Nizka samopodoba zaradi prevelike telesne teže

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Na vas se obračam, saj imam dve težavi, ki se medsebojno povezujeta. Imam namreč prekomerno telesno težo ter zelo nizko samopodobo oziroma samozavest, ki je povezana predvsem z debelostjo. Stara sem 20 let in debela sem že od majhnega. Od nekdaj sem že deležna kritik in zlobnih besed od sovrstnikov, ki pa me skozi leta niso prav nič ojačala. Sedaj obiskujem fakulteto in čeprav nisem več deležna toliko kritik je vsa preteklost na meni pustila posledice. Začela sem se zapirati vase, nočem na nobeno žurko (čeprav me sošolke vedno povabijo, ker znam vse skupaj dobro igrati in navzven delujem zelo pozitivno in nasmejano). Vedno več izgovorov si izmišljujem, saj ne verjamem, da bi se ljudje želeli resnično družiti z mano. Kje so šele fantje. Seveda fanta še nisem imela. Tudi to me skrbi, saj si enkrat želim imeti družino in otroke, vendar kako, če sem takšna? Uporabila sem že veliko metod za hujšanje, ki za kratek čas delujejo, potem pa se seveda zredim nazaj, saj se tolažim s hrano. Vem, da to ni rešitev, zato skušam res jesti zdravo vendar me včasih zanese. Kaj mi svetujete? Karmen

Gdč. Karmen, lepo pozdravljeni!

Žal mi je, da se srečujete s takimi težavami. Vedno pravim, da moramo ljudje imeti več strpnosti drug za drugega ter si znati bolj prisluhniti in priskočiti na pomoč! Energijski pretok v vašem telesu ni v ravnovesju, zato tudi težko shujšate. Veliko vlogo ima pri vsem tem sklop Vranice in Želodca, saj po sistemu TKM nadzirata absorpcijo hranilnih snovi, skrbita za metabolizem in podobno. Akupunktura v kombinaciji z aurikuloterapijo in ventuzami bi bila dobro opora in pomoč, saj bi s tovrstnimi terapijami zagotovo lahko ojačali tudi vašo voljo in pridobili moč kontrole nad sabo, da tako ne bi več počeli stvari, za katere veste, da niso dobre za vas, kot je uživanje hrane, ko ste že siti, ali pri nezdravi hrani. Seveda pa se take spremembe ne zgodijo čez noč in si je treba vzeti dovolj časa in vztrajati pri večjem ciklusu terapij.

Iz opisa ni razvidno, kako je z vašo prebavo, spanjem in menstruacijo. Predvidevam, da menstrualni cikel tudi ni povsem urejen. S pregledom bi lahko videli, kje so neravnovesja in kakšna zeliščna terapija bi bila najbolj ustrezna za vas. Debelost je pogosto povezana tudi s preveliko količino vlage v telesu. Tako da bi na splošno lahko uživali zelišča kot so jobine solze, svetlobni koren, mungo fižol itd. Vsa ta zelišča pomagajo pri izločanju vlage iz telesa. Pri prekomerni vlagi se lahko uživa tudi formula Dolichos Form (Shen ling bai zhu) v obliki tablet.

Niste omenili, če ste kaj fizično aktivni? Vsekakor je potrebno v vsakdanje življenje vnesti dovolj gibanja, športa, ki vsestransko izboljšujejo ne zgolj fizično, ampak tudi psihično počutje, povrne osebno zadovoljstvo, morda pa še koga spoznate ob tem. Prav tako iz vašega opisa ni razvidno, kaj jeste. Najprej je pomembno, da izberete zdravo hrano, potem pa tudi, da ne pretiravate pri količini, saj tudi zdrava hrana v prevelikih količinah redi. Zdrava prehrana pomeni tudi uravnotežena prehrana, da vnesete v telo vse, kar telo dejansko potrebuje. Poleg dovolj gibanja in izbrane prehrane je še nekaj stvari, ki jih lahko naredite sami. Del kitajske tradicionalne terapije predstavlja tudi akupresura in pri težavah s prekomerno težo si je dobro masirati akupresurni točki ST 36 (zu san li) in ST40 (feng long). Upam, da boste kmalu pridobili več samozavesti in kontrolo nad samo prehrano ter da se srečamo na pregledu v naši ordinaciji. Vse lepo in dobro vam želim!