima vsaka bolezen vzrok v nekem neravnovesju v našem telesu, da nam bolezen nekaj sporoča. Ker zahodna medicina ne odkriva vzrokov in predvsem pri dermatitisih s poskušanjem predpisuje zdravila (tako je bilo tudi pri mojem sinu) ne verjamem, da bodo kmalu, če sploh odkrili vzrok. Res ne bi rada, da bi sin užival zdravila na daljši rok, samo poskusno. Menite, da bi lahko odkrili vzrok po TKM? Hvala vnaprej, Doroteja

Ga. Doroteja, lepo pozdravljeni!

Pri vašem sinu gre po načelih tradicionalne kitajske medicine verjetno za presežek Vlage v telesu. Vlaga lahko nastane zaradi primanjkljaja energije Qi v Vranici, lahko pa vdre v telo tudi od zunaj – preko zunanje okolice. Vlaga je v TKM poznana kot škodljivi ali patogeni vpliv, ki lahko povzroča kup preglavic, vključno z nenadnimi kožnimi spremembami in alergijami.

Velikokrat se Vlaga veže skupaj še z drugimi škodljivimi vplivi kot je Ogenj ali Hlad. Kitajska medicina sinu lahko pomaga z akupunkturo, pa tudi s postopkom, pri katerem se iz telesa na določenih točkah izpusti nekaj krvi, kar zelo pomaga pri različnih kožnih boleznih, saj s tem sprostimo »slabo« kri iz telesa in spodbudimo nastajanje nove, bolj zdrave krvi. Vzporedno bi moral jemati tudi nekatera kitajska zelišča.

Izogiba naj se pekočih jedi in jedi, ki dražijo prebavila. Zelo pomembno je tudi redno oz vsakodnevno odvajanje blata, saj se telo toksičnih snovi čisti tudi preko 3 vrat, kot pravimo v TKM (preko urina, blata in por). Mrzlih stvari naj ne uživa (predvsem naj ne pije hladnih pijač – vedno naj pije vodo, ki je topla!), čim manj naj uživa tudi surove zelenjave in sadja, saj lahko sveža zelenjava dodatno povzroča nastajanje Vlage v telesu. Sveže sokove, smutije, naj zaenkrat ne pije, sploh ne na tešče, saj s tem dodatno šibi delovanje Vranice. Vranica je namreč najbolj Yang organ, prav tako središčni organ, ki skrbi za pravilno ravnovesje in fizično lego vseh ostalih notranjih organov. Kadar Vranico ‘zahladimo’ s hrano, se telesu pozna tudi na pomanjkanju energije in samem metabolizmu.

S pritiski naj stimulira točki Qu chi (LI 11, na komolcu) in Xue hai (SP 10, na kolenu). Zgodaj naj hodi spat, ponoči naj ne bedi in naj dovolj in kvalitetno počiva. Zelo bi priporočal, da se čim prej oglasi pri nas, da lahko preko celostnega diagnostičnega pregleda določimo vzrok za nastanek težave po TKM ter nadaljne ukrepamo.