Potenje v stopala in glivice

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Imam zoprn problem, in sicer se veliko potim v noge. Star sem 38 let in odkar se spomnim, imam ves čas mokre noge. Zato me pozimi vedno zebe v stopala, imam pa tudi glivice. Vse sem že poskusil, pa nič ne pomaga. Prav obupan sem že. Ali lahko kitajska medicina kaj pomaga? Hvala za odgovor. Jože

Gospod Jože, lepo pozdravljeni!

Verjamem, da je zelo naporno, saj vas vaša težava spremlja ves čas. Po tradicionalni kitajski medicini gre pri tem najverjetneje za oslabljenost energije Srca in Pljuč. Zato bi morali s terapijami okrepiti ta dva organa. Najprimernejša za to je akupunktura v kombinaciji z jemanjem zeliščnih formul, hkrati pa priporočam, da vsak dan pred spanjem namakate noge v topli vodi, ki ji po želji dodate divji pelin. Pri nas seveda uporabljamo vrsto kitajskega divjega pelina, ki ima tople lastnosti na telo, prav tako poživlja cirkulacijo in tako odpira meridijane.

Z mokso, ki je prav tako vrsta divjega pelina ogrevajte točki Shen que (CV 8) in Zhi yang (GV 9). Z mokso si lahko pomagate tudi v boju proti glivicam. Mokso prižgite in jo držite pod stopalom, tako da se dim dviga prek obolelih mest. Dim mokse ima namreč tudi protiglivične lastnosti. Ko imate čas, s pritiskanjem stimulirajte točki Zu san li (ST 36). V prehrano vključite več kislih jedi, uživajte tudi več rdečih in belih stvari. Vso srečo!