Rak na materničnem vratu – okrevanje

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Stara sem 45 let in eno leto nazaj so mi odkrili raka na maternici. Sledila je operacija, pri kateri so mi odstranili maternico in oba jajčnika z jajcevodi. Zdravljenje je potekalo brez zapletov, vendar pa mi nadomestni hormoni, ki jih moram jemati, povzročajo veliko težav, ne počutim se dobro, čustveno ves čas zelo niham, poleg tega pa se ne morem znebiti strahu, da bi se rak pojavil še kje drugje. Ali lahko tradicionalna kitajska medicina kaj pomaga pri tem, da si povrnem ravnovesje v telesu in čustveno stabilnost? Že vnaprej hvala za odgovor! Metka

Gospa Metka, lepo pozdravljeni!

Glede na napisano vam na daljavo težko natančno svetujem, saj je zelo pomembno tudi, kakšno stanje kažejo pulzi na zapestjih obeh rok in tudi jezik. Preko pulz diagnostike zdravniki TKM zaznavamo dogajanje notranjih organov, pretok vitalne energije in splošno oz celostno ravnovesje/neravnovesje. Tudi jezik je zrcalo notranjega dogajanja organov zato je ta pristop bistven, da lahko, sploh v primerih kot je vaš, res dobro in optimalno svetujem.

Prav gotovo pa se vaše telo še vedno ni povsem opomoglo od operacije, poleg tega pa tudi s hormonskim ravnovesjem ni vse tako, kakor bi moralo biti. Jejte čim bolj raznoliko in polnovredno hrano in se izogibajte mrzlim, surovim, mastnim in pekočim jedem. Doma lahko z mokso (vrsta divjega pelina v obliki cigare) ogrevate točki Guan yuan (CV 4) in Zu san li (ST 36). Na točki Zu san li (ST 36) lahko izvajate tudi akupresuro tako, da si točko s pritiski masirate nekaj minut večkrat na dan. Omenjena točka telesu povrne izgubljeno energijo, krepi imunski sistem in spodbuja delovanje Vranice, ki je v vašem primeru tudi zelo pomembna, saj po TKM skrbi za absorpcijo hranilnih snovi, preko katerih se ustvari Kri in vitalna energija Qi.

Vsak večer, najboljše pred spanjem, noge vsaj za 20 minut namakajte v topli vodi, ki ste ji dodali malo soli (temperaturo vzdržujte s sprotnim dolivanjem vode, najbolje je, da ima voda konstanto temperaturo okoli 40 stopinj). Vsekakor pa priporočam, da se oglasite na pregled, kjer lahko postavimo natančnejšo diagnozo ter vam podrobneje svetujem tudi glede metod, ki jih lahko sami izvajate doma ter razložim potek terapij. Vse dobro vam želim!