Nevralgija trigeminusa

Spoštovani dr. Cheng!

Na vas se obračam, ker so se mi pred nekaj tedni nenadoma pojavile neznosne bolečine na levi strani obraza, zdravnik pravi, da gre za bolečine v trigeminalnem živcu. Bolečine so se pojavile po tem, ko sem bila na izletu v hribih, kjer je kar pihalo. Drugih simptomov nimam. Slišala sem, da akupunktura lahko pri tem zelo pomaga. Kaj menite vi? Lep pozdrav, Anja

Pozdravljeni, gospa Anja!

Po tradicionalni kitajski medicini bolečine trigeminalnega živca najpogosteje sprožijo zunanji vplivi, tako da je pri vas skoraj zagotovo vzrok v izpostavljanju vetru, pogosto pa te bolečine nastanejo tudi zaradi mraza, preveč pekočih ali kislih jedi, poškodb, težav z zobmi itn. Zdravimo jih predvsem z akupunkturo in aurikuloterapijo, pomaga pa tudi jemanje kitajskih zelišč.

Pazite, da ne jeste preveč pekočih, vročih ali mrzlih jedi, obraz imejte na toplem, glejte tudi, da se ne jezite preveč, pa tudi drugim močnim čustvom se izogibajte (jok, pretirano veselje itn.). Glede na to, da je pri vas verjetno vzrok Veter in tudi Mraz, si delajte tople obloge. Jejte nekoliko sladke in grenke stvari za krepitev Vranice in zmanjšanje Jetrnega ognja.

Vsak dan se gibajte, vendar se ne utrujajte preveč. Ko imate čas, s pritiskanjem stimulirajte točki He gu (LI 4) in Xia guan (ST 7). Toplo priporočam tudi obisk pri kitajskem zdravniku, ki vam bo pomagal težave odpraviti z akupunkturo in aurikuloterapijo.