Spet ta išias!

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Že en teden me zelo boli križ in desna noga, verjetno išias. Veliko se rekreativno ukvarjam s športom (borilne veščine), ali to lahko povzroči išias? Kaj lahko storim, da bolečine čimprej minejo in da se v prihodnosti ne bi ponovile? Star sem 34 let. Hvala za odgovor! Miha

Gospod Miha, pozdravljeni!

Običajno bolečine zaradi išiasa ne nastanejo od prekomernega gibanja. Po tradicionalni kitajski medicini gre predvsem za veter, vlago in mraz, ki se naberejo v telesu, zamašijo kanale in tako ustvarijo bolečino, saj se energija ne more več neovirano pretakati po telesu. Priporočam vam, da čim prej obiščete ordinacijo kitajske medicine, saj vam lahko zelo pomaga terapija z akupunkturo in ventuzami (vakuumski kozarci, ki se polagajo po telesu). Priporočam tudi kakšen kakovosten zeliščni obliž ali olje žafranike, ki prav tako pomaga lajšati bolečine.

Ko vas bo nehalo boleti, pa priporočam, da se izogibate mrazu, vetru in vlagi, ledveni predel imejte vedno na toplem, poleg tega pa okrepite mišice hrbta z rednim izvajanjem vaj.