Potreba po sladkem

Dr. Cheng Ping, lepo pozdravljeni!

Imam nenavadno težavo. Zadnje pol leta imam neverjetno potrebo po sladkem, vse kar bi jedla so le sladkarije, za zajtrk, kosilo in večerjo. Seveda tega ne počnem zaradi zdravja, vendar vsako minuto razmišljam samo o tem, ali je minilo že toliko časa, da si lahko privoščim košček čokolade. Grozno je in ne vem od kod se je pojavila tako huda težnja po sladkem. Od nekdaj sem sladkosneda, vendar nikoli ni bilo v takem ekstremu. Pridobila sem že 5 kilogramov. Še vedno sem med bolj suhimi, vendar kmalu več ne bo tako. Noseča nisem. Imam pa pol leta že kar precej turbolentno obdobje s partnerjem, ki se ves čas prepirava. Stara sem 32 let. Prosim za odgovor in nasvete. Tejka

Pozdravljeni, gospa Tejka!

Pri vas gre za zastajanje Jetrne energije Qi. Ker to stanje traja že dlje časa, je prizadeta tudi vaša Vranica (vendar ne v smislu zahodne medicine, da bi bila okvara vranice in podobno). Želja po sladkem je znak, da Vranici primanjkuje energije in se želi okrepiti. Vsak organ po TKM ima svoj določen okus, ki ga stimulira in mu ugaja, Vranici ustreza sladko, Jetrom ustreza kislo. To, da se veliko prepirate s partnerjem, je morda prav tako rezultat zastajanja Jetrne energije, saj jo morate nekje sprostiti. Jetra po sistemu TKM skrbijo za našo čustveno stabilnost, uravnavajo tako vsa naša čustva in niso povezana samo z jezo, kot se o tem rado govori.

Potrebna bi bila akupunktura za sprostitev Jeter in okrepitev Vranice, prav tako bi bilo dobro jemati kitajske zeliščne formule kot dodatna podpora.

Sladke stvari lahko jeste, vendar ne prevelikih količin, glejte tudi, da so čim bolj naravne, kot je na primer datelj, proso, banana, mango, liči itd. Tudi s tem boste okrepili Vranico, a res ne smete pretiravati. Uživajte tudi mlečne izdelke vendar ne mrzlih, raje jih kakšni dve uri pred uporabo dajte na sobno temperaturo.

Ko imate čas, s pritiskanjem stimulirajte točki Tai chong (LR 3) in san yin jiao (SP 6) ter se tapkajte po meridijanu za Žolčnik in Jetra (zunanja in notranja stran noge). Pa vso srečo!