Prekomerna telesna teža

Dr. Wei Tian, lepo pozdravljena!

Imam eno veliko težavo, in sicer debelost. Stara sem 24 let in že od majhnega imam vsaj 20 kilogramov preveč. Od 13 leta naprej se glede tega zelo sekiram, venomer sem na različnih dietah, malo in predvsem za kratek čas pomaga, potem pa kilograme spet pridom nazaj. Sem v nekem začaranem krogu, vendar imam željo in sem motivirana, da shujšam, vendar ne najdem prave oz. ustrezne pomoči. Veliko sem brala o TKM, ki pomaga pri najrazličnejših težavah zato sem obračam na vas, da mi svetujete. Najlepša hvala za odgovor. Tina

Pozdravljena, ga.Tina!

Tradicionalna kitajska medicina lahko pomaga pri težavah s prekomerno telesno težo, vendar je za opazne spremembe potrebno veliko časa, temeljito pa bi morali spremeniti tudi življenjski slog: predvsem bi se morali začeti veliko gibati in seveda paziti pri prehrani, da ne jeste preveč sladkih ali mastnih stvari ter se izogibate beli moki. Če ste veliko pod stresom in imate zato povečan apetit, vam svetujem tudi jemanje B-kompleksa, ki vam ga lahko pomaga znižati.
Od metod TKM vam priporočam masažo z ventuzami, smiselni pa bi bili tudi akupunktura in aurikuloterapija. Terapije se lahko med seboj kombinirajo. A kot rečeno, bi vse skupaj trajalo dlje časa, prav gotovo nekaj mesecev. Poleg taga bi bila ustrezna tudi terapija s kitajskimi zelišči. Doma si lahko čim pogosteje s pritiskanjem stimulirate točke Zhongwan (RN 12), Tianshu (ST 25) in Zusanli (ST 36). Vso srečo in lep pozdrav.